Μακρο-οικονομία

Θεοδωρικάκος: Πλήρης αναβάθμιση του ΕΛΚΕΘΕ με έργο 25 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Την αποστολή TREC που μελετά τις ακτές της Μεσογείου, καλωσόρισε σήμερα (16.7.2024) ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στο ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Στο πρόγραμμα αυτό συμμετέχει το ΕΛΚΕΘΕ, ένα από τα κορυφαία ερευνητικά κέντρα της χώρας μας.

Ο κ. Τάκης Θεοδωρικάκος ανέφερε στην ομιλία του: «Αξιότιμες κυρίες και κύριοι, είναι μεγάλη μου χαρά που βρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί σας, σε αυτόν τον πολύ όμορφο χώρο στο Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη. Καλωσορίζουμε στην Αθήνα την αποστολή TREC, η οποία μελετά τις ακτές της Μεσογείου, μελετά τα παράκτια οικοσυστήματα σαν σύνολο και την ανταπόκρισή τους στις περιβαλλοντικές αλλαγές και την ανθρώπινη δραστηριότητα.»

Ο υπουργός συμπλήρωσε: «Στο πρωτοποριακό αυτό πρόγραμμα από τη χώρα μας συμμετέχει το ΕΛΚΕΘΕ, ένα από τα κορυφαία ερευνητικά κέντρα της Ελλάδας, με τεράστια συνεισφορά στην κατανόηση και την προστασία των θαλάσσιων και παράκτιων οικοσυστημάτων. Στηρίζουμε το έργο του. Η χρηματοδότηση του ΕΛΚΕΘΕ από το ΤΑΑ ανέρχεται στα περ. 25 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο του ΕΛΚΕΘΕ τα τελευταία 25 περίπου χρόνια. Γίνεται με τη συνεργασία της Τεχνικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Κρήτης, της τεχνικής Υπηρεσίας του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, καθώς και του ΤΑΙΠΕΔ.»

Ακόμα, υπογράμμισε: «Τα κτηριακά έργα στο ΕΛΚΕΘΕ είναι μεταξύ των πιο προχωρημένων μεταξύ των Κέντρων της ΓΓΕΚ. Περιλαμβάνονται δύο κτίρια, σε Ανάβυσσο και Κρήτη, για συμπλήρωση των υπαρχουσών εγκαταστάσεων, που εδώ και καιρό είναι κορεσμένες. Τα νέα κτήρια δίνουν μεγάλες καινούργιες αναπτυξιακές προοπτικές.

Επίσης θα γίνει προμήθεια ενός υποβρύχιου τηλεχειριζόμενου οχήματος (ROV), που θα επιχειρεί σε πολύ μεγάλα βάθη (μέχρι και 3.500 μέτρα), πραγματοποιώντας δειγματοληψίες και αποστολές εξερεύνησης, αλλά και ανεύρεσης ή και ανέλκυσης σε περίπτωση η ατυχημάτων. Θα κατασκευαστεί επίσης και ειδικό κτήριο για τη αποθήκευση και συντήρηση του ROV, καθώς και άλλων πλωτών και υποβρύχιων μέσων του Κέντρου.

Στο κτήριο της Κρήτης θα δημιουργηθεί ένα Κέντρο Συλλογών Καλλιεργειών (Culture Collections), που θα προστεθεί στα λίγα που υπάρχουν στην Ευρώπη και θα δώσει τη δυνατότητα σημαντικών βιοτεχνολογικών εφαρμογών, όπως παραγωγή φαρμακευτικών και άλλων βιοενεργών ουσιών, τροφίμων, καλλυντικών, κλπ.

Τέλος θα γίνουν σύγχρονες εγκαταστάσεις για την επεξεργασία και το φιλτράρισμα του νερού που χρησιμοποιείται στις εγκαταστάσεις υδατοκαλλιεργειών (aqua labs) και του Ενυδρείου Κρήτης, με αποτέλεσμα καλύτερη ποιότητα νερού και εξοικονόμηση πόρων.»

