Ένα βήμα πριν την οριστική επιστροφή στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη βρίσκεται η ελληνικής οικονομίας, η οποία την Παρασκευή (01.12.2023) το βράδυ έκανε ακόμη αποφασιστικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, μετά την απόκτηση της επενδυτικής αξιολόγησης από έναν ακόμη οίκο όπως αυτός της Fitch. Έτσι πλέον απομένει μόνο η Moody’s που διατηρεί με χαμηλή βαθμολογία τα ελληνικά ομόλογα, κάτι που εκτιμάται ότι αυτό θα πάψει να ισχύει από την προσεχή αξιολόγηση του οίκου.
Δεδομένων των κανόνων που υπάρχουν μετά και την αναβάθμιση της Fitch, έστω και χωρίς την Moody’s στο τυπικό του πράγματος η ελληνική οικονομία κατέχει την επενδυτική βαθμίδα και έτσι ένας σημαντικός αριθμός κεφαλαίων μπορούν να έρθουν στην χώρα, κάτι που μέχρι πρόσφατα εμποδιζόταν, εξαιτίας αυτής της έλλειψης.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το χαμηλότερο κόστος δανεισμού της Ελλάδος και η ένταξη της χώρας στα επενδυτικά «πορτοφόλια» διεθνών θεσμικών, θα έχει άμεση επίδραση στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, η οποία θα αναβαθμιστεί από αναδυόμενη σε αναπτυγμένη. Μπαίνοντας στην ομάδα των «ώριμων» αγορών, η Ελλάδα θα προσελκύσει ισχυρότερους επενδυτές, ξένους και εγχώριους, ενώ το χαμηλότερο κόστος χρήματος που θα διαχυθεί από τη μείωση των spreads των ομολόγων σε όλο το φάσμα της οικονομίας, θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις να υλοποιήσουν περισσότερα επενδυτικά projects.
Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι το ελληνικό χρηματιστήριο θα είναι το πρώτο που θα νιώσει αυτή την αλλαγή, προς το καλύτερο βέβαια, αφού θα εισρεύσουν διεθνή κεφάλαια. Λόγω του ότι μάλιστα το ΧΑ δεν διαθέτει σημαντικό βάθος μπορεί έρθει μία σημαντική μεταβολή σε σχετικά σύντομα χρονικό διάστημα.
Μάλιστα αν βοηθηθεί και από την διεθνή τάση, η οποία έχει να καταγράψει σε επίπεδο ανόδου των μετοχών, έναν εξαιρετικό Νοέμβριο, τότε αναμφίβολα ίσως δούμε τον τελευταίο μήνα του έτους να καταγράφει το ΧΑ, σημαντικά κέρδη, ειδικά σε κάποιες συγκεκριμένες κατηγορίες μετοχών που σχετίζονται άμεσα με την αναβάθμιση, όπως για παράδειγμα οι τράπεζες.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα το τελευταίο 4μηνο έχει λάβει τρεις αναβαθμίσεις από διεθνείς οίκους Fitch, S & P και DBRS, κάτι που βάζει ξανά στην Ελλάδα, μετά από 13 χρόνια στον «χάρτη» των «Premium» επενδυτών διεθνώς, διαμορφώνοντας πολύ ευνοϊκές συνθήκες δανεισμού για το Ελληνικό Δημόσιο, τις τράπεζες, τα ασφαλιστικά ταμεία και κυρίως τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Και μπορεί τα οφέλη για το μέσο νοικοκυριό να μην είναι άμεσα ορατό, αλλά πολύ σύντομα κυρίως έμμεσα θα φανεί αυτό το όφελος, τόσο για το απλό νοικοκυριό όσο και την μικρομεσαία επιχείρηση που θα δουν, σε μια εποχή υψηλών επιτοκίων, το κόστος δανεισμού τους να μειώνεται.
Παράλληλα, η έλευση νέων, ισχυρότερων και μακροπρόθεσμων επενδυτών που θα επενδύσουν στη χώρα μας, θα ανοίξει περισσότερες θέσεις εργασίας, και καλύτερα αμειβόμενες, κάτι που άλλωστε αποτελεί και βασική στρατηγική επιδίωξη της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με αναλύσεις που έχουν δει κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας, η Ελλάδα μπορεί να προσελκύσει πάνω από δεκαπλάσια επενδυτικά κεφάλαια σε σχέση με αυτά που επένδυαν μέχρι σήμερα στη χώρα, τα οποία θα κατευθυνθούν στην αγορά των ελληνικών ομολόγων, των μετοχών, των ακινήτων και των λοιπών ελληνικών περιουσιακών στοιχείων (assets).