Τεράστια ήταν η ζήτηση για δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) μέσα από το νέο εργαλείο χρηματοδοτήσεων επιχειρηματικότητας, ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ.
Όπως ανέφεραν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας σε συνέντευξη Τύπου, από το τέλος Μαΐου 2024 όταν και άνοιξε η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων KYC, έως το τέλος Ιουνίου, «εξαφανίστηκε» ο προϋπολογισμός του Ταμείου Δανείων του ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ, ύψους 460 εκατ. ευρώ, ξεπερνώντας κατά πολύ τις 1.000 δανειοδοτήσεις επενδυτικών σχεδίων από μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Υπενθυμίζεται πως το εν λόγω Ταμείο δημιουργήθηκε για να παρέχει στις ΜμΕ δάνεια επενδυτικού σκοπού και κεφαλαίων κίνησης ειδικού σκοπού με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους. Το ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ έχει συνολικό προϋπολογισμό μόχλευσης 2,2 δισ. ευρώ, και χωρίζεται σε ένα Ταμείο Δανείων ύψους 460 εκατ. ευρώ, και σε ένα Ταμείο Εγγυήσεων ύψους 1,79 δισ. ευρώ, με δύο υποταμεία, ένα για γενική και ένα για νεοσύστατη επιχειρηματικότητα.
Σημειώνεται πως το ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ απευθύνεται κυρίως στις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, με το 81% των δανείων μέχρι στιγμής να κατευθύνεται σε ΜμΕ με ετήσιο τζίρο κάτω από 10 εκατ. ευρώ, ενώ όσον αφορά τις εγγυήσεις το 91,5% κατευθύνεται σε επιχειρήσεις με κάτω από 50 εργαζόμενους.
Τα οφέλη των ενταγμένων ΜμΕ είναι πολλαπλά καθώς προσφέρονται άτοκες χρηματοδοτήσεις σε ποσοστό 40% στα δάνεια και 80% στις εγγυήσεις, ενώ για το υπόλοιπο ποσοστό προβλέπεται χρηματοδότηση επιτοκίου έως και το μισό.
Συνολικά, το 86,9% των συμβάσεων έχουν συναφθεί με πολύ μικρές επιχειρήσεις, το 8,9% με μικρές και το 4% με μεσαίες ενώ υψηλά είναι τα ποσοστά των πόρων που έχουν απορροφηθεί από την ελληνική περιφέρεια.
Ωστόσο, όπως επισημαίνεται από τα αρμόδια στελέχη, το Ταμείο Εγγυήσεων κινείται με βραδύτερους ρυθμούς καθώς είμαστε ακόμα στην αρχή, και από τα 1,79 δισ. ευρώ έχουν απορροφηθεί μόλις 180 εκατ. ευρώ, σε 926 δανειακές εγγυήσεις, αν και σε αυτή την περίπτωση, τα ποσοστά που απορροφά η περιφέρεια είναι υψηλά (60%), όπως και τα αντίστοιχα των ΜμΕ με κάτω από 50 εργαζόμενους (90%).