Τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για την προστασία των ελληνικών θαλασσών εξέθεσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης κατά την διάρκεια της παρέμβασής του στο 11ο Ετήσιο «World Ocean Summit» του
«Economist», που πραγματοποιείται στη Λισαβόνα (11-13 Μαρτίου).
Με στόχο την διάσωση των ωκεανών και των θαλασσών ο κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, απηύθυνε κάλεσμα συμμετοχής στο «Our Ocean Conference 2024», που θα διεξαχθεί στην Αθήνα (16-17 Απριλίου), όπου και θα επιδιωχθεί η ανάληψη σημαντικών, σχετικών δεσμεύσεων (commitments) από τις δεκάδες κυβερνήσεις που έχουν ανακοινώσει ότι θα συμμετάσχουν σε αυτό.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακόμα, ο υπουργός υπογράμμισε την σημασία που έχει η θάλασσα για την Ελλάδα, από οικονομικής και κοινωνικής απόψεως, δεδομένου ότι σχεδόν το 20% του παγκόσμιου εμπορικού στόλου είναι ελληνικής ιδιοκτησίας, ενώ ταυτόχρονα ο τουρισμός συμβάλλει σημαντικά στο ελληνικό ΑΕΠ.
Ο κος Σκυλακάκης στα πλαίσια του συνεδρίου ανακοίνωσε συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την προστασία των ωκεανών, αναφέροντας τα εξής:
- Έχουμε, ήδη, δηλώσει πως μέχρι το 2030, στο 10% των θαλασσών μας δεν θα επιτρέπεται η αλιεία.
- Θα επεκτείνουμε τις θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές, ώστε να καλύπτουν το 30% των θαλασσών μας έως το 2025. Ένα υπερσύγχρονο σύστημα ελέγχου και περιπολιών, θα τις επιτηρεί αποτελεσματικά.
- Θα αποκαταστήσουμε το 30% των υποβαθμισμένων θαλάσσιων εκτάσεων έως το 2030.
- Δεσμευόμαστε να μειώσουμε τα θαλάσσια πλαστικά απορρίμματα κατά 50%, και τα μικροπλαστικά κατά 30%, έως το 2030.
- Έχουμε εξασφαλίσει και θα διαθέσουμε κεφαλαία ύψους 2 δισ. ευρώ, για την απεξάρτηση των νησιών μας από ενεργειακές πηγές που χρησιμοποιούν διοξείδιο του άνθρακα.
«Αυτές οι δεσμεύσεις θα αποτελέσουν τον καταλύτη» για περαιτέρω δράση», τόνισε ο κ. Σκυλακάκης, προτρέποντας όλους τους εταίρους να υποβάλουν αντίστοιχα φιλόδοξες εθελοντικές δεσμεύσεις πριν και κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης.