Η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα στα μισά του δρόμου για την υλοποίηση του ευρωπαϊκού προγράμματος REPower EU με ορίζοντα το 2026. Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρο Σκυλακάκη, η κυβέρνηση ολοκλήρωσε τις μεταρρυθμίσεις που χρειαζόταν και προχωρά με αισιοδοξία για τη συνέχεια.
Ο Θεόδωρος Σκυλακάκης ανέφερε σε εκδήλωση του ΙΟΒΕ ότι η Ελλάδα είναι μπροστά από τις περισσότερες άλλες χώρες στην πρόοδο του REPower. Εντούτοις, έχει μπροστά της το πιο δύσκολο κομμάτι, το οποίο μπορεί να επηρεαστεί από εξωγενείς παράγοντες όπως προσφυγές σε διαγωνισμούς, ή διεθνείς διαταραχές.
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Σκυλακάκης εκτιμά ότι δεν υπάρχουν εκκρεμότητες σήμερα, ενώ το σκέλος των δανείων του REPower είναι το πιο επιτυχημένο εργαλείο στην Ελλάδα.
Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται και η νέα νομοθετική πρωτοβουλία που θα αφορά τα έργα ΑΠΕ. Θα περιλαμβάνει την προσθήκη μπαταριών για έργα που θα κατέβουν σε διαγωνισμούς, όπως και υψηλότερες υποχρεωτικές περικοπές παραγωγής σε ώρες αιχμής.
Στενές προθεσμίες για ρυθμιστικά πλαίσια και νέα έργα
Tο ελληνικό σκέλος του REPower περιλαμβάνει μια σειρά έργων, ύψους 795 εκατ. ευρώ, συγκεκριμένα για το «Εξοικονομώ» (560 εκατ.), το υδρογόνο και βιομεθάνιο (75 εκατ.), την εφοδιαστική αλυσίδα του CCS (75 εκατ.) και 85 εκατ. για συστήματα αποθήκευσης ενέργειας.
Τις προηγούμενες ημέρες αντιπροσωπεία της Κομισιόν είχε συναντήσεις στο ΥΠΕΝ για να διαπιστώσει την πρόοδο που συντελείται αναφορικά με την εφαρμογή του REPower EU.
Για φέτος το πρόγραμμα υλοποίησης προβλέπει να ολοκληρωθούν μια σειρά από ρυθμιστικά πλαίσια που αφορούν το υδρογόνο, το βιομεθάνιο, τη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (CCS) και τα υπεράκτια αιολικά.
Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση καλείται να εγκρίνει 9.700 αιτήσεις του προγράμματος «Εξοικονομώ Επιχειρώντας», δηλαδή απαιτείται μια σημαντική ταχύτητα.
Την Κομισιόν απασχολεί παράλληλα η πορεία υλοποίησης των έργων αποθήκευσης ενέργειας που έλαβαν το πράσινο φως μέσα από τους δύο διαγωνισμούς που προηγήθηκαν από το καλοκαίρι του 2023 και έπειτα. Τα εν λόγω έργα θα πρέπει απαραιτήτως να έχουν ολοκληρωθεί ως το 2026 με τη στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης.