Ενόψει της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης στο προσκήνιο έρχονται οι μεγάλες επενδύσεις που αναμένεται τα επόμενα χρόνια να διαμορφώσουν το νέο πρόσωπο της πόλης. Πρόκειται για μεγάλα δημόσια έργα και σημαντικές ιδιωτικές πρωτοβουλίες, που είτε βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης είτε θα ξεκινήσουν άμεσα.
Με διαφορά από τα έργα που ξεχωρίζουν είναι το μετρό Θεσσαλονίκης που όμως ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα παραδοθεί επισήμως στις 30 Νοεμβρίου του 2024.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Παράλληλα, μεγάλη εκκρεμότητα αποτελεί και το Flyover αλλά σύμφωνα με τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Μεταφορών και Υποδομών, Χρήστου Σταϊκούρα, θα ολοκληρωθεί εντός χρονοδιαγράμματος, δηλαδή τον Μάιο του 2027.
Βέβαια, σ’αυτήν τη φάση στη Θεσσαλονίκη υλοποιούνται και άλλες μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις όπως αυτές της Dimand που τρέχει τα projects Hub 26 και την ανάπλαση του κτιρίου στου Φιξ.
Συγκεκριμένα, στις 6 Σεπτεμβρίου, μια ημέρα πριν από τα εγκαίνια της 88ης ΔΕΘ, θα «κοπεί» η κορδέλα στο πελώριο κτίριο του Hub 26 στη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης, στην περιοχή των Σφαγείων. Πρόκειται για το πρώτο μεγάλης κλίμακας βιοκλιματικό χώρο εργασίας, που θα παρέχει 15.600 τ.μ. νέων χώρων, ενώ συνολικά το συγκρότημα έχει επιφάνεια 31.000 τ.μ. H αναδόμησή του έγινε με ραγδαίους ρυθμούς από τη DIMAND σε κοινοπραξία με την PRODEA Investments και αναμένεται να αναβαθμίσει ολόκληρη την περιοχή.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το 2027 αναμένεται να ολοκληρωθεί από τη Dimand και η ανάπλαση του βιομηχανικού συγκροτήματος ΦΙΞ στη Θεσσαλονίκη, την οποία θα χρηματοδοτήσει και η Τράπεζα Πειραιώς. Η αξιοποίηση αυτού του εμβληματικού ακινήτου, θα συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη και αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής και αντανακλά την επιδίωξη της Πειραιώς να συνεισφέρει στην ανάπτυξη της οικονομίας της Θεσσαλονίκης. Η Πειραιώς και η Dimand έχουν έρθει σε καταρχήν συμφωνία για τη χορήγηση ομολογιακού δανείου ύψους 100 εκατ. ευρώ για το συγκεκριμένο έργο. Στον χώρο του ιστορικού ακινήτου της πόλης, έκτασης 23 στρεμμάτων, πρόκειται να δημιουργηθεί ένας πολυχώρος φιλοξενίας και διαμονής, συνολικής επιφανείας 46.500 τ.μ. Εξ αυτών, 15.500 τ.μ. θα αφορούν την αξιοποίηση των υφιστάμενων διατηρητέων κτισμάτων του ακινήτου, όπου προβλέπονται χρήσεις κατοικίας, εστίασης, μερικών εμπορικών καταστημάτων, κυρίως για είδη πρώτης ανάγκης, αλλά και ένα ξενοδοχείο.
Ένα ακόμη μεγάλο project το οποίο ξεκινά σταδιακά είναι και το ThessINTEC. Οι πρόδρομες εργασίες είναι σε πλήρη εξέλιξη και μέσα στο 2024 αναμένεται να ξεκινήσει και η ανέγερση των κτιρίων αλλά και η δημιουργία των απαραίτητων υποδομών.
Το Thess INTEC αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα Κέντρα Καινοτομίας και Τεχνολογίας στην Ευρώπη, με στόχο τα επόμενα 10 χρόνια να προσελκύσει επενδύσεις από επιχειρήσεις τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό, με συνολικό οικονομικό αποτέλεσμα πάνω από 500 εκατ. ευρώ.
Ερευνητικά εργαστήρια, παραγωγικές μονάδες, νανοτεχνολογία, τεχνητή νοημοσύνη, χώρους πρασίνου, αλλά και ένα ξενοδοχείο με θεματικό πάρκο – ενυδρείο προβλέπουν -μεταξύ άλλων- τα σχέδια για το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο 4ης γενιάς Thess INTEC και όπως έχει επισημανθεί, μέχρι το 2027 αναμένεται να «τρέξουν» επενδύσεις άνω των 100 εκατ. ευρώ.
Ολοκληρώθηκαν και οι πρώτες εργασίες εκσκαφών στο Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδος, καθιστώντας το, το πρώτο από τα εμβληματικά και με παγκόσμια εμβέλεια έργα ανάπτυξης της χώρας, που έχει ξεκινήσει να υλοποιείται.
