Δευτέρα, 7 Οκτ.
22oC Αθήνα

Προϋπολογισμός: Επιδόματα, συνταγογράφηση φαρμάκων και Δήμοι στο κάδρο της «Επισκόπησης Δαπανών» το 2025

Προϋπολογισμός: Επιδόματα, συνταγογράφηση φαρμάκων και Δήμοι στο κάδρο της «Επισκόπησης Δαπανών» το 2025

Από τέσσερα βασικά πεδία δαπανών (τα οποία αφορούν αντίστοιχους φορείς του Δημοσίου) αναζητεί η κυβέρνηση το 2025 να βρει «δημοσιονομικό χώρο» -δηλαδή να εξοικονομήσει πόρους – προκειμένου να μπορέσει να χρηματοδοτήσει παρεμβάσεις ενίσχυσης των παροχών προς τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών την περασμένη Δευτέρα (30.9.24), κατά την παρουσίαση του Μεσοπροθέσμου Δημοσιονομικού – Διαρθρωτικού Προγράμματος 2025 – 2028, τα πεδία δαπανών του Δημοσίου, τα οποία θα σκανάρει ο μηχανισμός της «Επισκόπησης Δαπανών», είναι τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ, τα επιδόματα ανεργίας της ΔΥΠΑ, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση αλλά και οι Δήμοι.

Σε σχέση με τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ, η κυβέρνηση έχει ήδη προαναγγείλει την εισαγωγή κριτηρίων περιουσίας και κινητής περιουσία στα επιδόματα που δεν υπάρχουν.

Αναφορικά, με το τακτικό επίδομα ανεργίας της ΔΥΠΑ, θα εφαρμοστεί πιλοτικό πρόγραμμα το οποίο θα προβλέπει παροχή ανάλογα με τον χρόνο προϋπηρεσίας και το μισθό κάθε δικαιούχο.

Όσον αφορά την ηλεκτρονική συνταγογράφηση μέσω ΕΟΠΥΥ, η κυβέρνηση ετοιμάζει σύστημα μέσω του οποίου κάθε ασφαλισμένος θα επιβεβαιώνει τη συνταγή που του γράφει ο γιατρός προκειμένου να αποφευχθούν παράνομες συνταγογραφήσεις.

Ενώ στο πεδίο των Δήμων, το βασικό εργαλείο τη επισκόπησης δαπανών θα είναι το «Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας».

Πιο αναλυτικά:

1. Επιδόματα στέγασης, τέκνων και ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

Ασφαλείς πληροφορίες του newsit.gr από αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης, αναφέρουν σε σχέση με τα νέα κριτήρια τα οποία θα μπουν στο επίδομα τέκνων πως το ανώτατο όριο των καταθέσεων θα είναι μεγαλύτερο από τις 21.000 ευρώ. Σημειώνεται πως το ανώτατο πλαφόν των καταθέσεων για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ανέρχεται 21.000 ευρώ. Στο επίδομα στέγασης δεν υφίσταται όριο κινητής περιουσίας, αλλά -οι ίδιες πηγές αναφέρουν – πως τεθεί.

Επίσης, στο επίδομα τέκνων θα θεσπιστεί όριο ακίνητης περιουσίας. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως το όριο της ακίνητης περιουσίας στο τέκνων θα είναι υψηλότερο από τα άλλα δύο βασικά επιδόματα, δηλαδή το επίδομα στέγασης και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Για το επίδομα στέγασης το όριο ακίνητης περιουσίας ανέρχεται κατά το μέγιστο στα 180.000 ευρώ, ενώ στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα στα 150.000.

Συνεπώς, με βάση τις ίδιες πληροφορίες, το μέγιστο όριο της ακίνητης περιουσίας όσων λαμβάνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα ξεπερνά τις 180.000 ευρώ.

Εξάλλου, το πλέγμα των μέτρων κατά της φοροδιαφυγής στις τάξεις των ελευθέρων επαγγελματιών πετάει εκτός συστήματος επιδομάτων (ή έστω μειώνει το ύψος των επιδομάτων τους) τα οποία εισπράττει μεγάλη μερίδας τους. Παράλληλα, το ΥΠΟΙΚ έχει εξαγγείλει τη διαμόρφωση ενός «Ενιαίου Μητρώου» για τα επιδόματα.

Πληροφορίες του newsit.gr αναφέρουν πως αυτό θα μπορούσε να φέρει την εναρμόνιση των κλιμάκων με βάση τις οποίες θα καθορίζονται τα πάσης φύσεως επιδόματα (ΟΠΕΚΑ κλπ.).

