Την στόχευση της κυβέρνησης όσον αφορά την ενίσχυση της ελκυστικότητας της Ελλάδας σε ξένες επενδύσεις επισήμανε σήμερα (17.7.2024) ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, στο ετήσιο Φόρουμ «7th InvestGR Forum: Foreign Investments in Greece».
Στην ομιλία του ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι τα αποτελέσματα της έρευνας της EY για το 2024 είναι ενθαρρυντικά και πως η χώρα μας βρίσκεται σε ανοδική τροχιά χάρη στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος που έχει επιτευχθεί την τελευταία πενταετία της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αναλυτικά, ο Υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε: «Κυρίες και Κύριοι, Με χαρά συμμετέχω στο 7th InvestGR Forum 2024: Charting the Future. Η σημερινή εκδήλωση είναι μια ευκαιρία να συζητήσουμε το παρόν και το μέλλον των ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα, καθώς και την ελκυστικότητα της χώρας μας ως επενδυτικού προορισμού.
Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω από την αρχή ότι η προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων ιδιαιτέρως μεγαλύτερων και στρατηγικού χαρακτήρα επενδύσεων στην Ελλάδα αποτελεί μια πολύ βασική αποστολή για το Υπουργείο Ανάπτυξης, με βάση τις ευθύνες και τις αρμοδιότητές του.
Επίσης, πιστεύω ότι κεντρικό στόχος για το Υπουργείο Ανάπτυξης θα πρέπει να είναι η συμβολή του για τη διαμόρφωση και υλοποίηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου για την Ελλάδα. Βασικό χαρακτηριστικό αυτού του νέου παραγωγικού μοντέλου οφείλει να είναι η επαναβιομηχάνιση της χώρας, η ανασυγκρότηση της ελληνικής βιομηχανίας και η εφαρμογή μια νέας Εθνικής Στρατηγικής για τη Βιομηχανία που θα μας οδηγήσει σε σχετικά σύντομο χρονικό ορίζοντα με πρώτο βασικό σταθμό το 2030 με διπλασιασμό του ρόλου της βιομηχανίας στο ΑΕΠ και σε σημαντική αύξηση των θέσεων απασχόλησης.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πιστεύω ότι αυτή η ανάπτυξη της ελληνικής βιομηχανίας είναι όρος για τη βιωσιμότητα της οικονομικής ανάπτυξης της Ελλάδας και τη μακροχρόνια σταθερή αναπτυξιακή της προοπτική. Πιστεύω επίσης ότι είναι όρος ασφαλείας για την πατρίδα μας, εάν σκεφτεί κανείς τι έχει συμβεί στο ευρύτερο γεωπολιτικό περιβάλλον μας στην Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή, αλλά και παγκοσμίως με την πανδημία του κορονοϊού.
Ασφαλώς η έρευνα, η καινοτομία και η επιτάχυνση της διπλής μετάβασης, πράσινης και ψηφιακής και για την ελληνική βιομηχανία, πιστεύω ότι είναι βασικές προϋποθέσεις για να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί και να αυξήσουμε τις εξαγωγές μας.
Ακόμα ανέφερε: «Η Ελλάδα, μετά από μια δεκαετία οικονομικής κρίσης, έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να αναδειχθεί σε πυλώνα σταθερότητας στη νοτιοανατολική Ευρώπη και την ανατολική Μεσόγειο. Η γεωγραφική μας θέση, στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, σε συνδυασμό με αρκετές σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχουν υλοποιηθεί κυρίως αυτήν την πενταετία, έχουν αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της οικονομίας και ασφαλώς είναι παράγοντες που προσελκύουν σημαντικές ξένες επενδύσεις.
Η πολιτική σταθερότητα είναι θεμέλιος λίθος για την οικονομική ανάπτυξη. Σε μια εποχή όπου πολλές ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν, όπως έδειξαν και τα αποτελέσματα των πρόσφατων ευρωεκλογών, αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα πολιτικής ρευστότητας, η Ελλάδα είναι σε ένα στατους που περιλαμβάνει μια σταθερή κυβέρνηση, η οποία έχει σαφή εντολή από τον ελληνικό λαό για σημαντικές μεταρρυθμίσεις άρσης των εμποδίων στον ανταγωνισμό και την επιχειρηματικότητα.
Η παρουσίαση της Έρευνας Ελκυστικότητας της EY για την Ελλάδα το 2024 επιβεβαιώνει ότι η χώρα μας είναι σε έναν θετικό δρόμο, σε ένα δόμο επιτυχίας. Η βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος είναι καθοριστικής σημασίας και επιτυγχάνεται μέσω της απλοποίησης διαδικασιών και του ψηφιακού μετασχηματισμού. Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, οι επενδύσεις σε υποδομές και η ενίσχυση της καινοτομίας είναι βασικοί παράγοντες αυτής της προσπάθειας.
Επιπλέον, οι μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει το τελευταίο στη δικαιοσύνη, καθώς επίσης και η σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος και η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας συμβάλλουν καθοριστικά στην προσέλκυση σημαντικών ξένων κεφαλαίων στην Ελλάδα.
Θέλω να σας πως με σαφήνεια ότι η δική μου πρόθεση, καθώς αντιλαμβάνομαι ότι η αποστολή του Υπουργείου Ανάπτυξης είναι η προσέλκυση μεγάλων ξένων επενδύσεων είναι να εξαλειφθεί κάθε είδους εμπόδιο που μπορεί να δυσχεραίνει αυτές τις επενδύσεις. Έχουμε κάνει αρκετά αλλά δεν τα έχουμε κάνει όλα. Χρειαζόμαστε κάποιες ακόμα σημαντικές μεταρρυθμίσεις, ώστε να διευκολύνονται οι ξένοι επενδυτές να έρθουν στην Ελλάδα.
