Στο κενό έπεσε η προσπάθεια του υπουργείου Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ) από την προηγούμενη άνοιξη για να επανεντάξει στο καθεστώς των ρυθμίσεων οφειλών στην εφορία, όσους τις είχαν χάσει λόγω ληξιπρόθεσμων δόσεων.
Με την ανακοίνωση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) το βράδυ της 7ης Οκτωβρίου ουσιαστικά αναδεικνύει πως οι φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία που είχαν χάσει τις ρυθμίσεις τους και είχαν ευκαιρία να τις ανακτήσουν εάν εξοφλούσαν τα χρωστούμενα, δεν επέδειξαν ενδιαφέρον σχετικά.
Αφενός, το παραπάνω σημαίνει πως νέες κατασχέσεις βρίσκονται καθ’ οδόν για αυτούς οι οποίοι έχασαν οριστικά τις ρυθμίσεις τους.
Αφετέρου, δείχνει πως η απαίτηση για εξόφληση όλων των ληξιπρόθεσμων δόσεων που τους οδήγησαν στην απώλεια της ρύθμισης προκειμένου να επανενταχθούν σε αυτή, ήταν αρκετά φιλόδοξη.
Αποτέλεσμα είναι οι φορολογούμενοι να μην εκμεταλλευτούν το «παράθυρο» που άνοιξε για αυτούς το οικονομικό επιτελείο καθώς, κατά πάσα πιθανότητα, φάνηκε ως απροσπέλαστο καθήκον η αποπληρωμή μονομιάς όλων των χρωστούμενων δόσεων. Έτσι, και το Δημόσιο χάνει έσοδα που προσδοκούσε να πάρει -περί τα 1,2 δισ. ευρώ σε ανεξόφλητες δόσεις- και οι πολίτες μπαίνουν σε μπελάδες.
Ας σημειωθεί πως από τα 107 δισ. ευρώ που χρωστούν στην Εφορία οι πολίτες, μόνο 4,7 δισ. ευρώ είναι ενταγμένα σε ρυθμίσεις, όπως ανέφερε και έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής τον Ιούνιο, ενώ άνω των 100 δισ. ευρώ είναι διεκδικούμενα για είσπραξη.
Σε ποιους στόχευε η δεύτερη ευκαιρία
Υπενθυμίζεται πως οι οφειλέτες είχαν την ευκαιρία, να επανενταχθούν στις ρυθμίσεις οφειλών των 72, 100 ή 120 δόσεων ή στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων.
Προαπαιτούμενο ήταν να αποπληρώσουν το σύνολο των ανεξόφλητων δόσεων έως τις 29 Απριλίου, καταβάλλοντας, μάλιστα, και μηνιαίο τόκο εκπρόθεσμης καταβολής 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης ενώ και προσαύξηση στην τελευταία ή τις δύο τελευταίες δόσεις της ρύθμισης.
Η δεύτερη ευκαιρία ρύθμισης απευθυνόταν αποκλειστικά σε όσους έχασαν περισσότερες από μία μηνιαίες δόσεις, είτε γιατί δεν γνώριζαν ότι τις είχαν απολέσει, είτε λόγω δέσμευσης από την Εφορία ποσά επιστροφών φόρου που δικαιούνταν. Επιπλέον, αφορά και σε όσους τους παρακρατήθηκαν χρηματικά ποσά από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ, από την εφαρμογή αυτής της διαδικασίας προέκυψαν τα εξής:
- συμψηφίστηκαν με τις εν λόγω ρυθμίσεις, καταβολές των φορολογουμένων συνολικού ποσού 47,5 εκατ. ευρώ
- 22.000 ρυθμισμένα ποσά εξοφλήθηκαν πλήρως
- 25.000 ρυθμίσεις, συνολικού ποσού 125 εκατ. ευρώ, κατέστησαν ενήμερες και συνεχίζουν να ισχύουν και να εξυπηρετούνται.
- 213.000 ρυθμίσεις χάθηκαν οριστικά