Ωστόσο, υψηλόβαθμο στέλεχος του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, ανέφερε πάντως, στο newsit.gr πως “δεν προβλέπει να μπαίνουν έξτρα περιοριστικά κριτήρια” για τα τρία βασικά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ, δηλαδή το επίδομα τέκνων, το επίδομα στέγης και στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

2. Επιδόματα ανεργίας

Όσον αφορά τα επιδόματα της ΔΥΠΑ, το Υπουργείο Εργασίας έχει εξαγγείλει πιλοτικές αλλαγές, οι οποίες μάλιστα θα χρηματοδοτηθούν με 100 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, γεγονός που θα απαλλάξει τον προϋπολογισμό της ΔΥΠΑ από την αντίστοιχη δαπάνη το 2025.

Πληροφορίες του newsit.gr αναφέρουν πως το επίδομα ανεργίας της ΔΥΠΑ θα πάψει να είναι «οριζόντιο» για όλους τους δικαιούχους, ανεξάρτητα από χρόνο ασφάλισης αλλά και το μισθό τους, πριν την απόλυση τους.

Αντ’ αυτού του μοντέλου, θα εφαρμοστεί πιλοτικά ένα νέο μοντέλο, σύμφωνα με το οποίο θα υπάρχει ένα σταθερό ποσό για όλους τους δικαιούχους (όπως ισχύει με την «εθνική σύνταξη» του ΕΦΚΑ) και το ανταποδοτικό το οποίο θα προκύπτει ως αναλογία εισφορών που έχει πληρώσει ο άνεργος κατά τη διάρκεια της απασχόλησης τους, πριν την απόλυση του.

Το ανταποδοτικό σκέλος του επιδόματος ανεργίας θα ξεκινά από ένα ποσοστό αναπλήρωσης των αποδοχών της τάξεως του 70% – 80% στην αρχή και θα κλιμακώνεται προς τα κάτω πέφτοντας στο 60%, το 50% και το 40% καθώς οι μήνες περνούν.

Στελέχη της κυβέρνησης, σε προηγούμενη φάση, είχαν δηλώσει πως το ποσοστό αναπλήρωσης θα υπολογίζεται με βάση τις μέσες αποδοχές του ανέργου, καθ’ όλη τη διάρκεια της απασχόλησης του πριν απολυθεί.

Eπίσης, πληροφορίες του newsit.gr πως το τακτικό επίδομα ανεργίας θα μπορούσε να καταβληθεί έως και 16 μήνες και όχι έως 12 μήνες.

3. Ηλεκτρονική συνταγογράφηση

Σε σχέση με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης έχει πρόσφατα δηλώσει πως «παρά την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, τεχνικά δύναται, με ΑΜΚΑ ανθρώπου που δεν μπορεί να το δει και να σε καταγγείλει, να κάνεις εικονικές συνταγογραφήσεις. Ένα νέο σύστημα ασφαλείας αφορά σε ένα μήνυμα OTP (επιβεβαίωση), το οποίο θα έρχεται στο κινητό του ατόμου με τον αντίστοιχο ΑΜΚΑ, για συναίνεση στην συνταγογράφηση».

Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα σε περιοχές, όπου γιατροί προχωρούν σε ηλεκτρονική συνταγογράφηση που υπερβαίνει κατά πολύ τον μέσο όρο των συνταγογραφήσεων άλλων γιατρών της ίδιας ειδικότητας. «Θα τους ελέγξουμε όλους», είπε χαρακτηριστικά ο κος Γεωργιάδης.

4. Δήμοι

Σχετικά, με τους Δήμους, η ηγεσία του ΥΠΟΙΚ δήλωσε την περασμένη Δευτέρας, έκανε λόγο για “σωστή” λειτουργία του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ.

Στελέχη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, με τα οποία ήλθε σε επικοινωνία το newsit.gr ανέφερε πως το Παρατηρητήριο (σε ισχύ από το 2012 – 2013), λειτουργεί σωστά, ενώ όσον αφορά τα ληξιπρόθεσμα χρέη των δήμων, ανέρχονται σε 250 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων:

  • τα 70 εκατ. ευρώ αφορούν εκτελέσεις έργων για τα οποία δεν έχει έλθει η χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ή το ΕΣΠΑ,
  • τα 50 εκατ. ευρώ δεν μπορούν να καταβληθούν προς τους δικαιούχους λόγω έλλειψης ενημερότητας από τους ίδιους (δηλαδή χωρίς την υπαιτιότητα των δήμων)
  • τα 120 εκατ. ευρώ αφορούν κυρίως σε χρέη προς τη ΔΕΗ.

Μακρο-οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε