Τετάρτη, 17 Ιουλ.
37oC Αθήνα

Στουρνάρας: Εισαγόμενο το 80% του πληθωρισμού – Έρχεται μελέτη της ΤτΕ για τις ανατιμήσεις

Στουρνάρας: Εισαγόμενο το 80% του πληθωρισμού – Έρχεται μελέτη της ΤτΕ για τις ανατιμήσεις

Εισαγόμενο χαρακτήρισε κατά πλειοψηφία το φαινόμενο του πληθωρισμού στην Ελλάδα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), κ. Γιάννης Στουρνάρας,  στη διάρκεια του πρώτου διεθνούς συνεδρίου του ΤΜΕΔΕ, «Redefining The Future Horizons».

Ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως το πρόβλημα του πληθωρισμού είναι κατά 80% εισαγόμενο και κατά 20% οφείλεται σε εγχώρια ζητήματα ανταγωνισμού στην εγχώρια αγορά, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να «ανοίξουμε τις πύλες του ανταγωνισμού».

Παράλληλα, ο κ. Στουρνάρας προανήγγειλε πως η ΤτΕ θα παρουσιάσει μελέτη θα παρουσιάσει μελέτη το επόμενο διάστημα για τις αιτίες των ανατιμήσεων.

«Χρειαζόμαστε δημοσιονομικά μαξιλάρια και για τα κράτη και για τις τράπεζες για τον σχηματισμό προβλέψεων ούτως ώστε να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής η οποία επηρεάζει τον πληθωρισμό από την πλευρά της προσφοράς με τρόπο που δεν επιδέχεται διόρθωσης από τις Κεντρικές Τράπεζες, χρειάζεται συντονισμός οπλοστασίων», επεσήμανε.

«Ο πληθωρισμός που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι αναστρέψιμος, είναι στο 2,6% σήμερα στην Ευρώπη, δεν τα πήγαμε και άσχημα, δεν μπορείς να προβλέψεις πράγματα που ούτε ο Θεός δεν μπορεί. Το κύριο πρόβλημα στην Ευρώπη προήλθε από το φυσικό αέριο, σήμερα προσαρμοστήκαμε. Πιστεύω θα είμαστε κοντά στον στόχο του 2% για τον πληθωρισμό στο τελευταίο τρίμηνο του 2025», επεσήμανε.

Πάνω από 400 δισ. ευρώ διαθέσιμα από την δημιουργία ενιαίας αγοράς κεφαλαίων

Ο κ. Στουρνάρας σχολίασε επίσης την ανάγκη δράσης απέναντι στην κλιματική αλλαγή, καυτηριάζοντας τις καθυστερήσεις και την «μυωπική συμπεριφορά» πολλών κυβερνήσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο υποστήριξε τη σημασία της ενιαίας αγοράς κεφαλαίων καθώς θα δώσει τους απαραίτητους πόρους για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

«Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ, την ζούμε, πρέπει σταδιακά να προχωρήσουμε στην πράσινη μετάβαση, τα λεφτά θα βρεθούν. Αν φτιάξουμε ενιαία αγορά κεφαλαίων στην Ευρώπη αμέσως θα έχουμε πάνω από 400 δισ. ευρώ διαθέσιμους πόρους, θα χρειαστούμε στοχευμένες πολιτικές, πρέπει να βάλουμε στόχους, είναι στο χέρι μας να το κάνουμε», επεσήμανε, εκφράζοντας την πεποίθηση πως η Ευρώπη θα κινηθεί έγκαιρα και με συναίνεση μεταξύ των κρατών – μελών.

Μακρο-οικονομία Τελευταίες ειδήσεις