Η πολιτική αναταραχή που προκλήθηκε στην Ευρώπη, και ιδιαίτερα στη Γαλλία, εξαιτίας του αποτελέσματος των ευρωεκλογών, οδηγεί σε απώλειες το ευρώ σε σχέση με το δολάριο.
Η άνοδος της ακροδεξιάς πανευρωπαϊκά και το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης από την Μαρίν Λε Πεν στη Γαλλία ωθεί τους επενδυτές να εγκαταλείπουν το ευρώ, καθ’ όλη την προηγούμενη εβδομάδα, αν και σε ευθυγράμμιση με τους μέσους όρους τόσο του εξαμήνου όσο και του έτους σε σχέση με το δολάριο.
Το ευρώ βάλλεται από τις χαμηλότερες αποδόσεις των ομολόγων μετά τις ασθενέστερες του αναμενόμενου εκθέσεις για τον πληθωρισμό του Μαΐου στις ΗΠΑ αλλά και τις επιπτώσεις των αποτελεσμάτων στις εκλογές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η πορεία αυτή εμφανίζεται και στα στοιχεία για την πορεία της ισοτιμίας των δύο νομισμάτων όπως τα παρουσιάζει το Bloomberg, καθώς τουλάχιστον από τον Απρίλιο υπάρχει μία ανοδική τάση του ευρώ έναντι του δολαρίου. Η δυναμική, ωστόσο, εξαντλείται παραμονές των ευρωπαϊκών εκλογών καθώς από το peak στις 3 Ιουνίου στα 1,090 δολάρια ανά ευρώ, ξεκινά η υποχώρηση, η οποία επιταχύνεται με ταχείς ρυθμούς αμέσως μετά την γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων για να φτάσει στα 1,070 δολάρια ανά ευρώ στις 15 Ιουνίου. Δηλαδή μιλάμε για μία υποχώρηση 2% μέσα σε λίγες ημέρες…
Το καθεστώς του ευρώ ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος απειλείται επίσης, όπως υπογραμμίζει έκθεση της ΕΚΤ που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη. Οι ξένες κεντρικές τράπεζες μείωσαν τις τοποθετήσεις τους σε ευρώ κατά περισσότερα από 100 δισ. ευρώ τον τελευταίο χρόνο, μειώνοντας το παγκόσμιο μερίδιό του σε χαμηλό τριετίας, στο 20%. Τόσο η Ιαπωνία όσο και η Ελβετία έχουν ρευστοποιήσει συναλλαγματικά αποθέματα για να υπερασπιστούν τα δικά τους νομίσματα.
Η Ρωσία κατείχε κάποτε σχεδόν το ήμισυ των αποθεματικών της σε ευρώ, ως στρατηγική διαφοροποίησης από το δολάριο. Η μεθοδολογία αυτή τίθεται υπό αμφισβήτηση τώρα που η Euroclear με έδρα τις Βρυξέλλες δεν απελευθερώνει τίτλους από ρωσικούς κρατικούς λογαριασμούς.