Site icon NewsIT

Στην κορυφή της ΕΕ η Ελλάδα όσον αφορά την ενεργειακή φτώχεια – Τι έδειξαν τα τελευταία στοιχεία

17.07.2024 | 07:12
Στην κορυφή της ΕΕ η Ελλάδα όσον αφορά την ενεργειακή φτώχεια – Τι έδειξαν τα τελευταία στοιχεία

Νέα έκθεση του Κέντρου Ερευνών της ΕΕ ρίχνει φως στο φαινόμενο της ενεργειακής φτώχειας και στο ποιοι Ευρωπαίοι πολίτες τα βρήκαν πιο δύσκολα στα έτη 2022-2023.

Όπως είναι πιθανόν αναμενόμενο, η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στην κορυφή του σχετικού διαγράμματος, το οποίο μετράει δύο διαφορετικούς δείκτες: Στον κάθετο άξονα είναι το ποσοστό των πολιτών που απάντησαν ότι δεν μπόρεσαν το τελευταίο έτος να αποπληρώσουν τουλάχιστον 1-2 λογαριασμούς. Στον οριζόντιο είναι το ποσοστό που απάντησε ότι δεν μπορεί να ζεστάνει επαρκώς το σπίτι του.

Από τη σύνθεση των δύο δεικτών προκύπτει η γενική εικόνα που θέλει την Ελλάδα και τη Βουλγαρία πρώτες με απόσταση στην ενεργειακή φτώχεια και μάλιστα με ποσοστά-σοκ.

Προχωρώντας στον ευρύτερο κατάλογο που περιλαμβάνει περισσότερους δείκτες, τότε η Ελλάδα είναι καθαρά πρώτη ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες:

Στον αντίποδα, η Δυτική Ευρώπη χαρακτηρίζεται από πολύ χαμηλά ποσοστά ενεργειακής φτώχειας που δεν υπερβαίνουν το 5%.

Με αφορμή τα παραπάνω οι συντάκτες συμπεραίνουν ότι οι αυξήσεις τιμών των τελευταίων ετών ενίσχυσαν τις ανησυχίες σχετικά με τη λαϊκή στήριξη προς την ενεργειακή μετάβαση, αφού διαμορφώθηκε η αίσθηση ότι ευθύνεται για το πρόβλημα. Σήμερα υπάρχει η παραδοχή ότι χρειάζονται πολιτικές που θα απαλύνουν το βάρος για τους πολίτες, όμως δεν υπάρχει ομοφωνία για το ποιες συγκεκριμένα πρέπει να προωθηθούν.

Μακρο-οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version