Μακρο-οικονομία

Στουρνάρας – Ταμείο Ανάκαμψης: Προβληματισμός για το χαμηλό ποσοστό εκταμίευσης πόρων προς τις επιχειρήσεις

Toν προβληματισμό του για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει το χαμηλό ποσοστό των εκταμιεύσεων από τους διαθέσιμους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης προς τις επιχειρήσεις εξέφρασε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

Μιλώντας σε εκδήλωση για την παρουσίαση της Ετήσιας Έρευνας Επενδύσεων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΙΒ) για την Ελλάδα το 2023, ο Γιάννης Στουρνάρας επεσήμανε ότι ενώ μέχρι στιγμής το ποσοστό απορρόφησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης είναι ικανοποιητικό (41% από συνολικό ποσό 36 δισ. ευρώ) και η Ελλάδα είναι 4η στη σχετική κατάταξη των χωρών, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ωστόσο, οι εκταμιεύσεις προς τις επιχειρήσεις προχωρούν με βραδύτερο ρυθμό (14% του συνόλου), γεγονός που καθυστερεί την πραγματοποίηση επενδυτικών δαπανών.

Αναφερόμενος στην πορεία της ελληνικής οικονομίας ανέφερε ότι παρά τις διαδοχικές διεθνείς κρίσεις και την υψηλή αβεβαιότητα λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων, η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται ταχύτερα από ό,τι η ζώνη του ευρώ από το 2021 και μετά. 

Συνολικά, τα επόμενα χρόνια η ελληνική οικονομία προβλέπεται να καταγράψει υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε σύγκριση με τη ζώνη του ευρώ. Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς ενισχύει τη διαδικασία σύγκλισης του πραγματικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδος προς τα μέσα επίπεδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), διαδικασία η οποία διακόπηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης δημοσίου χρέους.

Μακρο-οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Μακρο-οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Θεοδωρικάκος: Πιέσεις στα σούπερ μάρκετ να απορροφήσουν τις πληθωριστικές πιέσεις σε ορισμένα προϊόντα
Ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε πως το υπουργείο ακολουθεί με συνέπεια μια συνδυαστική πολιτική ενίσχυσης του ανταγωνισμού, στήριξης της ανεξάρτητης Αρχής Ανταγωνισμού και ταυτόχρονα αυστηρής εφαρμογής της νομοθεσίας
Ο Τάκης Θεοδωρικάκος