Η Ελλάδα συνδυάζει τα χαρακτηριστικά μιας ανεπτυγμένης χώρας με τους ρυθμούς ανάπτυξης μιας αναπτυσσόμενης, καθιστώντας δυνατές μεγάλες επενδύσεις σε τομείς όπως η ενέργεια, η εφοδιαστική αλυσίδα και η διαχείριση δεδομένων. Η αξιοποίηση των πόρων από το ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και την Κοινή Αγροτική Πολιτική, καθώς και τα παραδοσιακά εργαλεία όπως ο αναπτυξιακός νόμος, δημιουργούν ένα πλέγμα κινήτρων που υποστηρίζει την παραγωγική βάση της χώρας.
Τα αποτελέσματα της έρευνας της EY για το 2024 είναι ενθαρρυντικά. Σύμφωνα με την έρευνα, η Ελλάδα προσέλκυσε 50 επενδυτικά έργα το 2023, σημειώνοντας την ισχυρότερη επίδοση από το 2000. Επίσης, το 51% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι σχεδιάζει να αναπτύξει ή να επεκτείνει τις δραστηριότητές του στην Ελλάδα το επόμενο έτος, το υψηλότερο ποσοστό από το 2019.
Όπως έχει πει και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός: “Χρειαζόμαστε επενδύσεις, ανάπτυξη και πρέπει να μειώσουμε την ανεργία”. Όλοι οι δείκτες κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Η οικονομία αναπτύσσεται με σαφώς μεγαλύτερους ρυθμούς σε σύγκριση με την υπόλοιπη ευρωζώνη. Έχουν δημιουργηθεί σχεδόν 400.000 νέες θέσεις εργασίας κατά την τελευταία πενταετία. Εάν συνεχίσουμε να υλοποιούμε το μεταρρυθμιστικό μας έργο, θα πετύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει έως το 2027 για τη σημαντική βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος.
Η έρευνα της EY δείχνει ότι οι βασικοί κίνδυνοι για την ελκυστικότητα της χώρας τα επόμενα χρόνια είναι τα υψηλά επιτόκια, το ύψος του δημόσιου χρέους και ο υψηλός πληθωρισμός. Έχει λάβει και θα συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων.
Η βελτίωση της ελκυστικότητας της χώρας συνδέεται άμεσα με τη βελτίωση της ποιότητας των υποδομών, τη στρατηγική γεωγραφική θέση και την ύπαρξη μίας ισχυρής ατζέντας για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Οι προσπάθειες μας στο Υπουργείο Ανάπτυξης επικεντρώνονται στην ενίσχυση αυτών των τομέων, καθώς και στη συνεχή βελτίωση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, το οποίο είναι και το υπ’ αριθμόν ένα θέμα που θίγουν οι ερωτώμενες εταιρείες σε ό, τι αφορά το πιστεύουν ότι χρειάζεται να βελτιωθεί το επόμενο διάστημα. Όλοι μοιραζόμαστε αυτήν τη σκέψη, πόσο σημαντικό είναι να πετύχουμε μεγάλα βήματα στον τομέα της βελτίωσης των δεξιοτήτων του δυναμικού μας.
Η χώρα αναπτύσσεται με ρυθμό 3 και 4 φορές μεγαλύτερο από τον μέσο όρο της Ευρώπης, έχει χαρακτηριστεί από τον Economist ως η χώρα της χρονιάς, με τη μεγαλύτερη βελτίωση επιχειρηματικού περιβάλλοντος, τη μεγαλύτερη βελτίωση του δείκτη ποιότητας δημοκρατίας.
Την περίοδο 2019-2023, η Ελλάδα προσέλκυσε 24,9 δισ. ευρώ από ξένους επενδυτές. Στις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση στον ρυθμό αύξησης των επενδύσεων τόσο για το 2024 όσο και για το 2025: 6,7% το 2024 και 8,4% το 2025.
Η Ελλάδα διαδραματίζει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή, αξιοποιώντας τη θέση της ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις σχέσεις της με ισχυρούς συμμάχους όπως οι ΗΠΑ. Έργα διασύνδεσης με την Αίγυπτο, την Κύπρο και το Ισραήλ, καθώς και οι συζητήσεις με την Τουρκία, ενισχύουν τη στρατηγική σημασία της χώρας μας ως περιφερειακού παράγοντα σταθερότητας.
Ανέφερα μια σειρά από θετικά σημεία, προφανώς όχι γιατί πρέπει να εφησυχάζουμε, αλλά το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει. Στην οικονομία μια ημέρα εφησυχασμού μπορεί να έχει πολύ αρνητικά αποτελέσματα. Δεν υπάρχει καμία τέτοια είδους πρόθεση από εμάς. Απλώς γιατί οι επιτυχίες πρέπει να καταγράφονται και να είναι η βάση συνέχισης της δουλειάς μας.
Προφανώς με σχέδιο και με το όραμα που σας ανέφερα στην εισαγωγή αυτού του χαιρετισμού θα συνεχίσουμε τη σκληρή δουλειά, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε σε κάθε περίπτωση προβλήματα γραφειοκρατίας και διαφθοράς κατά τη διαδικασία προσέλκυσης επενδύσεων, γιατί είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε πολύ πιο υψηλές επιδόσεις για την Ελλάδα και σε αυτόν τον τομέα. Σας ευχαριστώ πολύ».