Με πιο χαμηλές προσδοκίες από ποτέ αρχίζει σήμερα (11.11.2024) η κλιματική διάσκεψη COP29 στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, καθώς ο νεοεκλεγής Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει δεσμευτεί να αποσύρει τη χώρα του από τη συμφωνία του Παρισιού.
Ο Ντόναλντ Τραμπ επαναβεβαίωσε τη βούλησή του με δηλώσεις που έκανε τις τελευταίες ημέρες. Κατ’ επέκταση, οι συνομιλίες στην COP29 θα έχουν να κάνουν περισσότερο με μια ανακατεύθυνση της παγκόσμιας κοινότητας και το πως θα διαχειριστεί την απώλεια της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη από την όλη προσπάθεια. Παράλληλα, δεύτερο πλήγμα αποτελεί η επιλογή του Αζερμπαϊτζάν να φιλοξενήσει τη διάσκεψη, δηλαδή μια χώρα που βασίζεται και στηρίζει τα ορυκτά καύσιμα, όπως άλλωστε συνέβη και πέρυσι με το Ντουμπάι.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ήδη δημοσιεύματα και καταγγελίες περιβαλλοντικών οργανώσεων κατηγορούν τους διοργανωτές ότι προετοιμάζουν παρασκηνιακά συμφωνίες υπέρ του πετρελαίου και του φυσικού αερίου αντί να στηρίξουν την πράσινη ενέργεια και την απανθρακοποίηση. Πριν λίγες ημέρες κυκλοφόρησε βίντεο που δείχνει τον αναπληρωτή υπουργό Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν, Ελνούρ Σολτάνοφ, να αναφέρεται σε ένα μέλλον όπου τα ορυκτά καύσιμα θα συνεχίσουν να έχουν θέση «ίσως για πάντα».
Τα παραπάνω μαρτυρούν αφενός την αδυναμία του ΟΗΕ να συσπειρώσει τα κράτη απέναντι στην κλιματική απειλή και αφετέρου την αποτυχία της παγκόσμιας προσπάθειας για απανθρακοποίηση σε μια στιγμή που το φαινόμενο έχει αρχίσει ήδη να σπέρνει την καταστροφή.
Μέσα σε αυτό το κλίμα η Ελλάδα θα λάβει μέρος στην COP29 με μια ευρεία αντιπροσωπεία προεξέχοντος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Τον Πρωθυπουργό θα συνοδεύουν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης, η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, και ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Στέφανος Γκίκας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Από πλευράς Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στην COP29 θα συμμετέχουν, επίσης, ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης, ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Πέτρος Βαρελίδης και ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος.
Σύσσωμη θα είναι και η εκπροσώπηση του εγχώριου ενεργειακού τομέα, καθώς παρουσία θα έχουν μεταξύ άλλων οι ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, HELLENiQ Energy, ΤΙΤΑΝ, Άκτωρ, ΔΕΣΦΑ, ΤΕΡΝΑ, Energean και Melten.
Η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να θέσει στην COP29 το ίδιο επιχείρημα που έθεσε ήδη στην ΕΕ, ότι δηλαδή χρειάζεται περισσότερη στήριξη σε κράτη που αντιμετωπίζουν τις δυσμενείς συνέπειες της κλιματικής αλλαγής (πλημμύρες, πυρκαγιές κτλ). Θα επικοινωνήσει την μεγάλη επιτυχία της χώρας μας στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τονίζοντας ότι αυτό δεν είναι αρκετό καθώς χρειάζεται επαρκής προστασία και προσαρμογή στις νέες συνθήκες.
Απομένει να φανεί αν και ποιες συμφωνίες θα ολοκληρώσουν το ΥΠΕΝ και οι ενεργειακοί όμιλοι, ενώ οι εκδηλώσεις και παρουσιάσεις στο ελληνικό περίπτερο θα μεταδίδονται ζωντανά και αναμένονται με ενδιαφέρον.