Site icon NewsIT
12:55 | 15.09.24

Σταφίδα: Μειωμένη παραγωγή αλλά αυξημένη τιμή φέτος

Σταφίδα: Μειωμένη παραγωγή αλλά αυξημένη τιμή φέτος

ÔÑÕÃÏÓ ÓÔÁÖÉÄÁÓ ÓÔÏ ÌÏÕÆÁÊÉ ÇËÅÉÁÓ.ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ ÁÍÔÙÍÇÓ ÍÉÊÏËÏÐÏÕËÏÓ/EUROKINISSI

Newsit Newsroom

Περισσότερο από 25% φαίνεται να αυξηθεί η τιμή που θα πουλήσουν το προϊόν τους οι παραγωγοί της κορινθιακής σταφίδας φέτος, όπου υπάρχει λιγότερη παραγωγή λόγω απότομων και έντονων βροχοπτώσεων.

«Το 2023 η τιμή της σταφίδας για τον παραγωγό ήταν 1,40 ευρώ το κιλό ενώ φέτος, εκτιμάται ότι θα είναι πάνω από 1,80 ευρώ το κιλό» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κορινθιακής Σταφίδας, Θανάσης Σωτηρόπουλος υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «την τελική τιμή θα τη διαμορφώσει η αγορά».

«Σε αυτό το ρόλο της έπαιξε και η περασμένη καλλιεργητική χρονιά, η οποία δεν ήταν καλή, μιας και έντονες βροχοπτώσεις είχαν ως αποτέλεσμα να σαπίσουν τα αποθέματα κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η τιμή στον παραγωγό», πρόσθεσε ο κ. Σωτηρόπουλος. Οι πρώτες ενδείξεις για εξαιρετική ποιότητα στη φετινή παραγωγή, η οποία όμως εκτιμάται ότι θα είναι μικρότερη από αυτό που αρχικά υπολογιζόταν.

Σύμφωνα με τον κ. Σωτηρόπουλο «η φετινή παραγωγή θα πέσει κάτω από τους 15.000 τόνους, με τις εκτιμήσεις να αναμένουν μια συγκομιδή 12.000 – 13.000 τόνων», όταν πριν την πανδημία του κορονοϊού όπως τονίζει «ήταν πάνω από 25.000 τόνους οι παραγωγοί». «Πάντως, πριν από μια δεκαετία στη χώρα μας η καλλιέργεια σταφίδας έφτανε σύμφωνα με εκτιμήσεις τα 140.000 στρέμματα η οποία μέχρι τις αρχές του 2020 είχε μειωθεί στις 100.000 στρέμματα».

Προβλήματα

Για αυτή την κατάσταση όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κορινθιακής Σταφίδας ευθύνεται κυρίως η κλιματική κρίση. «Το φαινόμενο της κλιματικής κρίσης έχει επηρεάσει κατά πολύ την καλλιέργεια της σταφίδας. Πρόκειται για ένα προϊόν που κατά 80% δεν αρδεύεται, με τις συνεχείς ανομβρίες και τους καύσωνες να προκαλούν τεράστιες ζημιές», δήλωσε ο κ. Σωτηρόπουλος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων ο κ. Σωτηρόπουλος ζητά τη λήψη μέτρων τόσο από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αλλά και από την ελληνική πολιτεία ώστε να «προστατευθεί η κορινθιακή σταφίδα, που αποτελεί το πρώτο προϊόν που ως χώρα, κάναμε εξαγωγή».

Η κορινθιακή σταφίδα αποτελεί ένα μοναδική, για την Ευρώπη, προϊόν, μιας και δεν υπάρχει άλλον κράτος – μέλος το οποίο να την παράγει.

Και για αυτό ο Πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κορινθιακής Σταφίδας υπογραμμίζει «είναι κρίμα που δεν λαμβάνονται μέτρα στήριξης των παραγωγών, είτε μέσω αναδιάρθρωση της καλλιέργειας είτε μέσω εγγειοβελτιωτικών έργων, που να μπορούν να στηρίξουν ή να βοηθήσουν για κάποια χρονιά την παρατεταμένη ανομβρία που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια». Κάτι τέτοιο πέρα από τη στήριξη της καλλιέργειας θα δώσει τη δυνατότητα και σε νέους που θέλουν, να ασχοληθούν με τη σταφίδα. «Εάν υπάρξουν μέτρα στήριξης θα υπάρξει και ενδιαφέρουν από τη νέα γενιά» λέει ο κ. Σωτηρόπουλος.

Μάλιστα, αυτό θα δώσει και νέα πνοή σε πιο απομακρυσμένες περιοχές στις οποίες δεν μπορεί να καλλιεργηθεί άλλο προϊόν. «Πρόκειται για ένα προϊόν που κατά το παρελθόν έχει στηρίξει τόσο την τοπική κοινωνία και την οικονομία» κατέληξε ο Πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κορινθιακής Σταφίδας.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version