Σάββατο, 26 Οκτ.
17oC Αθήνα

Στο τραπέζι, αλλά χωρίς «βιασύνη» η χρήση πυρηνικής ενέργειας στην Ελλάδα

Στο τραπέζι, αλλά χωρίς «βιασύνη» η χρήση πυρηνικής ενέργειας στην Ελλάδα
Φωτογραφία: iStock

«Χωρίς να βιάζεται» η Ελλάδα μελετά το σενάριο χρήσης της πυρηνικής ενέργειας, όπως ανέφερε χθες (21.10.24) ο σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα ενέργειας, Νίκος Τσάφος.

«Το διακύβευμα είναι να χαρτογραφήσουμε τι ακριβώς μπορεί να προσφέρει στο ενεργειακό μείγμα της χώρας», αλλά και να ωριμάσουν οι σχετικές τεχνολογίες, όπως οι μικροί πυρηνικοί αντιδραστήρες (SMRs), ανέφερε ο κ. Τσάφος. Η συζήτηση και οι ζυμώσεις για τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας  αναμένεται να ενταθούν μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια με το βλέμμα στραμμένο στις γειτονικές χώρες. Μία ενδεχόμενη «πυρηνική συνεργασία» Ελλάδας – Βουλγαρίας, μπορεί να συμβάλει στην εξισορρόπηση του συστήματος και παραμένει στο προσκήνιο, όπως εξήγησε ο Νίκος Τσάφος μιλώντας στην ημερίδα της athlos energy «Nuclear Power Prospects for Greece: a strategic Workshop».

Όταν η τεχνολογία ωριμάσει και υπάρξει το έδαφος, ώστε να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα και οι προϋπολογισμοί, η Ελλάδα θα βγει από τη «στάση αναμονής» την οποία τηρεί και θα εξετάσει πιο ζεστά το θέμα των πυρηνικών, ανέφερε ο ίδιος.

«Βλέπω έναν κλάδο που δυσκολεύεται να παραδώσει έργα εντός χρονοδιαγράμματος και εντός του προϋπολογισμού. Αν αυτές οι δύο παράμετροι αλλάξουν δραματικά, τότε θα αλλάξει και η άποψή μου για την πυρηνική ενέργεια», συμπλήρωσε.

Μακρο-οικονομία Τελευταίες ειδήσεις