Site icon NewsIT
07:47 | 25.05.24

Τέσσερις παράγοντες που απειλούν με νέες ανατιμήσεις στην ενέργεια τους επόμενους μήνες

Τέσσερις παράγοντες που απειλούν με νέες ανατιμήσεις στην ενέργεια τους επόμενους μήνες
Χάρης Αποσπόρης

Οι διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου δεν προβλέπεται να εκτιναχτούν και πάλι στα ύψη που έφτασαν τη διετία 2021 – 2022, καθώς η Ευρώπη κατάφερε επιτυχώς να απεξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό αέριο και να απορροφήσει τους κραδασμούς της κρίσης.

Εντούτοις, σήμερα που οι τιμές φυσικού αερίου έχουν επανέλθει σε πιο φυσιολογικά επίπεδα, εξακολουθεί να υπάρχει ένας κίνδυνος ανόδου τους ως αποτέλεσμα αρκετών νέων παραγόντων.

Καταρχήν, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι το ευρωπαϊκό σύστημα είναι σε ένα βαθμό διασυνδεδεμένο και ως εκ τούτου ό,τι συμβαίνει στη μια χώρα επηρεάζει τις υπόλοιπες. Σε παλαιότερα έτη είδαμε πως φαινόμενα π.χ. στη Γαλλία οδήγησαν σε ντόμινο αυξητικών τιμών που έφτασαν μέχρι την Ελλάδα.

Αυτό μπορεί να επαναληφθεί το φετινό Αύγουστο, καθώς η ρυθμιστική αρχή της Γαλλίας προειδοποίησε για προβλήματα στο δίκτυό της που μπορεί να οδηγήσουν σε περιστολή των εξαγωγών ρεύματος. Καθώς η Γαλλία είναι παραδοσιακά η μεγαλύτερη εξαγωγέας ηλεκτρισμού της ηπείρου, αντιλαμβάνεται κανείς τη μεταβλητότητα που μπορεί να προκύψει.

Επιπλέον, υπάρχει το νομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Αυστρία σε ότι αφορά τις προμήθειες ρωσικού αερίου που λαμβάνει. Η χώρα καλύπτει τις ανάγκες της κατά 80% μέσω της Ρωσίας και επιπρόσθετα αποτελεί και σημαντικό κόμβο για την Ευρώπη. Τυχόν διακοπή των ρωσικών ποσοτήτων θα την οδηγήσει να βρει εναλλακτικές πηγές εντείνοντας έτσι τον ανταγωνισμό και πιέζοντας τις τιμές ανοδικά.

Καθώς η Ευρώπη βασίζεται σήμερα σε αρκετό βαθμό στις ΗΠΑ για το υγροποιημένο φυσικό αέριο που λαμβάνει (LNG), αξίζει να ρίξουμε μια ματιά και σε ένα ζήτημα που έχει προκύψει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Η μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποίησε ότι η φετινή περίοδος των τυφώνων θα είναι η χειρότερη των τελευταίων 25 ετών. Στο παρελθόν έχει συμβεί αρκετές φορές να διακόπτεται λόγω του καιρού η λειτουργία σε πλατφόρμες πετρελαίου-αερίου στον Κόλπο του Μεξικού, αλλά και στους σταθμούς LNG που λειτουργούν στα παράλια και προμηθεύουν την Ευρώπη. Μια τέτοια διαταραχή θα μπορούσε να διαρκέσει εβδομάδες, απομειώνοντας τα διαθέσιμα φορτία προς τις ακτές χωρών όπως και η Ελλάδα.

Τέλος, τα παραπάνω λαμβάνουν χώρα σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία η Ασία έχει αυξήσει τη ζήτησή της για φυσικό αέριο και LNG. Η Ευρώπη αντιμετωπίζει ενισχυμένο ανταγωνισμό και αυτό ανέβασε τις τιμές του καυσίμου τις τελευταίες ημέρες από τα 30 στα 35 ευρώ/MWh για την περίπτωση του συμβολαίου TTF. 

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version