Μεγάλο προβληματισμό έχουν προκαλέσει στην αγορά τα μέτρα που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση για τον τουρισμό και τη βραχυχρόνια μίσθωση. Η πιο πρόσφατη εξέλιξη αποτελεί το γεγονός ότι η Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδιών & Τουρισμού (FedHATTA), δέχεται μηνύματα έντονων διαμαρτυριών από Ευρωπαϊκούς Συνδέσμους Τουριστικών Γραφείων και tour operators.
Η FedHATTA εκφράζει την ανησυχία της ότι τα νέα τέλη θα επιβαρύνουν τους ταξιδιώτες, αυξάνοντας το κόστος διακοπών και κρουαζιέρας στην Ελλάδα, ενώ οι ξένοι tour operators προειδοποιούν ότι η χώρα κινδυνεύει να χάσει τουρισμό προς άλλους προορισμούς που είναι οικονομικά πιο συμφέροντες.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Επιπλέον, το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση έχει αυξηθεί υπερβολικά μέσα σε δύο χρόνια, γεγονός που δημιουργεί περαιτέρω πίεση στον τουριστικό τομέα, ο οποίος αποτελεί στυλοβάτη της ελληνικής οικονομίας.
H ομοσπονδία συνεχίζει: «Η τιμωρητική, τελικά, προς τους επισκέπτες της χώρας μας αυτή πολιτική, όπως τη χαρακτηρίζουν οι ξένοι tour operator, κινδυνεύει να αποτρέψει μεγάλο αριθμό ταξιδιωτών να επιλέξουν την Ελλάδα ως επόμενο προορισμό τους, υποχρεώνοντάς τους να αναζητήσουν άλλους τουριστικούς προορισμούς, πιο ανταγωνιστικούς, οι οποίοι δεν επιβαρύνονται οικονομικά κάθε χρόνο με νέους φόρους και τέλη με αποτέλεσμα είναι οικονομικά πιο συμφέροντες, τόσο για να τους επισκεφθούν όσο και για να παραμείνουν σε αυτούς για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Τιμωρητική, όμως, είναι αυτή η οικονομική πολιτική και για τις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις, όπως και για τον τουριστικό τομέα της χώρας μας στο σύνολό του, ο οποίος αποτελεί στυλοβάτη της ελληνικής οικονομίας». Βέβαια, οι ξενοδόχοι βλέπουν θετικά τους περιορισμούς στη βραχυχρόνια μίσθωσης, καθώς πιστεύουν ότι δημιουργεί ένα πιο ισότιμο ανταγωνιστικό πλαίσιο. Για χρόνια, όπως υποστηρίζουν τα ξενοδοχεία επιβαρύνονταν με μεγαλύτερους φόρους και ρυθμιστικούς περιορισμούς σε σχέση με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, κάτι που θεωρούν αθέμιτο ανταγωνισμό.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Παράλληλα, προκύπτουν σοβαρές αντιδράσεις και στην αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων, ιδιαίτερα με την ανακοίνωση της απαγόρευσης νέων Airbnb σε κεντρικά διαμερίσματα της Αθήνας για έναν χρόνο, καθώς και την αύξηση των τελών για τα καταλύματα αυτά. Οι ιδιοκτήτες μικρών διαμερισμάτων, που βασίζονται στη βραχυχρόνια μίσθωση για εισόδημα, ανησυχούν για τις συνέπειες των μέτρων αυτών, που θεωρούνται περιοριστικά για την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη της τουριστικής αγοράς.
Οι επαγγελματίες της αγοράς επίσης υποστηρίζουν ότι τα Airbnb αποτελούν πλέον ένα παγκόσμιο φαινόμενο που εδραιώθηκε και στην Ελλάδα, προσφέροντας σημαντική βοήθεια κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Από τη μια πλευρά, έδωσαν εργασία σε χιλιάδες άνεργους, και από την άλλη, συνέβαλαν στη δημιουργία ενός μεγάλου αριθμού σύγχρονων, πλήρως επιπλωμένων και ανακαινισμένων κατοικιών. Αυτό σημαίνει ότι αν αυτά τα ακίνητα επιστρέψουν στη μακροχρόνια μίσθωση, οι τιμές τους θα είναι πολύ υψηλότερες σε σύγκριση με ένα απλό και μη επιπλωμένο διαμέρισμα.
Τέλος πολλοί είναι αυτοί που επισημαίνουν ότι η ανάπτυξη των Airbnb δεν επιβάρυνε οικονομικά το κράτος, όπως συνέβη με τα ξενοδοχεία. Αντίθετα, μέσω των πλατφορμών ενοικίασης, το κράτος έχει πλέον εξασφαλίσει πλήρη φορολογική κάλυψη και σημαντικά έσοδα από τη λειτουργία τους. Τέλος, η στεγαστική κρίση στην Ελλάδα δεν μπορεί να αποδοθεί αποκλειστικά στην εξάπλωση των Airbnbs, αλλά σχετίζεται και με τον μεγάλο αριθμό κλειστών ακινήτων.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Grant Thornton για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ), οι κλίνες που προσφέρονται μέσω πλατφορμών όπως το Airbnb ξεπερνούν πλέον τις 857.000, πλησιάζοντας επικίνδυνα τον αριθμό των ξενοδοχειακών κλινών που ανέρχεται σε 886.000.
Η έρευνα αποκαλύπτει ότι ο αριθμός των ξενοδοχειακών κλινών αυξήθηκε κατά 3,5% την τελευταία πενταετία, από τις 856.000 το 2019 στις 886.000 το 2023. Ωστόσο, η αύξηση στον τομέα των βραχυχρόνιων μισθώσεων είναι σαφώς πιο εντυπωσιακή, υποδηλώνοντας μια σημαντική μετατόπιση στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών. Από την άλλη πλευρά ο αριθμός των κλινών που προορίζονται για βραχυχρόνιες μισθώσεις διπλασιάστηκε την τελευταία πενταετία και από 427 χιλιάδες το 2019, υπερέβη τις 857 χιλιάδες το 2023, με άνοδο 100%.
Με βάση τα στοιχεία, ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των κλινών των ξενοδοχείων διαμορφώνεται στο 0,9%, τη στιγμή που ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των κλινών της οικονομίας του διαμοιρασμού κυμάνθηκε στο 19%.