Site icon NewsIT

Στουρνάρας: Ακόμα ξοδεύουμε περισσότερα από όσα παράγουμε – 5 προτάσεις ενίσχυσης της αποταμίευσης

29.07.2024 | 14:21
Στουρνάρας: Ακόμα ξοδεύουμε περισσότερα από όσα παράγουμε – 5 προτάσεις ενίσχυσης της αποταμίευσης

Καμπανάκι για το έλλειμμα αποταμίευσης στη χώρα, έκρουσε, για άλλη μία φορά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, κ. Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξη του στην Καθημερινή.

Ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε πως το έλλειμμα αποταμίευσης, κυρίως των νοικοκυριών, ή πιο συγκεκριμένα η ανεπάρκεια των εγχώριων αποταμιεύσεων για τη χρηματοδότηση επενδύσεων, οδηγεί στην προσφυγή στον εξωτερικό δανεισμό και αντανακλάται στα επίμονα υψηλά ελλείματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Αυτό ουσιαστικά υποδηλώνει ότι η χώρα εξακολουθεί να ξοδεύει πολύ περισσότερα απ’ όσα παράγει και αποτελεί σημαντική μακροοικονομική ανισορροπία.

Ο Γιάννης Στουρνάρας, μάλιστα, αναφέρθηκε και σε ενδεικτικά μέτρα ενίσχυσης της αποταμίευσης των νοικοκυριών ώστε αυτές να συγκλίνουν προς τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στα εξής:

  1. η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής,
  2. η ενίσχυση του ανταγωνισμού στον τραπεζικό τομέα, που θα οδηγήσει σε αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων προθεσμίας,
  3. η ανάπτυξη της αγοράς κεφαλαίων, με την παροχή στοχευμένων φορολογικών κινήτρων έτσι ώστε να τονωθεί η αποταμίευση σε προϊόντα της κεφαλαιαγοράς,
  4. η ενίσχυση της ιδιωτικής ασφάλισης και του κεφαλαιοποιητικού χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης και
  5. η ενίσχυση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού, ώστε τα άτομα να έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν τις κατάλληλες μακροπρόθεσμες χρηματοοικονομικές αποφάσεις.

Μακρο-οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version