Οι σεισμοί στην περιοχή των Κυκλάδων που συνεχίζονται εδώ και δύο εβδομάδες, εγείρουν ανησυχίες για την ασφάλεια των κατοίκων, την ίδια στιγμή που εργαζόμενοι και επιχειρήσεις ζητούν περισσότερα μέτρα στήριξης απέναντι στην αβεβαιότητα.
Μια αβεβαιότητα η οποία, μάλιστα, απειλεί το ίδιο το τουριστικό προϊόν και την επερχόμενη σεζόν σε ένα από τα πιο δυνατά ταξιδιωτικά assets σε όλη την χώρα, την Σαντορίνη, αλλά και τα υπόλοιπα νησιά του συμπλέγματος. Ανεξάρτητα όμως από την επόμενη τουριστική σεζόν, οι φόβοι για μια ακόμα πιο μακροπρόθεσμη «ζημιά» από τους σεισμούς στις Κυκλάδες, και για μόνιμες επιπτώσεις για εργαζόμενους και επιχειρήσεις, επαναφέρουν διαρκώς την ανάγκη μέτρων στήριξης από πλευράς ελληνικού κράτους.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σε ένα πρώτο επίπεδο, ας σημειωθεί πως η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει μέτρα στήριξης «εργασιακού χαρακτήρα» για εργαζόμενους και επιχειρήσεις. Αυτά τα μέτρα αφορούν, μέχρι στιγμής σε αναστολές συμβάσεων εργαζομένων, σε αποζημιώσεις ειδικού σκοπού και ασφαλιστική κάλυψη επί του ονομαστικού μισθού.
Ανησυχίες και αντιδράσεις
Ωστόσο, ήδη εκπρόσωποι εργαζομένων αναφέρουν πως αυτά τα μέτρα είναι ανεπαρκή. Με επιστολή τους προς το υπουργείο Εργασίας, η ΓΣΕΕ και η ΠΟΕΕΤ αναφέρουν πως η αποζημίωση ειδικού σκοπού που έχει ανακοινωθεί σε περίπτωση αναστολής των συμβάσεων εργασίας, ανέρχεται στα 534 μηνιαίως, δηλαδή στο ίδιο ποσό που ίσχυσε και κατά τη διάρκεια της αναστολής των συμβάσεων εργασίας λόγω της πανδημίας, κατά το διάστημα 2020-2021. Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι δύο ενώσεις, σήμερα οι οικονομικές συνθήκες διαβίωσης των εργαζομένων έχουν μεταβληθεί.
Ενδεικτικό είναι και το γεγονός ότι το 2020 που ίσχυσε το μέτρο αναστολής των συμβάσεων εργασίας, ο κατώτατος μισθός ανερχόταν στα 650 ευρώ ενώ σήμερα έχει διαμορφωθεί στα 830 ευρώ μηνιαίως, δηλαδή δεν αντιστοιχεί ούτε στο 65% του ισχύοντος κατώτατου μισθού, αντιπροτείνοντας να ανέλθει τουλάχιστον στο 82%.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακόμα πιο δυσοίωνες είναι οι προοπτικές που επισημαίνουν η ΓΣΕΕ και η ΠΟΕΕΤ σε περίπτωση συνέχισης της σεισμικής δραστηριότητας, η οποία θα οδηγήσει σε περισσότερες ακυρώσεις και σε αδυναμία απορρόφησης των εργαζομένων που έχουν δηλώσει πως θέλουν να επαναλάβουν την εποχιακή τους εργασία στον τουρισμό των νησιών, όπως ορίζει ο νόμος.
Το ζήτημα των ακυρώσεων και προκρατήσεων
Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr, στο οικονομικό επιτελείο παρακολουθούν διακριτικά τις εξελίξεις και εφόσον κριθεί απαραίτητο δεν θα διστάσουν να επέμβουν και με άλλου τύπου παρεμβάσεις, όπως είναι οι φορολογικές ελαφρύνσεις. Ιδιαίτερα παρακολουθούνται οι τζίροι των επιχειρήσεων, οι οποίοι αφορούν κατά κύριο λόγο σε προκρατήσεις για το καλοκαίρι.
Ωστόσο, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, αν και προς στιγμή ο αριθμός των ακυρώσεων είναι μικρός, όταν υπάρχουν προκρατήσεις δεν είναι ο πιο ασφαλής δείκτης για να εξεταστεί το πώς θα καταλήξει η σεζόν. Και αυτό διότι οι περισσότερες εξ αυτών είναι ευέλικτες, δηλαδή δεν απαιτούν προδέσμευση του ποσού, άρα δεν κοστίζει τίποτα στον πελάτη να μην προχωρήσει σε ακύρωση την παρούσα στιγμή, όταν οι προκρατήσεις έχουν γίνει τους τελευταίους έναν με δύο μήνες.
Η πραγματική εικόνα για το πόσο έχει «τραυματιστεί» η εικόνα του προορισμού των Κυκλάδων στα μάτια των τουριστών -και άρα, τελικά, το πώς θα πάει η σεζόν- είναι ο αριθμός των νέων κρατήσεων, ο οποίος, αντί να αυξάνεται καθώς πλησιάζουμε στο καλοκαίρι, αυτός έχει επιβραδυνθεί κατά την διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων.
Η ζημιά σε όλη την έκταση της, με τις αντίστοιχες επιπτώσεις στις επιχειρήσεις και στους εργαζόμενους των εν λόγω νησιών, θα φανεί στους επόμενους μήνες, όταν οι τουρίστες με προκρατήσεις θα πρέπει να καταβάλλουν τα οφειλόμενα ποσά, και πολλοί εξ αυτών θα προχωρήσουν σε ακυρώσεις, οδηγώντας σε τσουνάμι δυσμενών εξελίξεων τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους του τουριστικού κλάδου καθώς και του συνόλου των τοπικών οικονομιών.