Τεταμένη είναι η εικόνα στην αγορά φυσικού αερίου της Ευρώπης μετά τις τελευταίες εξελίξεις
Η σχετική ηρεμία και αποκλιμάκωση τιμών στις αρχές Ιανουαρίου έδωσαν πλέον τη θέση τους σε νέες ανησυχίες όσον αφορά την αγορά φυσικού αερίου. Η αποτυχημένη επίθεση των Ουκρανών στο σταθμό συμπίεσης του αγωγού Turk Stream τις προηγούμενες ημέρες αποτέλεσε μεγάλη κλιμάκωση στην ενεργειακή σφαίρα. Χώρες όπως η Ελλάδα εφοδιάζονται με ποσότητες από τη συγκεκριμένη οδό και δεν θα ήθελαν να δουν τη διακοπή τους, τουλάχιστον όχι ακόμα.
Σε περίπτωση που ο Turk Stream έπαυε να λειτουργεί, η Ευρώπη θα έχανε τουλάχιστον 5% των συνολικών προμηθειών φυσικού αερίου που λαμβάνει, ενώ απώλεσε ήδη άλλο 5% στα τέλη του 2024, όταν και σταμάτησε μόνιμα η ροή μέσω της Ουκρανίας.
Στον απόηχο της είδησης το ευρωπαϊκό συμβόλαιο TTF σημείωσε άνοδο από τα 45 στα 48 ευρώ. Ακόμα πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι άλλαξε η καμπύλη των προθεσμιακών συμβολαίων και πλέον οι τιμές για τους καλοκαιρινούς μήνες είναι υψηλότερες από τις αντίστοιχες του Φεβρουαρίου.
Αυτό σημαίνει ότι η αγορά προεξοφλεί στενότητα για φέτος και ανησυχεί ιδιαίτερα για τυχόν έκτακτα γεγονότα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον ομαλό εφοδιασμό.
Η κατάσταση στον αγωγό ΤΑΡ
Εντωμεταξύ, από τις 9 Ιανουαρίου η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Σερβία έχουν πάψει να λαμβάνουν αέριο μέσω του αγωγού ΤΑΡ από το Αζερμπαϊτζάν. Αιτία αποτελεί έκτακτο τεχνικό πρόβλημα σε πλατφόρμα της ΒΡ στην Κασπία που εφοδιάζει τον αγωγό.
Οι τοπικές αρχές ανακοίνωσαν ότι η διακοπή θα διαρκούσε μέχρι τις 11 Ιανουαρίου, αλλά στη συνέχεια δόθηκαν δύο παρατάσεις και νέα προθεσμία είναι η 19η Ιανουαρίου. Μάλιστα, με βάση την τελευταία ανακοίνωση των Αζέρων, οι μειωμένες ποσότητες για το σύνολο του ΤΑΡ έφτασαν από τα 5,5 στα 8,5 εκατ. κυβικά μέτρα ημερησίως.
Προ ημερών ο Σέρβος πρόεδρος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δήλωσε μετά από επικοινωνία με την αζέρικη κυβέρνηση ότι ελπίζει πως η διακοπή θα διαρκέσει 1-2 μήνες και όχι παραπάνω. Πρόκειται για εκτίμηση που ασφαλώς έρχεται σε αντίθεση με τις επίσημες ανακοινώσεις και προκαλεί ερωτηματικά.
Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική αγορά είναι προς το παρόν επαρκώς εφοδιασμένη. Τα δύο τερματικά LNG σε Ρεβυθούσα και Αλεξανδρούπολη μπορούν να υποδεχτούν έκτακτα φορτία αν χρειαστεί, εγγυώντας έτσι την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.