Η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, που είναι ο κύριος του έργου, μαζί με τους δωρητές και την ένωση εταιρειών «Σαμαράς & Συνεργάτες ΑΕ – Σύμβουλοι Μηχανικοί» και Hill International σε ρόλο Project Manager και Τεχνικού Συμβούλου για την υλοποίηση του έργου, εργάστηκαν εντατικά και συντονισμένα προκειμένου να ολοκληρωθεί βάσει χρονοδιαγράμματος η διαγωνιστική διαδικασία και η συμβασιοποίηση του Αναδόχου, ώστε να εκκινήσει άμεσα αυτή η πρώτη φάση της κατασκευής.
Το Μουσείο έχει συνολική επιφάνεια περίπου 9.000 τ.μ., θα αποτελείται από έξι υπέργειους και δύο υπόγειους ορόφους και θα αναπτύσσεται γύρω από ένα μικρό αστικό άλσος.
Πέρα από τους αίθουσες της μόνιμης έκθεσης, θα περιλαμβάνει αίθουσες περιοδικών εκθέσεων, αρχείων, εκπαίδευσης και έρευνας, καθώς και χώρους πολλαπλών χρήσεων και αναψυχής και γραφεία διοίκησης, ενώ στο διπλανό ακίνητο θα δημιουργηθεί ο υπαίθριος χώρος στάθμευσης.
Μια ακόμη εμβληματική επένδυση που θα ξεκινήσει τα επόμενα χρόνια είναι και η αστική ανάπλαση των Κεραμείων Αλλατίνη. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η οικιστική, εμπορική και πολιτιστική ανάπτυξη του ακινήτου εντός του αστικού ιστού, με την επένδυση να εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 50 εκατ. ευρώ. Στην εν λόγω έκταση θα κατασκευαστεί ο πρώτος ουρανοξύστης, ύψους 100 μέτρων, στη Βόρεια Ελλάδα.
Σαν πιο πρόσφατη εξέλιξη είναι ότι κατατέθηκε στο Κτηματολόγιο ο φάκελος για την παραχώρηση του διατηρητέου βιομηχανικού ακίνητου που υπάρχει στα Κεραμεία Αλλατίνη από τον επιχειρηματία Σταύρο Ανδρεάδη στον δήμο Θεσσαλονίκης.
Πρόκειται για το μεγάλο κεντρικό κτίριο της έκτασης με εμβαδόν ισογείου 7.700 τ.μ. και συνολικό εμβαδόν μαζί με τους ορόφους περίπου 13.000 τ.μ. που είναι διατηρητέο ως προς το κέλυφος.
Η αξιοποίηση του συγκεκριμένου βιομηχανικού ακινήτου πάντως απαιτεί χρόνο, καθώς θα χρειαστεί από τη δημοτική αρχή ένας σχεδιασμός για το πώς θα μεταμορφωθεί τόσο το κτήριο όσο και ο περιβάλλων χώρος.
Ακόμη, η ενοποίηση του παραλιακού μετώπου από το Καλοχώρι μέχρι το Αγγελοχώρι είναι ένα από τα πιο φιλόδοξα σχέδια για τη Θεσσαλονίκη.
Μετά από αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις, αντιδράσεις, αλλαγές και γραφειοκρατικές καθυστερήσεις, η τελευταία εκδοχή του χωροταξικού σχεδίου αναμένεται να τεθεί για δεύτερη φορά σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου, ώστε στη συνέχεια να προωθηθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας και να εκδοθεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.
Η περιοχή εφαρμογής του σχεδίου εκτείνεται σε μία ακτογραμμή περίπου 40 χλμ. που εκτείνεται στα διοικητικά όρια επτά δήμων. Μετά την έκδοση του προεδρικού διατάγματος, θα γίνουν αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί για τα πρώτα έργα στους οποίους θα κληθούν να συμμετάσχουν και μεγάλα αρχιτεκτονικά γραφεία του εξωτερικού.
Τέλος, καθυστερήσεις χρόνων υπήρχαν και για την ανάπλαση της ΔΕΘ, ωστόσο σταδιακά φαίνεται ότι “μπαίνει το νερό στα αυλάκι” και γι’ αυτήν την επένδυση. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό η ΔΕΘ παύει να είναι αποκλειστικά ένα εκθεσιακό κέντρο και μετατρέπεται σε ένα τεράστιο χώρο πράσινου για τους Θεσσαλονικείς, καθώς από 165 στρέμματα τα 100 θα μετατραπούν σε πάρκο.
Η ανάπλαση θα χρειαστεί περίπου πέντε χρόνια για να ολοκληρωθεί και εκτιμάται ότι τα εγκαίνια θα λάβουν χώρα το 2031. Το έργο θα στοιχίσει 300 εκατομμύρια ευρώ και θα γίνει με ΣΔΙΤ (σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα).