Οι διεθνείς αναταράξεις των τελευταίων ετών ανέτρεψαν τις προηγούμενες παραδοχές σχετικά με την πορεία της μετάβασης στην ενέργεια, ιδίως σε χώρες όπως η Ελλάδα που έχουν λιγότερα κεφάλαια στη διάθεσή τους.
Ως αποτέλεσμα, η ελληνική κυβέρνηση και το ΥΠΕΝ στρέφονται σε μια νέα ρότα που θα μειώσει δραστικά το κόστος για τον Έλληνα πολίτη και για το Δημόσιο με ορίζοντα το 2030 και ακόμη παραπέρα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), δηλαδή ο οδικός μας χάρτης που αναθεωρήθηκε και βγαίνει σε διαβούλευση σύντομα, κρατάει μικρότερο καλάθι από ότι προηγουμένως. Πιο συγκεκριμένα, αναμένεται να δώσει έμφαση στην αυξημένη διείσδυση των ΑΠΕ, την ανάπτυξη των υποδομών φόρτισης, την αποθήκευση ενέργειας, τις αναβαθμίσεις κατοικιών και τα υπεράκτια αιολικά για το υπόλοιπο αυτής της δεκαετίας.
Αφήνοντας στην άκρη πειραματισμούς σε ανώριμες τεχνολογίες, το νέο ΕΣΕΚ θα επιχειρήσει να μειώσει σε κάτω από το μισό το κόστος από σήμερα ως το τέλος της δεκαετίας. Αξίζει να σημειώσουμε ότι στην προηγούμενή του έκδοση προέβλεπε δαπάνες συνολικού ύψους άνω των 200 δισ. ευρώ.
Πλέον το σύνθημα είναι ότι η Ελλάδα θα κάνει χρήση μονάχα αποδεδειγμένων και ώριμων τεχνολογιών. Νέες πηγές και φορείς ενέργειας όπως το υδρογόνο, θα μπουν στη «φαρέτρα» αργότερα και εφόσον υποχωρήσει πρώτα επαρκώς το κόστος τους.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πάντως, τα παραπάνω δεν μεταφράζονται σε χαμηλότερη φιλοδοξία όσον αφορά τη μείωση των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου.
Ο στόχος της Ελλάδας εξακολουθεί να τίθεται σε επίπεδο άνω του 55% μείωσης συγκριτικά με το 1990 που ζητά η Ε.Ε.
Αντίστοιχα, η κυβέρνηση αναμένει ότι θα συνεχιστεί η έντονη επενδυτική όρεξη σε τομείς όπως οι ΑΠΕ και η αποθήκευση, αν και με εξορθολογισμό σε επίπεδο αδειοδοτικό προκειμένου να ενταχθούν τα έργα αιολικών και φωτοβολταϊκών που χρειάζεται το σύστημα.
Επίσης, το φυσικό αέριο πρόκειται να παίξει το ρόλο του καυσίμου-γέφυρα, αν και με μειωμένη σταδιακά συμμετοχή στο μείγμα.
Το νέο ΕΣΕΚ πρόκειται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση εντός των ημερών, οπότε και θα παρουσιαστούν τα οριστικά μεγέθη που αναμένει η αγορά με ενδιαφέρον.