Μακρο-οικονομία

Στουρνάρας για επιτόκια: Η ΕΚΤ πρέπει να προχωρήσει σε δύο μειώσεις έως τον Αύγουστο και άλλες δύο έως το τέλος του 2024

Υπέρ δύο μειώσεων των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) πριν από τον Αύγουστο και άλλων δύο πριν εκπνεύσει το έτος, τάχθηκε ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης, Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξη του στο Bloomberg.

«Πρέπει να αρχίσουμε να μειώνουμε τα επιτόκια σύντομα, ώστε η νομισματική μας πολιτική να μην γίνει πολύ περιοριστική», δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας. «Είναι σκόπιμο να γίνουν δύο μειώσεις επιτοκίων πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές και τέσσερις κινήσεις κατά τη διάρκεια του έτους φαίνονται λογικές. Μέχρι στιγμής, συμφωνώ με τις προσδοκίες των αγορών».

Με την επόμενη απόφαση νομισματικής πολιτικής να τοποθετείται στις 11 Απριλίου, ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε πως «θα έχουμε ελάχιστες νέες πληροφορίες πριν από τη συνεδρίαση του Απριλίου, ειδικά για τους μισθούς στις αρχές του 2024 – αλλά θα λάβουμε πολλά περισσότερα στοιχεία πριν από τη συνεδρίαση του Ιουνίου», η οποία με την σειρά της είναι προγραμματισμένη για τις 6 εκείνου του μήνα.

«Η οικονομική ανάπτυξη στην  Ευρωζώνη είναι πολύ πιο αδύναμη από την αναμενόμενη και οι κίνδυνοι είναι προς τα κάτω, ενώ ο πληθωρισμός έχει μειωθεί σημαντικά και οι κίνδυνοι είναι ισορροπημένοι», εξήγησε ο Γιάννης Στουρνάρας.

Υποβάθμισε επίσης τις ισχυρές ονομαστικές αυξήσεις των μισθών, τονίζοντας ότι οι πραγματικοί μισθοί θα φτάσουν στο επίπεδο πριν από την πανδημία μόνο το 2025.

«Έτσι οι μισθοί εξακολουθούν να πλησιάζουν, δεν οδηγούν τον πληθωρισμό. Δεν πρέπει να μεγαλοποιούμε τον κίνδυνο ενός σπιράλ μισθών-τιμών», πρόσθεσε. Ακόμη περισσότερο καθώς «η αύξηση των ονομαστικών μισθών μετριάζεται και τα κέρδη απορροφούν μέρος των αυξήσεων των μισθών».

«Επιπλέον, ο ισολογισμός της ΕΚΤ θα συρρικνωθεί κατά περίπου 800 δισ. ευρώ φέτος, μέσω των αποπληρωμών TLTRO και της σταδιακής κατάργησης των επανεπενδύσεων APP και PEPP», συμπλήρωσε ο κ. Στουρνάρας. «Ακριβώς όπως οι αυξήσεις των επιτοκίων, αυτό από μόνο του οδηγεί σε αυστηρότερες οικονομικές συνθήκες».

Μακρο-οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Μακρο-οικονομία: Περισσότερα άρθρα