Τρίτη, 17 Σεπτ.
23oC Αθήνα

Στουρνάρας: Η έκθεση Ντράγκι συμβάλλει στην επίλυση των προβλημάτων ανταγωνιστικότητας της ΕΕ

Στουρνάρας: Η έκθεση Ντράγκι συμβάλλει στην επίλυση των προβλημάτων ανταγωνιστικότητας της ΕΕ

Για την έκθεση Ντράγκι και τις κατευθυντήριες γραμμές της, μίλησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, σε άρθρο του στην Καθημερινή, τονίζοντας ότι για να ξεπεραστεί το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) πρέπει να τύχουν της απαραίτητης προσοχής των ανθρώπων που αποφασίζουν για το μέλλον της.

Σύμφωνα με το άρθρο του κ. Στουρνάρα, η έκθεση ενισχύει την επίλυση των προβλημάτων ανταγωνιστικότητας της ΕΕ και όχι μόνο, καθώς οι προτάσεις Ντράγκι σχετίζονται τη βελτίωση της λειτουργίας της, γενικότερα, της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητάς της και δεν αφορούν ένα συγκεκριμένο μπλοκ χωρών, π.χ. τον ευρωπαϊκό Νότο ή επιμέρους κλάδους.

Ταυτόχρονα, ο κ. Στουρνάρας υποστηρίζει ότι η έκθεση Ντράγκι είναι ανάλογης σημασίας με την έκθεση Ντελόρ για την ενιαία αγορά και επισημαίνει ότι θα πρέπει να διαβαστεί μαζί με την έκθεση Λέτα, σχετικά με το μέλλον της ενιαίας αγοράς, η οποία  παρουσιάστηκε τον περασμένο Απρίλιο, γιατί είναι συμπληρωματικές.

«Κατ’ αρχάς κάνει διάγνωση των αιτίων υστέρησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με τις ΗΠΑ και στη συνέχεια προχωρεί σε προτάσεις. Επί της ουσίας, διαπιστώνει υστέρηση σε δύο τομείς: Πρώτον, σε επενδύσεις, γι’ αυτό και προτείνει να αυξηθούν κατά 4,5% περίπου του ευρωπαϊκού ΑΕΠ και δεύτερον, σε ευελιξία, σε διαρθρωτικές αλλαγές και σε παραγωγικότητα», σημειώνει ο κ. Στουρνάρας.

Επισημαίνει σχετικά με την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προβλημάτων προτείνει κατάλληλες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες επιλύουν προβλήματα από την πλευρά της προσφοράς και προσθέτει ότι αγγίζει όλα τα θέματα για τα οποία έχουν μιλήσει πολλοί στο παρελθόν, όπως η πολυδιάσπαση της Ευρώπης, ενώ προτείνει να προχωρήσει άμεσα η Τραπεζική Ένωση, με την Πανευρωπαϊκή Εγγύηση Καταθέσεων, με το Πλαίσιο Διαχείρισης Κρίσεων και Ασφάλισης Καταθέσεων, με την Ένωση των Κεφαλαιαγορών.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ η έκθεση τονίζει κάτι πολύ σημαντικό: ότι το να καθυστερούμε για να βρούμε συναίνεση στην επίλυση των προβλημάτων δεν βοηθά, επισημαίνοντας ότι πρέπει να προχωρήσουμε το ταχύτερο δυνατόν στα μέτρα τα οποία προτείνει.

Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις, ο Ντράγκι δεν θεωρεί ότι η αύξησή τους κατά 4,5% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ μπορεί να προέλθει εξ ολοκλήρου από τον ιδιωτικό τομέα. Υποστηρίζει ότι κατά το 25% περίπου πρέπει να προέλθει από κοινή έκδοση χρέους, όπως έγινε με το Ταμείο Ανάκαμψης στην πανδημία.

«Σημειώνω εδώ ότι οι προτάσεις του για τις επενδύσεις αποτελούν κεντρικό σημείο της έκθεσης και αναπόσπαστο στοιχείο της, καθώς αφορούν τόσο την ενίσχυση της ζήτησης, όσο και της προσφοράς και της παραγωγικότητας. Δεν βοηθά λοιπόν η απόρριψη του σημείου αυτού της έκθεσης, όπως έσπευσαν να κάνουν ορισμένοι πολιτικοί».

Όπως σημειώνει ο κεντρικός τραπεζίτης, και άλλες μελέτες, της ΕΚΤ και της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών, επισημαίνουν ότι η υστέρηση της Ευρώπης σε σύγκριση με τις ΗΠΑ ως προς την παραγωγικότητα, που θεωρείται ένα από τα βασικότερα προβλήματα της Ευρώπης, οφείλεται κυρίως στην υστέρηση των επενδύσεων.

Κι αυτό γιατί, όπως προσθέτει, σημαντικό ρόλο δεν διαδραματίζει μόνο ο όγκος των επενδύσεων, αλλά και πού κατευθύνονται αυτές. Πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων έχει δείξει ότι οι επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες και σε ανθρώπινο κεφάλαιο είναι 4 φορές πιο παραγωγικές απ’ ό,τι οι επενδύσεις σε ακίνητα.

Όσον αφορά την Ελλάδα, ο Γιάννης Στουρνάρας σημειώνει ότι ως κράτος-μέλος μιας νομισματικής ένωσης που με τις προτάσεις Ντράγκι θα αρχίσει σταδιακά να αποκτά και ισχυρότερα χαρακτηριστικά μιας Οικονομικής Ένωσης, μιας τραπεζικής ένωσης, μιας ένωσης κεφαλαιαγορών και μιας δημοσιονομικής ένωσης, αναμφισβήτητα θα ωφεληθεί.

«Οι πολλαπλασιαστές της οικονομικής δραστηριότητας θα είναι ισχυρότεροι, το δυνητικό προϊόν θα αυξηθεί, η συνοχή θα είναι ισχυρότερη, οι επιμέρους στρεβλώσεις που επηρεάζουν αρνητικά τις περιφερειακές αγορές, όπως π.χ. στην αγορά ενέργειας, θα αμβλυνθούν, ενώ θα ωφεληθεί και από τον συντονισμό των πολιτικών, ιδιαίτερα στον τομέα της άμυνας», αναφέρει.

Καταλήγοντας, ο κ. Στουρνάρας σημειώνει ότι όσα αναφέρει η έκθεση δεν διατυπώνονται για πρώτη φορά, το αντίθετο μάλιστα, έχει στηριχθεί σε σημαντικές μελέτες οργανισμών και ακαδημαϊκών, κυρίως της ΕΚΤ, της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών, του ΟΟΣΑ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ιδιωτών οικονομολόγων και ακαδημαϊκών. Ωστόσο, επισημαίνει ότι το βάρος του ονόματος Ντράγκι και η μεγάλη του προσφορά στα δημόσια πράγματα της Ευρωζώνης προσδίδουν αναμφίβολα κύρος και βαρύτητα στις ιδέες αυτές.

Μακρο-οικονομία Τελευταίες ειδήσεις