Τετάρτη, 2 Οκτ.
25oC Αθήνα

Στουρνάρας για ναυτιλία: Περισσότερα πλοία υπό ελληνική σημαία θα σήμαιναν βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών

Στουρνάρας για ναυτιλία: Περισσότερα πλοία υπό ελληνική σημαία θα σήμαιναν βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών
Φωτογραφία: Eurokinissi

Προτροπή για να υπαχθούν περισσότερα πλοία στην ελληνική σημαία, εξέφρασε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) σε ομιλία του με θέμα την ελληνική ναυτιλία.

Ο διοικητής της ΤτΕ υπενθύμισε τα στοιχεία του ΟΗΕ τα οποία αναφέρουν πως η ελληνική ναυτιλία είναι η πρώτη δύναμη του παγκόσμιου κλάδου αντιπροσωπεύοντας το 17% του παγκόσμιου στόλου. Ωστόσο, μόνο το 13% του ελληνόκτητου στόλου είναι νηολογημένο υπό ελληνική σημαία, αν και η διαχείριση σημαντικού μέρους αυτού πραγματοποιείται από την Ελλάδα.

Με βάση τα στοιχεία του υποδείγματος για την εκτίμηση της ελληνικής ναυτιλιακής δραστηριότητας που έχει αναπτύξει η Τράπεζα της Ελλάδος, το 2023 πραγματοποιήθηκε από τη χώρα η εμπορική διαχείριση σχεδόν 3.000 πλοίων συνολικής χωρητικότητας 188 εκατ. τόνων (dwt) με μέση σταθμισμένη ηλικία 12 έτη.

Ως εκ τούτου, ο κ. Στουρνάρας επισημαίνει την ανάγκη προσέλκυσης περισσότερων πλοίων στην ελληνική σημαία, καθώς παρά τη σημαντική συνεισφορά της ελληνικής ποντοπόρου ναυτιλίας, μεγάλο μέρος των εισροών της προέρχεται από το εξωτερικό.

O κεντρικός τραπεζίτης τονίζει πως η περαιτέρω ανάπτυξη των συνδεόμενων με τη ναυτιλία δραστηριοτήτων στη χώρα μπορεί να έχει διττό αποτέλεσμα: αφενός να αυξήσει τη συμμετοχή των εγχωρίως παραγόμενων εισροών στο τελικό προϊόν της ναυτιλίας και αφετέρου να ενισχύσει τις εξαγωγές αυτών των εισροών προς άλλα ναυτιλιακά κέντρα.

Μια τέτοια εξέλιξη θα αύξανε περαιτέρω το αποτύπωμα του κλάδου στην ελληνική οικονομία και θα περιόριζε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

Εν κατακλείδι, ο Γιάννης Στουρνάρας αναφέρει πως απαιτούνται μέτρα πολιτικής για την προσέλκυση περισσότερων πλοίων στην ελληνική σημαία καθώς και στην εμπορική τους διαχείριση από την Ελλάδα. Επιπροσθέτως, η επέκταση και διεύρυνση των παρεχόμενων υπηρεσιών της ναυτιλιακής συστάδας (maritime cluster), συμπεριλαμβανομένων αυτών των ναυπηγείων και των νέων τεχνολογιών, θα μπορούσαν να αυξήσουν τη συμβολή της ναυτιλίας στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν και να ενισχύσουν την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας.

Μακρο-οικονομία Τελευταίες ειδήσεις