Μακρο-οικονομία

Ταμείο Ανάκαμψης: Η «τρύπα» των 9,72 δισ. ευρώ στις εκταμιεύσεις των ευρωπαϊκών κονδυλίων

Ανησυχία σε σχέση με τους ρυθμούς εκταμίευσης των ευρωπαϊκών κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης προκαλούν τα στοιχεία τα οποία παρουσίασε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, κ. Γιάννης Στουρνάρας.

Ο κ. Στουρνάρας, μιλώντας πρόσφατα σε εκδήλωση, αναφέρθηκε στην πορεία υλοποίησης των στόχων του Ταμείου Ανάκαμψης. Παρατήρησε πως το ποσοστό απορρόφησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης είναι ικανοποιητικό καθώς έχουν απορροφηθεί το 41% από συνολικό ποσό ευρωπαϊκών κονδυλίων 36 δισ. ευρώ με την Ελλάδα να είναι 4η στη σχετική κατάταξη των χωρών σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν.

Ωστόσο ο κεντρικός τραπεζίτης υπογράμμισε το γεγονός πως οι εκταμιεύσεις προς τις επιχειρήσεις προχωρούν με βραδύτερο ρυθμό στο 14% του συνόλου, γεγονός που καθυστερεί την πραγματοποίηση επενδυτικών δαπανών.

Αυτό σημαίνει πως ενώ η Ελλάδα απορροφά πόρους, δεν τους εκταμιεύει έγκαιρα ώστε να «τρέξουν» οι επενδύσεις.

Για αυτό και ο κ. Στουρνάρας προτείνει πως η τραπεζική χρηματοδότηση των επενδυτικών αναγκών των επιχειρήσεων θα μπορούσε να ενισχυθεί περαιτέρω με τη χρήση όλων των εθνικών και ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως αυτών της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (EAT) και του Ταμείου Ανάκαμψης.

Τι μεγέθους είναι το «κενό» στις εκταμιεύσεις

Η «ψαλίδα» που χωρίζει τα κονδύλια που έχουν απορροφηθεί, δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητη. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Γιάννης Στουρνάρας, από τα 14,76 δισ. ευρώ που έχουν απορροφηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης, μόνο τα 5,04 δισ. ευρώ έχουν εκταμιευθεί προς τις επιχειρήσεις. Υπάρχει, δηλαδή, ένα εκταμιευτικό κενό που ανέρχεται στα 9,72 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για σχεδόν 10 δισ. ευρώ τα οποία ενώ θα μπορούσαν να έχουν δοθεί στις επιχειρήσεις, και να επενδυθούν στην οικονομία, βρίσκονται «εγκλωβισμένα» στους διαδρόμους της γραφειοκρατίας. Και όλα αυτά, ενώ οι προθεσμίες που έχει στη διάθεση της η Ελλάδα για να ολοκληρώσει την υλοποίηση του σχεδίου της, είναι συγκεκριμένες, έως το 2026…

Μακρο-οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Μακρο-οικονομία: Περισσότερα άρθρα