Site icon NewsIT

Ραγδαία ανάπτυξη του υβριδικού μοντέλου διαμοιρασμού χώρων εργασίας στην Ελλάδα

12.09.2024 | 08:45
Ραγδαία ανάπτυξη του υβριδικού μοντέλου διαμοιρασμού χώρων εργασίας στην Ελλάδα

Defocused shot of a group of businesspeople having a meeting in an office

Με γοργούς ρυθμούς αναπτύσσεται ένα υβριδικό μοντέλο εργασίας τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, με τον διαμοιρασμό χώρων εργασίας, ανάμεσα στο σπίτι και το γραφείο, ακολουθώντας την διεθνή τάση που ξεκίνησε κατά την διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού.

Σύμφωνα με μια μελέτη του Πανεπιστημίου Stanford, περίπου 100 εκατομμύρια εργαζόμενοι στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική έχουν υιοθετήσει το υβριδικό μοντέλο εργασίας. Οι ανάγκες των επαγγελματιών πλέον εστιάζουν στην ευελιξία, την πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας υποδομές και τη δυνατότητα συνεργασίας.

Σύμφωνα με έρευνα του Harvard Business Review, το 74% των εργαζομένων σε coworking χώρους αναφέρουν αυξημένη παραγωγικότητα, ενώ το 83% δηλώνει ότι αισθάνεται λιγότερη μοναξιά, σε σχέση με την εργασία από το σπίτι ή σε παραδοσιακά γραφεία. Το Global Coworking Survey της GCUC επισημαίνει ότι το 69% των εργαζομένων σε coworking χώρους έχουν αναπτύξει νέες δεξιότητες, ενώ το 68% έχουν βελτιώσει τις υπάρχουσες δεξιότητές τους.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2024 στο περιοδικό Nature έδειξε επίσης ότι η υβριδική εργασία βελτιώνει την ικανοποίηση από την εργασία και μειώνει τα ποσοστά παραιτήσεων κατά ένα τρίτο, καθιστώντας την κατάσταση επωφελή για όλους τους εμπλεκόμενους οικονομικούς παράγοντες.

Άλλες έρευνες στη Μ. Βρετανία έχουν δείξει ότι οι εργοδότες μπορούν να εξοικονομήσουν περίπου 600 ευρώ ανά εργαζόμενο, ενώ αντίστοιχα ευρήματα στην Ολλανδία προσδιορίζουν ότι οι εργοδότες κερδίζουν περίπου 2,5 ημέρες ετησίως για κάθε εργαζόμενο που επιλέγει την εξ αποστάσεως εργασία. Αυτές οι εξοικονομήσεις οφείλονται στη μείωση της απουσίας των εργαζομένων.

Οι αλλαγές αυτές αντικατοπτρίζονται και στη ραγδαία ανάπτυξη της αγοράς coworking. Διεθνείς έρευνες δείχνουν ότι η παγκόσμια αγορά coworking αναμένεται να τριπλασιαστεί, από 14,3 δισ. δολάρια το 2022 σε 37,4 δισ. δολάρια έως το 2028. Επιπλέον, προβλέπεται ότι το 30% όλων των επαγγελματικών χώρων θα αποτελούνται από ευέλικτες λύσεις έως το 2030.

Όσον αφορά τους πρωταγωνιστές της ελληνικής αγοράς σύμφωνα με την ViOS, μια αμιγώς ελληνική εταιρεία coworking – με ήδη δύο στρατηγικά τοποθετημένες εγκαταστάσεις – στο κέντρο της Αθήνας και το Μαρούσι, ισχύει ο κανόνας 20-80 δηλαδή το 20% των εταιρειών καλύπτουν το 80% του συνολικού μεριδίου αγοράς.

Επιπρόσθετα καταγράφεται και ένα ποιοτικό χάσμα μεταξύ των εταιρειών αφού η πλειοψηφία τους εστιάζεται στην παροχή γραφειακών χώρων (Serviced Office) και όχι στην προσφορά ολοκληρωμένων λύσεων και υποδομών διαμοιρασμού της εργασίας. (Coworking Space).

Πολυεθνικές και εγχώριες εταιρείες στην Ελλάδα με πολύ σημαντικό εταιρικό υπόβαθρο σύμφωνα με εκτιμήσεις ViOS, που τον ερχόμενο μήνα εγκαινιάζει νέο κτήριο με χώρους συνολικής έκτασης 5.000 τ.μ., που εξυπηρετούν περισσότερους από 650 επαγγελματίες, χρειάζονται πολύ περισσότερους χώρους συσκέψεων από άλλους πελάτες που χρησιμοποιούν τις υποδομές για προσωπική εργασία. Οι εταιρείες δίνουν έμφαση στις προσωποποιημένες υπηρεσίες που θα δέχονται με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες τους.

Οι εταιρείες αναζητούν επίσης κτηριακές εγκαταστάσεις με υψηλή ποιότητα υπηρεσιών, υποδομές που δημιουργούν ένα περιβάλλον όπου η ευεξία είναι προτεραιότητα, με ειδικά διαμορφωμένους χώρους όπως γυμναστήρια, power-nap rooms, αίθουσες συσκέψεων. Η τεχνολογία παίζει επίσης σημαντικό ρόλο, με γρήγορες και ασφαλείς συνδέσεις στο διαδίκτυο, ανεξάρτητες ενεργειακές λύσεις και εξατομικευμένα δίκτυα Wi-Fi προς χρήση ανεξαρτήτως των συνθηκών

Τα πλεονεκτήματα των χώρων Coworking

Τα coworking spaces προσφέρουν στους επαγγελματίες την ευκαιρία να εργαστούν σε ένα περιβάλλον που συνδυάζει τα πλεονεκτήματα της απομακρυσμένης εργασίας με την υποδομή ενός παραδοσιακού γραφείου. Η υβριδική εργασία έχει γίνει πλέον ο κανόνας για πολλές εταιρείες, με τους χώρους coworking να προσφέρουν την απαραίτητη ευελιξία, όπως αναφέρει το Global Coworking Survey.

Πέρα από την παραγωγικότητα, οι coworking χώροι ενισχύουν τη σύνδεση και τη συνεργασία μεταξύ των επαγγελματιών, γεγονός που αυξάνει τη δημιουργικότητα και την καινοτομία. Διεθνείς έρευνες δείχνουν ότι η ενσωμάτωση coworking χώρων εντός των επιχειρηματικών γραφείων δημιουργεί έναν χώρο που ευνοεί τη συνεργασία και την ανταλλαγή ιδεών μεταξύ διαφορετικών ομάδων και βιομηχανιών.

Η ViOS είναι η πρώτη ελληνική εταιρεία του κλάδου που απέκτησε το διεθνές πιστοποιητικό WELL. Επιπλέον, έχει λάβει την πιστοποίηση A Energy Level Plus, ευθυγραμμίζοντας τις υποδομές της με τα κριτήρια ESG (Environmental, Social, Governance).

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Μακρο-οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version