Site icon NewsIT

Ταμείο Ανάκαμψης: Τροχάδην για την ολοκλήρωση των εξ αναβολής οροσήμων πριν από την κατάθεση του αιτήματος πληρωμής 3,6 δισ. ευρώ

27.09.2024 | 06:47
Ταμείο Ανάκαμψης: Τροχάδην για την ολοκλήρωση των εξ αναβολής οροσήμων πριν από την κατάθεση του αιτήματος πληρωμής 3,6 δισ. ευρώ

Greece flag. Euro money. Euro currency. Colorful waving greece flag on a euro money backgroundGreece flag. Euro money. Euro currency. Colorful waving greece flag on a euro money background

Αγώνα δρόμου δίνει το οικονομικό επιτελείο και οι αρμόδιες υπηρεσίες για την εκπλήρωση των οροσήμων που απαιτούνται για την 5η δόση πληρωμών ύψους 3,6 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, προτού κατατεθεί επισήμως το αίτημα μέσα στον Οκτώβριο, όπως φάνηκε και από την ΚΥΑ διεύρυνσης του προγράμματος που συνδέεται με το ένα εκ των 2 καθυστερούμενων οροσήμων από την 4η δόση.

Μαζί με τα ορόσημα της 5ης δόσης η ελληνική πλευρά θα πρέπει να μπορεί να παρουσιάσει και την εκπλήρωση των δύο συγκεκριμένων εξ αναβολής οροσήμων από την 4η δόση, τα οποία συνδέθηκαν με το επόμενο αίτημα πληρωμής λόγω καθυστερήσεων στην υλοποίηση τους, και αφορούν στις συμβάσεις για τη διπλή ανάπλαση Βοτανικού – Λεωφόρου Αλεξάνδρας, καθώς και το «πολύπαθο» πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης Αλλάζω Συσκευή για τις Επιχειρήσεις.

Αν δεν καταφέρει και πάλι να τα ολοκληρώσει, τότε θα πρέπει στη 5η δόση να προστεθούν ξανά δύο ήδη ολοκληρωμένα ορόσημα από την 6η και τελευταία δόση, προτού υποβληθούν τα σχετικά αιτήματα, εάν και εφόσον φυσικά έχει καταφέρει να υλοποιήσει συναλικά και τα 29 ορόσημα της 5ης δόσης.

Στην περίπτωση της διπλής ανάπλασης, έπειτα από αρκετές καθυστερήσεις τα πράγματα δείχνουν να παίρνουν τον δρόμο τους καθώς μετά από την έκδοση της οικοδομικής άδειας για το γήπεδο του Παναθηναϊκού έχουν ήδη δρομολογηθεί οι υπογραφές στις συμβάσεις για το πράσινο στο Βοτανικό.

Στην δεύτερη περίπτωση, τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα. Μόλις χθες (26.09.2024) το ΥΠΕΝ διεύρυνε το πλαίσιο ένταξης στο πρόγραμμα ενώ απλοποίησε τους ενεργειακούς στόχους και αύξησε το όριο των ενισχύσεων, προκειμένου να προσελκύσει περισσότερες επιχειρήσεις.

Υπενθυμίζεται, πως το πρόγραμμα του Εξοικονομώ-Επιχειρώντας, Αλλάζω Συσκευή για τις Επιχειρήσεις, με σκοπό τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των επιχειρήσεων και τη μείωση της κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας και κατά συνέπεια των εκπομπών διοξειδίου άνθρακα, έχει ήδη λάβει ήδη τρεις παρατάσεις στην διορία υποβολής αιτήσεων.

Σύμφωνα με τους όρους του προγράμματος, οι μικρές επιχειρήσεις μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις με μέγιστο προϋπολογισμό επιλέξιμων δαπανών ύψους 20.000 ευρώ, με το ποσοστό της αντίστοιχης ενίσχυσης να διαμορφώνεται στο 50% αυτών, δηλαδή μέχρι 10.000 ευρώ.

Οι μεσαίες και οι μεγάλες επιχειρήσεις μπορούν να καταθέσουν αιτήσεις με μέγιστο προϋπολογισμό επιλέξιμων δαπανών ύψους 25.000 ευρώ, με το ποσοστό της αντίστοιχης ενίσχυσης να φτάνει στο 40% αυτών, δύνανται δηλαδή να λάβουν ενίσχυση, επίσης, μέχρι 10.000 ευρώ.

Το «αγκάθι», ωστόσο, έγκειται στον αριθμό των αιτήσεων καθώς όταν χρειάστηκε να δοθεί η τελευταία παράταση είχαν ανταποκριθεί μόλις των ένα τρίτο των απαιτούμενων επιχειρήσεων.

Από αυτή την σκοπιά αποφασίστηκε με την ΚΥΑ των κ.κ. Σκυλακάκη και Παπαθανάση η ενίσχυση του προγράμματος και η διεύρυνση της περιμέτρου.

Έτσι, πλέον ως δικαιούχοι θα μπορούν να λογίζονται και οι αγρότες που θέλουν να αναβαθμίσουν ενεργειακά τις γεωργικές επιχειρήσεις τους. Οι στόχοι προς επίτευξη απλοποιούνται, ενώ προστίθεται και έξτρα ενίσχυση 250 ευρώ για κάθε ανακυκλούμενη συσκευή, πέραν των επιλέξιμων δαπανών.

Σκοπός είναι καταστεί πιο ελκυστικό το πρόγραμμα, προσελκύοντας περισσότερες επιχειρήσεις καθώς τα χρονικά περιθώρια… στενεύουν.

Μακρο-οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version