Μακρο-οικονομία

Σδούκου: Ερχόμαστε στο Μπακού ως πρωτοπόροι στην πράσινη ενέργεια

«Με σημαντική φιλοδοξία, αλλά και τα διαπιστευτήρια να τη στηρίξει, έρχεται στην κλιματική διάσκεψη COP29 η Ελλάδα φέτος», όπως δήλωσε η υφυπουργός Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου.

Μιλώντας σήμερα (12.11.2024) σε εκδήλωση στο ελληνικό περίπτερο στο Μπακού, η Αλεξάνδρα Σδούκου είπε ότι η Ελλάδα έχει πλούσια ατζέντα και θα φιλοξενήσει μεγάλο αριθμό συζητήσεων που καλύπτουν 40 – 50 διαφορετικά θέματα, όπως τη χρηματοδότηση, τις νέες τεχνολογίες, τα υπεράκτια αιολικά, το CCS και τον εξηλεκτρισμό.

Στόχος είναι να αναδειχθεί ο πρωτοποριακός ρόλος της Ελλάδας, καθώς έχει να επιδείξει τρομερή πρόοδο τα τελευταία έξι χρόνια. Η Υφυπουργός υπογράμμισε ότι αυτό δεν ήταν εύκολο και χρειάζεται προσπάθεια, νομοθετικές πρωτοβουλίες, σταθερό επενδυτικό περιβάλλον και ηγεσία. «Ο πρωθυπουργός από την αρχή έθεσε ψηλά την πράσινη ατζέντα ως προτεραιότητα. Είμαστε στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων και φιλοδοξούμε να γίνουμε ενεργειακός κόμβος, μέσα από μεγάλες υποδομές, όπως και να διευκολύνουμε τους ευρωπαϊκούς στόχους για την ενεργειακή ανεξαρτησία και ασφάλεια», τόνισε.

Στο επίκεντρο της ελληνικής προσπάθειας βρίσκεται το αναθεωρημένο ΕΣΕΚ, το οποίο η κα Σδούκου χαρακτήρισε μια περίπλοκη άσκηση διότι πρέπει να είναι φιλόδοξο και ταυτόχρονα ρεαλιστικό.

«Πρέπει να λειτουργήσει στην πράξη με κοστοστρεφή τρόπο και καταφέραμε να θέσουμε κατάλληλους στόχους για την κάθε δεκαετία. Αποτέλεσμα των μέχρι τώρα προσπαθειών είναι η 46% μείωση των εκπομπών CO2 σε σχέση με το 2005, τη μεγαλύτερη στην ΕΕ Βάζουμε στο εξής πιο ψηλά τον πήχη ώστε να φτάσουμε 80% ΑΠΕ ως το 2030 και εστιάζουμε σε νέες τεχνολογίες, όπως τα υπεράκτια αιολικά. Το αιολικό δυναμικό είναι εξαιρετικό και πρέπει να το εκμεταλλευτούμε, οπότε θα προχωρήσουμε γρήγορα με διεθνείς διαγωνισμούς για τα υπεράκτια αιολικά», υπογράμμισε.
Επόμενο μεγάλο στοίχημα και κορυφαία προτεραιότητα η αποθήκευση. Η υφυπουργός τη χαρακτήρισε ως λύση για την συγκράτηση της χονδρικής τιμής ηλεκτρισμού. Μέσα στην επόμενη διετία θα επιταχυνθούν οι σχετικές επενδύσεις, επισήμανε.

Ως θετικά παραδείγματα διεθνούς συνεργασίας που προωθεί η Ελλάδα, η κα Σδούκου ανέφερε τη μεταφορά πράσινου ηλεκτρισμού από τη Μέση Ανατολή και τη Β. Αφρική.

Τέλος, χαρακτήρισε θετική την πρωτοβουλία της νέας Κομισιόν για μείωση του ενεργειακού κόστους και τόνωση της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας.

Μακρο-οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Μακρο-οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Ειδικό ευρωπαϊκό ταμείο για τη στέγαση προτείνει η Ζαχαράκη – Ο σχεδιασμός και τα σενάρια για το 2025
Τη συζήτηση για ένα κρατικό στεγαστικό «κουμπαρά» άνοιξε η χρήση των εισπράξεων από το διπλάσιο ΕΝΦΙΑ από τα κλειστά τραπεζικά ακίνητα για κοινωνικές δράσης στήριξης της στέγης
Ειδικό ευρωπαϊκό ταμείο για τη στέγαση προτείνει η Ζαχαράκη – Ο σχεδιασμός και τα σενάρια για το 2025