Τρίτη, 27 Αυγ.
27oC Αθήνα

Θέρμανση: Πού βρίσκονται σήμερα οι τιμές σε σχέση με πέρυσι – Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές ενέργειας

Θέρμανση: Πού βρίσκονται σήμερα οι τιμές  σε σχέση με πέρυσι – Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές ενέργειας

Σε λίγους μήνες ξεκινάει επισήμως η περίοδος της θέρμανσης, με τους πολίτες να αναρωτιούνται αν ο φετινός χειμώνας θα είναι το ίδιο ήπιος με τους δύο προηγούμενους ή αν θα είναι ψυχρότερος αυτή τη φορά ωθώντας προς τα πάνω τη ζήτηση και τις τιμές. 

Είναι γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης η Ελλάδα ευτύχησε να έχει εποχιακά υψηλότερες θερμοκρασίες τους χειμερινούς μήνες, γεγονός που περιόρισε την ανάγκη για θέρμανση και βοήθησε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Το 2024 είναι το θερμότερο έτος στα χρονικά και ως εκ τούτου εκφράζεται το εύλογο ερώτημα αν οι υψηλές θερμοκρασίες θα συνεχιστούν. Πέραν του κλιματικού σκέλους, σημασία έχει και το πως έχει διαμορφωθεί η τιμή της κάθε μορφής θέρμανσης σήμερα, αφού μας δίνει μια βάση για το που μπορεί να φτάσουν το χειμώνα.

Το ευρωπαϊκό συμβόλαιο φυσικού αερίου TTF ξεκίνησε τον περσινό χειμώνα στα 50 ευρώ και υποχώρησε έπειτα στα 24 ευρώ. Από εκείνο το σημείο και μετά ακολουθεί ανοδική πορεία με αποτέλεσμα να φτάνει σήμερα τα 37 ευρώ. Με άλλα λόγια, μεσοσταθμικά είναι κοντά σε ό,τι είδαμε πέρυσι.

Η πορεία της τιμής του αερίου θα εξαρτηθεί από γεωπολιτικούς παράγοντες, αν και η Ευρώπη παραμένει καλά εφοδιασμένη, άρα δεν αναμένονται ελλείψεις που θα μπορούσαν να εκτοξεύσουν την τιμή.

Στην περίπτωση του πετρελαίου, η διεθνής τιμή είναι επίσης σε αντίστοιχα ή χαμηλότερα επίπεδα από πέρυσι, ενώ η εταιρείες διαθέτουν το πετρέλαιο θέρμανσης στα 1,27-1,31 ευρώ ανά λίτρο έναντι 1,41 ευρώ που στοίχιζε την 1η Νοεμβρίου του 2023.

Τέλος, στον ηλεκτρισμό παρατηρείται άνοδος της χονδρικής τιμής από τα 100-110 σε 120-130 ευρώ/MWh, γεγονός που ώθησε την κυβέρνηση να προσφέρει επιδοτήσεις για τον Αύγουστο. Η στήριξη αυτή ενδεχομένως να συνεχιστεί τους επόμενους μήνες αναλόγως των συνθηκών και επηρεάζει σημαντικά τον υπολογισμό για όποιον χρησιμοποιεί θέρμανση με κλιματιστικό, αντλία θερμότητας ή άλλες λύσεις με ηλεκτρικό ρεύμα.

Να θυμίσουμε ότι τα πράσινα τιμολόγια βρίσκονται σήμερα στα 14-15 λεπτά ανά κιλοβατώρα μαζί με την επιδότηση, ενώ στις αρχές του 2024 ήταν 10-11 λεπτά, δηλαδή αρκετά πιο χαμηλά.

Με βάση αυτή την προκαταρκτική εικόνα, χαμένοι βγαίνουν οι καταναλωτές με θέρμανση από ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ πιο κερδισμένοι αυτοί με πετρέλαιο θέρμανσης.

Μακρο-οικονομία Τελευταίες ειδήσεις