Site icon NewsIT

ΤΜΕΔΕ: Αύξηση των εσόδων κατά 14,91% και του EBIΤDA κατά 29,7%

12.09.2024 | 17:06
ΤΜΕΔΕ: Αύξηση των εσόδων κατά 14,91% και του EBIΤDA κατά 29,7%

ΤΑΜΕΙΟ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΓΟΛΗΠΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI

Αύξηση εσόδων σημείωσε το Ταμείο Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΤΜΕΔΕ) για τη χρήση από 1.1.2023 έως 31.12.2023 όπως φαίνεται στην σημερινή (12.9.2024) ανακοίνωσή οικονομικών αποτελεσμάτων.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η γνωστοποίηση πραγματοποιείται έπειτα από την ολοκλήρωση του ελέγχου Ανεξάρτητων Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών και την έκδοση της αντίστοιχης έκθεσης ελέγχου, χωρίς τη διατύπωση επιφυλάξεων. Τονίζεται πως βασική στρατηγική επιδίωξη του ΤΜΕΔΕ αποτελεί η περαιτέρω ενίσχυση του πιστοδοτικού του ρόλου, η στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων του μελετητικού και κατασκευαστικού τομέα, καθώς και η διευκόλυνση της ένταξης και ενσωμάτωσης των νέων επιστημόνων και των startup εταιρειών στο νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε το Ταμείο:

  • Καταγράφηκε σημαντική αύξηση των εσόδων από προμήθειες εγγυητικών επιστολών, κατά 14,91%, έναντι της χρήσης 2022.
  • Συνέχισε να καταγράφει υψηλή αύξηση, σε επίπεδο ύψους κεφαλαίων των νέων εγγυητικών επιστολών καλής εκτέλεσης κατά 15,84% (166,8 εκατ. ευρώ το 2023 έναντι 144 εκατ. ευρώ το 2022).
  • Ενίσχυσε το EBIΤDA στα 5,6 εκ. ευρώ έναντι 4,4 εκ. ευρώ το 2022, σημειώνοντας αύξηση 29,70%, έναντι της χρήσης 2022.
  • Κατέγραψε σημαντική αύξηση στα κέρδη προ φόρων, ύψους 14,18 εκ. ευρώ έναντι 1,9 εκ. ευρώ το 2022

Δυναμική ενίσχυση του πιστοδοτικού ρόλου του Ταμείου

Αξιοποιώντας τα σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία, που έχει εντάξει στην επιχειρησιακή του λειτουργία, το ΤΜΕΔΕ επιταχύνει την υλοποίηση του επιχειρηματικού του σχεδίου και ενδυναμώνει την αναπτυξιακή του πορεία, ως ενεργό και πρωτοπόρο μέλος του Ευρωπαϊκού Φορέα Εγγυοδοσίας (AECM) και σε δημιουργική συνεργασία τόσο με το εποπτεύον Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, όσο και με τα Υπουργεία Υποδομών & Μεταφορών και Ανάπτυξης, αλλά και με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ).

Πιο συγκεκριμένα:

– Σε συνεργασία με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, προχώρησε στην επέκταση, αλλά και στην αναβάθμιση για ένα ακόμη έτος, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2024, του προγράμματος δανειοδότησης, μέσω του «Ταμείου Εγγυοδοσίας ΕΑΤ-ΤΜΕΔΕ». Πλέον κάθε δικαιούχος μπορεί να λαμβάνει μεγαλύτερο κεφάλαιο κίνησης, μέσω τραπεζικού δανεισμού, καθώς το ποσό αυξάνεται στα 400.000 ευρώ από 200.000 ευρώ, που ήταν αρχικά. Το Ταμείο παρέχει εγγύηση προς τις τράπεζες για το 80% της χρηματοδότησης. Οι ειδικοί όροι του εν λόγω δανειακού προϊόντος το καθιστούν μοναδικό στην κατηγορία του, καθώς τα δάνεια που παρέχονται έχουν διάρκεια από 1 έως 5 έτη, συμπεριλαμβανομένης τυχόν περιόδου χάριτος έως 1 έτος και ο δανειολήπτης δύναται να εξοφλήσει μερικώς ή στο σύνολό του το δάνειο πριν την ημερομηνία λήξης του, χωρίς οποιαδήποτε ποινή ή άλλη επιβάρυνση. Το πρόγραμμα απολαμβάνει της αποδοχής των μελών του και είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι, έως τις 31.08.2024 έχουν χορηγηθεί περίπου 45 εκ.ευρώ σε 350 και πλέον μικρές και μεσαίες τεχνικές εταιρίες.

– Η ΤΜΕΔΕ Microfinance Solutions, η 1η αδειοδοτημένη από την Τράπεζα της Ελλάδος εταιρεία μικροχρηματοδοτήσεων θεσμικού φορέα στη χώρα, μέσω της πρωτοποριακής ψηφιακής πλατφόρμας, παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες, χορηγώντας μικροδάνεια ενίσχυσης κεφαλαίου κίνησης και επενδυτικού σκοπού, έως 25.000 ευρώ , με μηδενικά έξοδα φακέλου, προσφέροντας μια σύγχρονη εμπειρία για τους νέους επιστήμονες, τις startups επιχειρήσεις και τις μικρές μελετητικές και κατασκευαστικές εταιρείες τον τεχνικού κόσμου. Αξίζει να σημειωθεί ό,τι έως τις 30.06.2024, εκταμιεύτηκαν περισσότερα από 6,5 εκ. ευρώ σε 310 επαγγελματίες του τεχνικού κόσμου.

– Το ΤΜΕΔΕ, ενισχύει τη ρευστότητα των μελών, μέσω του χρηματοδοτικού εργαλείου της προεξόφλησης εγκεκριμένων λογαριασμών έργων δημοσίου συμφέροντος, με ποσά που ξεπερνούν μέχρι σήμερα τα 5 εκ.ευρώ.

– Στηρίζει από την πρώτη στιγμή τη δημιουργία του 5ου τραπεζικού πόλου, μετά τη συγχώνευση Attica Bank – Παγκρήτιας Τράπεζας, ο οποίος θα είναι ικανός να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του μέλλοντος και να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της αγοράς και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του τεχνικού κόσμου.

Μακρο-οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version