Μακρο-οικονομία

Ταμείο Ανάκαμψης: Νέα «καμπανάκια» για τους ρυθμούς απορρόφησης κεφαλαίων της Ελλάδας

Εύσημα αλλά και παραδοχές για καθυστερήσεις στο χρονοδιάγραμμα απορροφήσεων κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης από την Ελλάδα, περιείχε η ομιλία του Ντέκλαν Κοστέλο στο συνέδριο του Economist.

Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της DG ECFIN στην Κομισιόν συνεχάρη την Ελλάδα για το γεγονός πως είναι από τους πρωταγωνιστές στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) στην απορρόφηση κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, επισημαίνοντας ωστόσο πως αυτό δεν αρκεί για να παραμείνει η χώρα εντός των στόχων που έχει θέσει. «Είμαστε λίγο εκτός προγράμματος αλλά γίνεται προσπάθεια», τόνισε ο αξιωματούχος.

Τι σημαίνει πρακτικά το ότι η Ελλάδα είναι «εκτός προγράμματος»;

Αν και με το τελευταίο αίτημα πληρωμής η Ελλάδα βρίσκεται στο 50% του προγράμματος, σημαίνει πως της απομένουν 2,5 χρόνια για να απορροφήσει και αξιοποιήσει το υπόλοιπο 50%. Σύμφωνα με μια άλλη οπτική, η εικόνα είναι ακόμα πιο δυσοίωνη, καθώς όπως επισημάνθηκε σε πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτο ΕΝΑ, οι πληρωμές αυτές είναι σε μεγάλο βαθμό λογιστικές, δηλαδή αφορούν σε δύο κατηγορίες δαπανών: α) ενδιάμεσες μεταφορές ποσών μεταξύ λογαριασμών φορέων της Γενικής Κυβέρνησης στην Τράπεζα της Ελλάδας, για το σκέλος των επιχορηγήσεων, και β) πιστώσεις στα συνεργαζόμενα τραπεζικά ιδρύματα, για το σκέλος των δανείων.

Υπολογίζεται πως από τα 36 δισ. ευρώ που είναι το 100% του προγράμματος Ελλάδα 2.0, οι πραγματικές δαπάνες που έχουν εκτελεστεί είναι μόλις 4,5 δισ. ευρώ ή 12,5%. Άρα απομένει ακόμα… μακρύς δρόμος για την συνολική απορρόφηση και αξιοποίηση των κονδυλίων, με τον χρόνο που απομένει να μην είναι δεδομένο πως επαρκεί.

Στο σημείο αυτό, αξίζει να επισημανθεί η προειδοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) στην πρόσφατη έκθεση για την νομισματική πολιτική την οποία υπογράφει ο διοικητής, κ. Γιάννης Στουρνάρας.

Μεταξύ άλλων, ο Γιάννης Στουρνάρας υπογραμμίζει τον δημοσιονομικό κίνδυνο, η μη είσπραξη των σχετικών ευρωπαϊκών πόρων για την ολοκλήρωση των συμβασιοποιημένων έργων να οδηγήσει στην ένταξή τους στο εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και στην ανάγκη χρηματοδότησής τους από εθνικούς πόρους.

Σε αυτή την περίπτωση, ναρκοθετείται η δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας, καθώς οι δαπάνες του Ταμείου Ανάκαμψης, σύμφωνα με το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας της ΕΕ, εξαιρούνται από το λειτουργικό κανόνα δαπανών και μία ξαφνική ένταξη του στις προσμετρούμενες δαπάνες απειλεί να θέσει την Ελλάδα εκτός του ορίου αύξησης δαπανών 3% και να οδηγήσει σε εκτροχιασμό και σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος…

Μακρο-οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Μακρο-οικονομία: Περισσότερα άρθρα