Κυριακή, 30 Ιουν.
32oC Αθήνα

Ρεκόρ στις επενδύσεις για την ενέργεια φέτος με 3 τρισ. δολάρια διεθνώς

Ρεκόρ στις επενδύσεις για την ενέργεια φέτος με 3 τρισ. δολάρια διεθνώς

Σε ιστορικό υψηλό προβλέπεται να φτάσουν τη φετινή χρονιά οι επενδύσεις ενέργειας παγκοσμίως, ξεπερνώντας το επίπεδο των 3 τρισ. δολαρίων.

Όπως επισημαίνει στην ετήσια έκθεσή του ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ), ενδεικτικό της μετάβασης που λαμβάνει χώρα είναι το γεγονός ότι τα διπλάσια χρήματα δαπανώνται για τις ανανεώσιμες πηγές από ότι για ορυκτά καύσιμα. Το 73% των επενδύσεων υλοποιείται από ιδιώτες και το υπόλοιπο από τα ίδια τα κράτη.

Σε ότι έχει να κάνει με την παραγωγή ηλεκτρισμού, οι επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά εκτιμώνται για το 2024 σε 500 δισ. δολάρια, ξεπερνώντας έτσι τις αντίστοιχες όλων των υπολοίπων τεχνολογιών. Άλλα 50 δισ. θα δαπανηθούν για την αποθήκευση ενέργειας.

Στον τομέα των υδρογονανθράκων, ο ΙΕΑ εκτιμά ότι οι επενδύσεις στην έρευνα και παραγωγή θα επιστρέψουν φέτος στα επίπεδα του 2017.

Εντωμεταξύ στο LNG από φέτος θα ξεκινήσει η σταδιακή λειτουργία νέων σταθμών υγροποίησης που θα αυξήσουν σε λίγα χρόνια την παγκόσμια εξαγωγική δυνατότητα κατά 50%.

Πάντως, δεν είναι όλα ρόδινα στον κλάδο, καθώς το επίπεδο της πράσινης χρηματοδότησης έχει υποχωρήσει κατά 14% σε σχέση με τα επίπεδα-ρεκόρ του 2021. Αυτό συμβαίνει ως αποτέλεσμα του υψηλότερου κόστους κεφαλαίου.

Επίσης, ο οργανισμός επισημαίνει την “υδροκέφαλη” κατανομή των ενεργειακών επενδύσεων διεθνώς, αφού επικεντρώνονται κυρίως στις ανεπτυγμένες οικονομίες και την Κίνα, με τις αναπτυσσόμενες να υπολείπονται σημαντικά. 

 

Μακρο-οικονομία Τελευταίες ειδήσεις