Τρίτη, 3 Σεπτ.
31oC Αθήνα

Τι σημαίνει η συμφωνία της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Κύπρου

Τι σημαίνει η συμφωνία της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Κύπρου

«Σώθηκε» στο παρά πέντε η μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ και μαζί της διασφαλίζεται ένα σημαντικό γεωστρατηγικό πλεονέκτημα για Αθήνα και Κύπρο απέναντι στις διεκδικήσεις της Άγκυρας.

Η συμφωνία που ανακοινώθηκε και αναμένεται να οριστικοποιηθεί εντός των ημερών εξασφαλίζει ότι το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Great Sea Interconnector θα υλοποιηθεί δίνοντας τέλος στην ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου. Παράλληλα, δημιουργείται για πρώτη φορά μια ηλεκτρική «λεωφόρος» στην Ανατολική Μεσόγειο. Για τον ίδιο τον ΑΔΜΗΕ που ανέλαβε το σχέδιο, πρόκειται για σημαντική επιτυχία, αφού ο ελληνικός διαχειριστής πραγματοποιεί για πρώτη φορά έργο με τόσο διεθνή διάσταση.

Στα σχέδια του ΑΔΜΗΕ είναι άλλωστε ακόμη μια μεγάλη διασύνδεση, η Green Aegean, που την επόμενη δεκαετία φιλοδοξεί να ενώσει την Ελλάδα με την Κεντρική Ευρώπη μέσω της Αδριατικής. Πλέον ο ΑΔΜΗΕ θα μπορεί να παρουσιάσει ένα πλούσιο χαρτοφυλάκιο που περιλαμβάνει φυσικά και τις εγχώριες διασυνδέσεις των ελληνικών νησιών.

Όμως, τα μεγαλύτερα οφέλη από τη συμφωνία είναι γεωπολιτικά. Σε μια εποχή κατά την οποία η Άγκυρα προσεγγίζει την Αίγυπτο και έχει κάνει ήδη πολλά βήματα με τη Λιβύη που αμφισβητούν την ελληνική ΑΟΖ, η όδευση του GSI αποτελεί απτή άσκηση των οικονομικών δικαιωμάτων της Αθήνας και της Λευκωσίας.

Έτσι τίθεται σε πιο ισχυρή βάση η χάραξη της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας – Κύπρου, αλλά και η αντίστοιχη συμφωνία των δύο χωρών με την Αίγυπτο, αρκεί βέβαια να μην υπάρξουν εκπλήξεις κατά την κατασκευή του έργου. Το σίγουρο είναι ότι Αθήνα και Λευκωσία έχουν την πλήρη στήριξη της ΕΕ, η οποία στήριξε έντονα τον GSI, τόσο πολιτικά όσο και χρηματοδοτικά.

Πλέον ζητούμενο είναι να προχωρήσουν ομαλά και δίχως καθυστερήσεις οι εργασίες κατασκευής. Μόλις ολοκληρωθεί ο GSI, η Κύπρος θα είναι σε θέση να λαμβάνει ηλεκτρικό ρεύμα σε καλύτερες τιμές σε περιόδους όπου η παραγωγή ΑΠΕ στην Ελλάδα θα είναι τόσο μεγάλη ώστε να ευνοεί τις εξαγωγές.

Μακρο-οικονομία Τελευταίες ειδήσεις