Μακρο-οικονομία

ΣΠΕΦ: Όσοι επενδύσουν σε μονάδες ΑΠΕ για αυτοπαραγωγή να είναι έτοιμοι για περικοπές 25%

Τον κώδωνα του κινδύνου για την αποτελεσματικότητα των επενδύσεων σε αυτοπαραγωγή ενέργειας μέσω Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) έκρουσε ο πρόεδρος του συνδέσμου φωτοβολταϊκών ΣΠΕΦ, Στέλιος Λουμάκης.

Υπενθυμίζεται ότι το νέο ενεργειακό και περιβαλλοντικό νομοσχέδιο περιλαμβάνει σημαντικές διατάξεις για την αυτοπαραγωγή. Για παράδειγμα, προβλέπεται ότι στους υποσταθμούς της υψηλής τάσης/μέσης τάσης (ΥΤ/ΜΤ) θα διατίθεται το 60% για την αυτοπαραγωγή από 20% προηγουμένως. Στόχος είναι να στηριχθεί η εγκατάσταση μικρών σταθμών ΑΠΕ των 10,8 kW από νοικοκυριά, όπως είναι τα έργα του ειδικού προγράμματος ανάπτυξης φωτοβολταϊκών.

Μιλώντας στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ο κ. Λουμάκης τόνισε ότι το ΥΠΕΝ πάει να μοιράσει ηλεκτρικό χώρο ο οποίος δεν υπάρχει.

Επίσης, η ανάλυση του ΣΠΕΦ δείχνει ότι η ζήτηση για ηλεκτρισμό στη χώρα μας παραμένει στάσιμη ή πτωτική εδώ και 16 ολόκληρα χρόνια και δεν αναμένεται να αυξηθεί ως το 2030 στο βαθμό που προεξοφλεί ο ενεργειακός σχεδιασμός της κυβέρνησης.

Το αποτέλεσμα θα είναι ότι ακόμα και αν η χώρα αποκτήσει την «τέλεια αποθήκευση ενέργειας», τα έργα ΑΠΕ για αυτοπαραγωγή θα είναι αντιμέτωπα με περικοπές παραγωγής τουλάχιστον 25%. Όπως είναι φυσικό, αυτό θα επηρεάσει δυσμενώς τους ωφελούμενους.

«Οι φορείς ΟΤΑ θα πρέπει να είναι έτοιμοι για αυτού του είδους τις περικοπές», τόνισε ο κ. Λουμάκης, λέγοντας ότι η προσοχή της Πολιτείας στο εξής θα πρέπει να δοθεί όχι στην υλοποίηση νέων ΑΠΕ, αλλά αποκλειστικά στην αποθήκευση.

Επίσης, η ανάπτυξη της αποθήκευσης με μπαταρίες θα πρέπει να στραφεί περισσότερο στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στο επίπεδο της Μέσης Τάσης, παρά στα μεγάλα έργα όπως συμβαίνει σήμερα. Οι συγκεκριμένοι παίκτες θα μπορούσαν να υλοποιήσουν μονάδες ισχύος 1-5 MW με ιδιαίτερα οφέλη για την επιχειρηματικότητα, αλλά και για το σύστημα, κατέληξε.

Μακρο-οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Μακρο-οικονομία: Περισσότερα άρθρα