Μακρο-οικονομία

Τι σημαίνει για μισθούς, δάνεια και τιμές η διατήρηση των υψηλών επιτοκίων από την ΕΚΤ

Επιπτώσεις στους μισθούς και στην εξυπηρέτηση των δανείων των πολιτών επιφέρει η στάση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) σε σχέση με τα επιτόκια, ανακοινώνοντας την Πέμπτη (7.3.2024) πως τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι δεν θα υπάρξουν μειώσεις, διατηρώντας έτσι υψηλά το κόστος του χρήματος.

Έτσι, η παράταση των διογκωμένων επιτοκίων της ΕΚΤ σε κάθε περίπτωση μέχρι τον Ιούνιο -καθώς όπως δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ θα περιμένουν να δουν τα πληθωριστικά στοιχεία εκείνου του μήνα- παρατείνει το ήδη αυξημένο κόστος εξυπηρέτησης των στεγαστικών δανείων, που τα τελευταία δύο περίπου χρόνια έχει μετατραπεί σε «βραχνάς» για τους δανειολήπτες οι οποίοι θέλησαν να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι.

Επιπλέον, τα υψηλά επιτόκια επιδρούν επιβαρυντικά ευρύτερα στην αγορά κατοικίας, καθώς και οι τιμές των ενοικίων διατηρούνται υψηλά καθώς τα λειτουργικά κόστη που βαρύνουν τους ιδιοκτήτες μετακυλίονται στους μισθωτές.

Ας σημειωθεί, πως με την διατήρηση των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα, συνολικά τα «βάρη» της πίστωσης παραμένουν δυσβάσταχτα. Όπως ανακοίνωσε για τον Ιανουάριο η Τράπεζα της Ελλάδας, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο στα νέα δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων αυξήθηκε στο 6,15%, στα καταναλωτικά με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο παρέμεινε ψηλά στο 12,08%, ενώ στα στεγαστικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 39 μονάδες βάσης στο 5,47%.

Τι σημαίνουν τα υψηλά επιτόκια για τους μισθούς

Από την ανακοίνωση της ΕΚΤ κομίζονται «κακά μαντάτα» και για τους μισθούς και για τις προσδοκίες για αυξήσεις τους.

Και τούτο διότι η Φρανκφούρτη αναδεικνύει ως κεντρικό παράγοντα «αντίστασης» των πληθωριστικών πιέσεων τις αυξήσεις των μισθών καθώς, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της, οι περισσότεροι δείκτες του πληθωρισμού έχουν εξασθενήσει περαιτέρω, αλλά οι πιέσεις στις τιμές παραμένουν υψηλές, εν μέρει λόγω της έντονης αύξησης των μισθών.

Στο ίδιο πνεύμα, και η Τράπεζα της Ελλάδος, αναφέρει πως η σημαντική ανατίμηση του ευρώ λόγω και των υψηλών επιτοκίων στην Ευρωζώνη και ο βαθμιαίος περιορισμός της διαφοράς έναντι των ΗΠΑ, επηρέασε αρνητικά την ανταγωνιστικότητα τιμών της ελληνικής οικονομίας κατά το 2023.

Σε αυτή τη βάση, στη συζήτηση για τον κατώτατο μισθό, η ΤτΕ προκρίνει την «θεσμοθέτηση λελογισμένων μισθολογικών αυξήσεων το 2024, τέτοιων που δεν θα θέσουν σε κίνδυνο τα προηγούμενα κέρδη σε όρους εξωστρέφειας και ανταγωνιστικότητας της οικονομίας τα οποία με κόπο έχουν επιτευχθεί».

Πιο απλά, η ΤτΕ λέει πως τα υψηλά επιτόκια «φέρνουν» μείωση της ανταγωνιστικότητας και ως συνέπεια θα πρέπει να υπάρξει συγκράτηση στις αυξήσεις των μισθών των εργαζομένων. Περαιτέρω, ο περιορισμός των προσδοκιών για την πορεία του κατώτατου μισθού συμπιέζει προς τα κάτω συνολικά τα μισθολογικά επίπεδα της ελληνικής οικονομίας.

Μία «παράπλευρη» επίδραση προκύπτει και για τις τιμές. Και τούτο διότι, η επιβράδυνση των μισθολογικών αυξήσεων κάτω από τα επίπεδα του πληθωρισμού, στο ανωτέρω γενικό πλαίσιο που επιφέρουν τα υψηλά επιτόκια, κρατάνε χαμηλά την καταναλωτική ζήτηση, και ως εκ τούτου απομακρύνουν το ενδεχόμενο ενός σπιράλ μισθών – τιμών και δεν τροφοδοτούν περαιτέρω τον πληθωρισμό, τουλάχιστον σε μια θεωρητική βάση.

 

Μακρο-οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Μακρο-οικονομία: Περισσότερα άρθρα