Μακρο-οικονομία

Τεκμαρτό εισόδημα ελεύθερων επαγγελματιών: Στο «κάδρο» των αλλαγών οι προσαυξήσεις λόγω τζίρου 5%, τριετιών και αμοιβών υπαλλήλων

Πιστό στο φορολογικό του πλάνο, αλλά και με ανοιχτά αυτιά για την ανάγκη εφαρμογής πιθανών βελτιώσεων, είναι το οικονομικό επιτελείο, καθώς, όπως ξεκαθαρίζεται από αρμόδια χείλη, δεν θα διστάσει να παρέμβει διορθωτικά σε ενδεχόμενες αδικίες που έχουν παρατηρηθεί στον καθορισμό του τεκμαρτού εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών.

Μάλιστα, σε ό,τι αφορά τον τρόπο υπολογισμού του τεκμαρτού εισοδήματος, η κυβέρνηση δίνει προσοχή στις φωνές διαμαρτυρίας που ακούγονται από πλευράς ελευθέρων επαγγελματιών, εξετάζοντας με την σειρά της συγκεκριμένα πεδία πιθανών αλλαγών.

Αρχικά, το ενδεχόμενο αλλαγών προαναγγέλθηκε από τον υπουργό Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά πως «η φορολογία, δεν είναι κάτι στατικό, δεν υπάρχει σύστημα που θα ισχύει για δεκαετίες», αφήνοντας ορθάνοιχτο το «παράθυρο» των παρεμβάσεων. Στη συνέχεια, και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στο ζήτημα, τονίζοντας πως «θα έχουμε μόνο επιμέρους διορθώσεις, αν υπάρχουν κάποιες κατάφορες αδικίες, τις οποίες θα βρούμε τώρα στην πορεία».

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν πηγές του υπουργείου Οικονομικών στο newsit.gr, η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να κατεβάσει ταχύτητες σε ό,τι αφορά την φορολογική της πολιτική, καθώς θεωρεί πως η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι μία μορφή απόδοσης κοινωνικής δικαιοσύνης ανάμεσα σε αυτούς που πληρώνουν και σε αυτούς που φοροδιαφεύγουν.

Ωστόσο, οι ίδιες πηγές τονίζουν πως το οικονομικό επιτελείο «ακούει» τις αντιδράσεις των ελευθέρων επαγγελματιών και θα παρέμβει όπου κριθεί αναγκαίο. Σε αυτό το πλαίσιο, οι διορθωτικές κινήσεις που εξετάζονται αφορούν στις προσαυξήσεις του τεκμαρτού εισοδήματος βάσει του τζίρου 5%, των εργαζομένων και του χρόνου δραστηριότητας της επιχείρησης.

– Τι προβλέπεται με το υπάρχον φορολογικό πλαίσιο για αυτές τις περιπτώσεις;

Στην περίπτωση του ύψους του τζίρου της επιχείρησης, αποτελεί ένα βασικό κριτήριο για την εξεύρεση του τεκμαρτού εισοδήματος των επαγγελματιών καθώς η προσαύξηση ανέρχεται στο 5% επί του ποσού, κατά το οποίο ο κύκλος εργασιών του υπόχρεου υπερβαίνει τον μέσο ετήσιο κύκλο εργασιών του ΚΑΔ στον οποίο ο υπόχρεος πραγματοποιεί τα υψηλότερα έσοδα.

Επιπλέον, το ελάχιστο καθαρό εισόδημα ορίζεται ως ο ετήσιος κατώτατος μισθός και ο οποίος προσαυξάνεται κατά 10% ανά τριετία μετά το έκτο έτος δραστηριότητας της ατομικής επιχείρησης.

Παράλληλα, εφόσον η ατομική επιχείρηση απασχολεί υπάλληλο, το ποσό που προκύπτει συγκρίνεται με τις ετήσιες μικτές αποδοχές του υψηλότερα αμειβόμενου υπαλλήλου και επιλέγεται το μεγαλύτερο εξ αυτών.

Πάντως, όπως ξεκαθαρίζουν οι πηγές του ΥΠΟΙΚ, το οικονομικό επιτελείο όχι απλά «ακούει» αλλά και ήδη εργάζεται πάνω στις αλλαγές καθώς έχει ξεκινήσει την συνεργασία με την ΑΑΔΕ από την οποία αντλεί και εξετάζει συγκεκριμένα παραδείγματα κατά τα οποία ενδέχεται να έχει υπάρξει δυσαναλογία στον φόρο που επιβλήθηκε ενέχοντας ενδεχόμενο αδικίας.

Οι όποιες αλλαγές, πάντως, δεν θα είναι άμεσες, καθώς η κυβέρνηση θα περιμένει να ολοκληρωθεί ο τρέχοντας φορολογικός κύκλος.

Μακρο-οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Μακρο-οικονομία: Περισσότερα άρθρα