Μακρο-οικονομία

Στεγαστική κρίση: Σκέψεις για αύξηση του ΕΝΦΙΑ στα κλειστά ακίνητα των τραπεζών

Ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, επιβεβαίωσε πως η κυβέρνηση εξετάζει δυναμική παρέμβαση στις τράπεζες με άξονα την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης

Δυναμική παρέμβαση στον χώρο των τραπεζών δρομολογεί η κυβέρνηση προκειμένου να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης, βάζοντας στο τραπέζι την αύξηση του συντελεστή ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα που δεν αξιοποιούν οι τράπεζες και δεν ρίχνουν στην αγορά, ως μέσο πολιτικής πίεσης.

«Αυτό το οποίο έχει πέσει σαν πρόταση στο τραπέζι είναι αν θα μπορούσε να αυξηθεί σαν μια πολιτική πίεση προς τις τράπεζες ο συντελεστής του ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα τα οποία δεν αξιοποιούν και δεν ρίχνουν στην αγορά», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και αρμόδιος για την παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Αυτό το οποίο συνέβη τα τελευταία 5,5 χρόνια είναι ότι έχει μειωθεί σε πολύ χαμηλό βαθμό πλέον η έκθεση του τραπεζικού συστήματος χάρη στις πολιτικές της κυβέρνησης στα κόκκινα δάνεια, πλέον κινείται στο 6,5 με 7%. Άρα αυτό σημαίνει ότι έχουν τη δυνατότητα πλέον οι τράπεζες να επιτελούν το ρόλο τους να δίνουν δάνεια, να δούμε με ποιους όρους πλέον θα δίνουν τα δάνεια και πόσα δάνεια δίνουν σε επιχειρήσεις και πόσα σε νοικοκυριά.

Και από εκεί και πέρα να παίξουν το ρόλο τον οποίο αρμόζει στις τράπεζες για την ανάπτυξη της οικονομίας. Δεν ισχύει ότι δεν καταβάλουν ΕΝΦΙΑ. Αυτό το οποίο έχει πέσει σαν πρόταση στο τραπέζι είναι αν θα μπορούσε να αυξηθεί σαν μια πολιτική πίεση προς τις τράπεζες ο συντελεστής του ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα τα οποία δεν αξιοποιούν και δεν ρίχνουν στην αγορά».

Σύμφωνα με τον κ Σκέρτσο, μέχρι και το 2020 και 2021 οι τράπεζες ήταν ζημιογόνες, καθώς κατέγραψαν 6,5 δισ. ζημιές και έχουν αρχίσει μαζί με την υπόλοιπη ανάπτυξη που σημειώνει και η οικονομία και αυτές θα καταγράφουν κέρδη. «Έχουν αυξήσει τη δανειοδότηση, πρέπει όμως να βελτιώσουν τους όρους της δανειοδότησης με πιο ανταγωνιστικά επιτόκια.  Πρέπει να βελτιώσουν επίσης τους όρους των επιτοκίων στις καταθέσεις που επίσης αυξάνονται τα τελευταία χρόνια, έχουν αυξηθεί κατά 45 με 50 δισ οι καταθέσεις στις τράπεζες και πρέπει να δίνουν επίσης καλύτερα επιτόκια για να ενθαρρύνουν και άλλους καταθέτες να βάλουν τα χρήματα τους στο τραπεζικό σύστημα», σημείωσε ενδεικτικά. 

Επιβεβαιώνοντας διεθνή και εγχώρια δημοσιεύματα όπου έκαναν λόγο για πιέσεις της κυβέρνησης στις τράπεζες να ρίξουν στην αγορά τα περί τα 21.000 ακίνητα τους, ο κ. Σκέρτσος τόνισε πως και αυτές να συμβάλλουν έτσι ώστε να αποκτήσουν οι οικογένειες και τα νέα ζευγάρια το δικό τους σπίτι. «Βλέπουμε ότι έχει μεν αυξηθεί η πιστωτική επέκταση των τραπεζών προς τις επιχειρήσεις αλλά παραμένει απελπιστικά χαμηλά η πιστωτική επέκταση των τραπεζών προς τα νοικοκυριά για να αποκτήσουν σπίτια. 

Και αυτή τη στιγμή με την ανάπτυξη της αγοράς ακίνητων και γενικότερα της οικονομίας υπάρχει όντως μια υπερθέρμανση τιμών στα ακίνητα που καθιστούν απλησίαστα τα ενοίκια.  Επομένως εδώ χρειάζεται η συνδρομή και του τραπεζικού συστήματος αλλά και του κράτους για να βοηθήσουμε ειδικά τα νέα ζευγάρια, τις νέες οικογένειες αλλά και τα μονομελή νοικοκυριά να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι», υπογράμμισε ο υπουργός.

Μακρο-οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Δείτε επίσης
Μακρο-οικονομία: Περισσότερα άρθρα