Ο κ. Θεοδωρικάκος κατέληξε: «Κυρίες και κύριοι, στο υπουργείο Ανάπτυξης εργαζόμαστε και υλοποιούμε το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρα μας, με έμφαση στην ψηφιακή και πράσινη μετάβαση. Με τεχνολογίες και δραστηριότητες φιλικές στο περιβάλλον. Η Μεσόγειος και οι ακτές μας είναι αναμφισβήτητα ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα του τόπου μας. Συστατικά στοιχεία της ιστορίας και του πολιτισμού μας. Συστατικά στοιχεία της προσπάθειάς μας για ένα καλύτερο μέλλον. Για τους πολίτες της χώρας μας και τα εκατομμύρια των επισκεπτών μας.

Μέσα από τη συνεργασία μας με το ΕΛΚΕΘΕ, και τους υπόλοιπους επιστημονικούς φορείς της πατρίδας μας, επιδιώκουμε να προωθήσουμε την έρευνα και την καινοτομία και να δημιουργήσουμε νέες δυνατότητες για την ελληνική οικονομία.

Μαζί, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του μέλλοντος και να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο και πιο βιώσιμο μέλλον για όλους μας. Σας ευχαριστώ πολύ».

Στην ομιλία της η Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ζωή Ράπτη, ανέφερε:

«Η πρώτη πανευρωπαϊκή αποστολή για τη μελέτη των ανθρώπινων επιπτώσεων στις θάλασσες και τις παράκτιες περιοχές με προηγμένα κινητά εργαστήρια και το φημισμένο ωκεανογραφικό σκάφος Tara ολοκληρώθηκε σήμερα κάνοντας την τελευταία του στάση στην Αθήνα. H αποστολή TREC (Traversing European Coastlines) ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2023 από τη Βαλτική και έκανε πάνω από ένα χρόνο δειγματοληψίες κατά μήκος των ευρωπαϊκών ακτογραμμών.

Για την υλοποίηση αυτού του εγχειρήματος, συμμετείχαν περισσότερες από 150 ερευνητικές ομάδες από περισσότερα από 70 ιδρύματα σε 21 ευρωπαϊκές χώρες και περιέλαβε επίσης τοπικούς εταίρους κατά τη διάρκεια της διαδρομής δειγματοληψίας, όπως το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), που εποπτεύεται από το Υπουργείο Ανάπτυξης και το οποίο προσέφερε σημαντική επιστημονική και τεχνική υποστήριξη στις δειγματοληψίες, στις καθημερινές δραστηριότητες, στην έκδοση των απαραίτητων αδειών για τις δειγματοληψίες και στη συνδιοργάνωση εκδηλώσεων προβολής στο κοινό.

Η εμπειρία της αποστολής TREC, με πανευρωπαϊκή διάσταση και τεράστια δυναμική ως προς τον όγκο των συλλεχθέντων δεδομένων, αποδεικνύει ότι μόνο μέσα από τη συνεργασία κυβερνήσεων, επιχειρήσεων και κοινωνίας των πολιτών, μπορούμε να εξασφαλίσουμε τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και τη βιωσιμότητα των ευρύτερων οικοσυστημάτων».

Μακρο-οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Μακρο-οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Ειδικό ευρωπαϊκό ταμείο για τη στέγαση προτείνει η Ζαχαράκη – Ο σχεδιασμός και τα σενάρια για το 2025
Τη συζήτηση για ένα κρατικό στεγαστικό «κουμπαρά» άνοιξε η χρήση των εισπράξεων από το διπλάσιο ΕΝΦΙΑ από τα κλειστά τραπεζικά ακίνητα για κοινωνικές δράσης στήριξης της στέγης
Ειδικό ευρωπαϊκό ταμείο για τη στέγαση προτείνει η Ζαχαράκη – Ο σχεδιασμός και τα σενάρια για το 2025