Μακρο-οικονομία

Ρυθμίσεις χρεών: «Κουρέματα» 2,43 δισ. ευρώ έχει κάνει η πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού

Οφειλές 2,43 δισ. ευρώ έχει διαγράψει η πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Οι ρυθμίσεις οφειλών του εξωδικαστικού μηχανισμού μέσω της πλατφόρμας έχουν δώσει μέσο «κούρεμα» στα δάνεια προς χρηματοδοτικούς φορείς (τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης) που ανέρχεται σε 27%, με το 47,3% των περιπτώσεων να έχει λάβει «κούρεμα», βάσει οφειλών, που ξεπερνάει το 30%.

Τις μεγαλύτερες διαγραφές χρέους λαμβάνουν τα καταναλωτικά δάνεια, με το μέσο «κούρεμα» οφειλής να διαμορφώνεται σε 35,73%, ακολουθούν τα επιχειρηματικά δάνεια με μέσο «κούρεμα» 30,36%, ενώ στα στεγαστικά δάνεια το μέσο «κούρεμα» οφειλής κινείται στο 13%. Το Δημόσιο, για οφειλές προς αυτό, δίνει μέσο «κούρεμα» 15,97%.

Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από την Έκθεση προόδου του εξωδικαστικού μηχανισμού που δημοσίευσε χθες (8.10.2024) η Γενική Γραμματεία Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία για τις ρυθμίσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού, η μέση διάρκεια αποπληρωμής για οφειλές προς το Δημόσιο, μέσω των ρυθμίσεων του εξωδικαστικού μηχανισμού, ανέρχεται σε 17 χρόνια, ενώ για οφειλές προς χρηματοδοτικούς φορείς σε 18 χρόνια. 

Εν τω μεταξύ, σε υψηλό ποσοστό, 71,1% κατά μέσο όρο, κυμαίνεται η έγκριση των αιτήσεων από τους χρηματοδοτικούς φορείς. Τα υψηλότερα ποσοστά εγκρισιμότητας έχουν οι Intrum (91%), QQuant (94%) και Τράπεζα Πειραιώς (89%). Ανά τύπο οφειλών, οι πιο μακροχρόνιες ρυθμίσεις επιτυγχάνονται στις οφειλές από στεγαστικά δάνεια, με την μέση διάρκεια αποπληρωμής να διαμορφώνεται στα 26 έτη.

Ακολουθούν τα επιχειρηματικά δάνεια, με μέση διάρκεια αποπληρωμής των ρυθμίσεων τα 20 έτη, ενώ τα 14 έτη είναι η μέση διάρκεια αποπληρωμής των ρυθμίσεων στα καταναλωτικά δάνεια. Τα υψηλότερα ποσοστά εγκρισιμότητας έχουν οι Intrum (91%), QQuant (94%) και Τράπεζα Πειραιώς (89%).

Μακρο-οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Μακρο-οικονομία: Περισσότερα άρθρα