Μακρο-οικονομία

«Στη σέντρα» οι τράπεζες για να ρίξουν 20.000 διαμερίσματα τους στην αγορά

Αυξάνονται οι κυβερνητικές πιέσεις προς τις τράπεζες για να συμβάλλουν στην επίλυση της στεγαστικής κρίσης χρησιμοποιώντας το απόθεμα των διαμερισμάτων τους. Ποια είναι τα σενάρια που εξετάζονται.

Πιέσεις φέρεται να ασκεί η κυβέρνηση προς τις τράπεζες προκειμένου να ρίξουν στην αγορά ακινήτων το απόθεμα των διαμερισμάτων τους, συμβάλλοντας έτσι στην αύξηση της προσφοράς κατοικιών και στην αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης.

Την περασμένη εβδομάδα, ο ΥΠΟΙΚ, Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε πως «υπάρχει ένα απόθεμα αυτή την ώρα, το απόθεμα αν πέσει στην αγορά αυξάνει την προσφορά, όταν αυξάνεις την προσφορά επηρεάζεις τις τιμές». Η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, με δημοσίευμα της το Σάββατο (07.12.2024), αναφέρει πως η κυβέρνηση προτρέπει τις τράπεζες να διαθέσουν τα περίπου 21.000 άδεια διαμερίσματα που διακρατούν στα χαρτοφυλάκια τους και τα οποία προέρχονται από χρέη που οι ιδιοκτήτες τους δεν κατάφεραν να εξυπηρετήσουν. Την ίδια στιγμή, η εφημερίδα επισημαίνει πως η κυβέρνηση πιέζει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για φθηνότερα ενυπόθηκα δάνεια, ώστε να ανακουφιστεί η αγορά από την έλλειψη κατοικιών.

Για το ίδιο θέμα, άλλωστε, έχει αναφερθεί και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε επενδυτικό φόρουμ στο Λονδίνο την προηγούμενη εβδομάδα, κάλεσε τις τράπεζες να αναλάβουν «ενεργό ρόλο στη στήριξη της οικονομίας», ενώ και στην καθιερωμένη κυριακάτικη του ανασκόπηση, επανέλαβε προς οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμού πρέπει να δώσουν περισσότερα και φθηνότερα στεγαστικά δάνεια προς τους πολίτες.

Άλλωστε, και ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, από το βήμα της Βουλής, προανήγγειλε δέσμη κυβερνητικών παρεμβάσεων έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η πιο «πιο ενεργή συμβολή εκ μέρους των τραπεζών στην επίλυση του στεγαστικού προβλήματος».

Επιπλέον, σύμφωνα με σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας και δεν έχουν διαψευστεί από κύκλους του ΥΠΟΙΚ, η κυβέρνηση επεξεργάζεται μια σειρά από κινήσεις στο ίδιο πεδίο, όπως, μεταξύ άλλων της σύνδεσης των στεγαστικών δανείων με τα πλέον των 20.000 οικιστικών ακινήτων διαθέτουν οι τράπεζες «παρακάμπτοντας» τις χρονοβόρες διαδικασίες τακτοποίησής των εκκρεμοτήτων που είναι απαραίτητες για τη μεταβίβαση τους, με βασική προϋπόθεση το τίμημα της αγοράς τους να είναι δραστικά μειωμένο και πιο ελκυστικό για τους δανειολήπτες, έως και κατά 20%.

Με βάση τα ίδια σενάρια, το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται αλλαγή των όρων του προγράμματος «Σπίτι Μου ΙΙ» το οποίο προβλέπει επιδότηση επιτοκίου από 50% έως 75%, ούτως ώστε να υπάρξουν διασφαλίσεις προκειμένου να μη μειωθεί το όφελος για τους αγοραστές.

Τέλος, σύμφωνα με τα σενάρια, εξετάζεται η κατάργηση ή η δραστική μείωση της εισφοράς του νόμου 128/75 η οποία εκφρασμένη σαν ποσοστό (0,12% για χρηματοδότηση κατοικίας και 0,60% για χρηματοδότηση λοιπών ακινήτων), προστίθεται στο εκάστοτε επιτόκιο (σταθερό ή κυμαινόμενο) με βάση το οποίο διαμορφώνεται η μηνιαία δόση του δανειολήπτη για την αντίστοιχη περίοδο. Σύμφωνα με άλλες, ανεπιβεβαιότητες πληροφορίες, εξετάζεται να μπει ως αντι – κίνητρο για την διακράτηση του στοκ των διαμερισμάτων τους από τις τράπεζες, η αύξηση του ΕΝΦΙΑ σε βάρος τους.

Μακρο-οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Δείτε επίσης
Μακρο-οικονομία: Περισσότερα άρθρα