Τρίτη, 10 Σεπτ.
27oC Αθήνα

Πτώση στις τιμές του φυσικού αερίου βλέπουν οι αναλυτές λόγω της επερχόμενης «πλημμύρας» με LNG

Πτώση στις τιμές του φυσικού αερίου βλέπουν οι αναλυτές λόγω της επερχόμενης «πλημμύρας» με LNG

Η Ευρώπη κινείται προς το φετινό χειμώνα με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες όσον αφορά την αγορά του φυσικού αερίου.

Η ζήτηση στην Ευρώπη υποχώρησε σε ετήσια βάση τους τελευταίους τέσσερις μήνες παρά τις υψηλές θερμοκρασίες που θα υπέθετε κανείς ότι θα απαιτούσαν περισσότερη λειτουργία των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο για να καλυφθούν οι ανάγκες των κλιματιστικών.

Την ίδια στιγμή, οι αποθήκες αερίου της Ε.Ε. είναι σχεδόν στο 100% μερικές εβδομάδες πριν την επίσημη έναρξη της χειμερινής περιόδου. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ακόμα και αν στις αρχές του 2025 διακοπούν οι προμήθειες ρωσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας, η επίδραση δεν θα είναι έντονη στην ευρωπαϊκή αγορά. Ως εκ τούτου, αναμένουν ότι ακόμα και στο χειρότερο σενάριο οι αποθήκες θα κλείσουν το χειμώνα στο 35-40%, δηλαδή ένα πολύ ασφαλές ποσοστό.

Έπειτα, υπάρχει η διεθνής αγορά και όσα συμβαίνουν εκεί. Οι παλαιότερες εκτιμήσεις για έντονο ανταγωνισμό μεταξύ της Ευρώπης και της Ασίας για φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) δεν επαληθεύτηκαν και ο εφοδιασμός είναι σήμερα εξαιρετικός.

Από το 2025 θα αρχίσουν να μπαίνουν νέοι σταθμοί παραγωγής LNG σε λειτουργία σε χώρες όπως το Κατάρ και οι ΗΠΑ. Ενδεικτικό είναι ότι μόνος του ο σταθμός North Field του Κατάρ θα προσθέσει στα τέλη του 2025 περί τις 485 TWh ετήσιας παραγωγής LNG, ενώ η φετινή αύξηση στη ζήτηση διεθνώς είναι μόλις το ένα ένατο με περίπου 50 TWh.

Αυτό δείχνει ότι η αγορά θα «πλημμυρίσει» με LNG, ενώ η ζήτηση είναι αναιμική, ιδίως στην Ευρώπη.

Όλα τα παραπάνω οδηγούν τους αναλυτές στο συμπέρασμα ότι η ευρωπαϊκή τιμή φυσικού αερίου θα μειωθεί στο εξής και είναι πιθανό να φτάσει ακόμα και στα επίπεδα προ του 2019. Σήμερα το συμβόλαιο TTF εμπορεύεται έναντι 37 ευρώ/MWh από 10-20 ευρώ εκείνα τα χρόνια.

Μακρο-οικονομία Τελευταίες ειδήσεις