Μακρο-οικονομία

Το λιμενικό δόγμα Τραμπ, ο ΟΛΠ, ο mr MSC Τζιανλουϊτζι Απόντε και η blocking minority

Στην Ακτή Μιαούλη του Πειραιά θεωρούν σχεδόν βέβαιο πως το γεωστρατηγικό δόγμα Τραμπ θα επηρεάσει τα ευρωπαϊκά λιμάνια, πιθανότατα και του Πειραιά, o oποίος αποτελεί πρώτη πύλη εισόδου για το κινεζικό εμπόριο στην Ε.Ε. 

Οι προ μηνών εξελίξεις στη Διώρυγα του Παναμά με πρωτοβουλία του Τραμπ, θεωρούνται πρόδρομες όσων θα ακολουθήσουν σε σημεία ζωτικής σημασίας για τα αμερικανικά συμφέροντα, και ο ΟΛΠ έχει χαρακτηρισθεί από αξιωματούχους της νέας διοίκησης της Ουάσιγκτων «καρφί στο μάτι» των ΗΠΑ. Το θέμα των γεωστρατηγικών εξελίξεων είχε συζητηθεί, αρχές Μαρτίου, μεταξύ του προεδρείου του Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά και του  πρέσβη του Ισραήλ στην Ελλάδα, Noam Kat. Τότε είχε γίνει, και από την πλευρά του του προέδρου του ΕΒΕΠ, Βασίλη Κορκίδη διεξοδική συζήτηση για τις γεωστρατηγικές ανακατατάξεις, για τις νέες στρατηγικές προτεραιότητες που θέτει ο Ντόναλντ Τραμπ και τον ρόλο των ευρωπαϊκών λιμένων στην νέα εποχή, καθώς και την επιρροή των Κινέζων σε σημαντικούς Τερματικούς Σταθμούς. Μάλιστα η (δημόσια ) συζήτηση είχε περιστραφεί και γύρω από τις εξελίξεις στα λιμάνια Βόλου, Θεσσαλονίκης, Καβάλας και Αλεξανδρούπολης, μίας…βεντάλιας φορέων Οργανισμών Λιμένων που για ευνόητους λόγους ενδιαφέρουν τα συμφέροντα των ΗΠΑ αλλά και του Ισραήλ, Ινδίας. 

Είναι γνωστό στην Ακτή Μιαούλη, στο λιμάνι του Πειραιά το παρασκήνιο γύρω από την πρόθεση της CosCo να ενοποιήσει  τον προβλήτα Ι, που διαχειρίζεται ο ΟΛΠ/CosCo με τους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ, που διαχειρίζεται η επίσης κινεζική PCT. Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια, σύμφωνα με την σύμβαση παραχώρησης, υπάρχει δέσμευση για λόγους υγιούς ανταγωνισμού, τα δύο διοικητικά σχήματα να λειτουργούν με διαφορετική διαχειριστική αρχή.

Talk of the town πως η κυβέρνηση θέτει προσκόμματα στην ενοποίηση της κοινής διαχείρισης των προβλητών, όπως επίσης  στις σχέσεις των δύο οργανισμών υπάρχουν προβλήματα. Eξίσου ενδιαφέρουσα (λεπτομέρεια) ότι στον προβλήτα Ι εξυπηρετούνται τα πλοία της MSC, συμφερόντων Τζιανλουϊτζι Απόντε. Ποιος είναι ο ιταλοελβετός μεγιστάνας; Ο βασικός μέτοχος της MSC που μέσω κοινοπρακτικού σχήματος πήρε τα δύο λιμάνια  στον Παναμά.

Πρακτικά η MSC διαδραματίζει ενεργό ρόλο στο νέο γεωστρατηγικό «σκάκι» ενώ ως πρότερος των Κινέζων στον ΟΛΠ είναι σε θέση να γνωρίζει, εκ των έσω, καταστάσεις και ισορροπίες, προφανώς και μετοχικές. 

Και στο συγκεκριμένο (το μετοχικό) καθότι εισηγμένος στο ΧΑ ο ΟΛΠ, τα όσα διαδραματίζονται επιχειρηματικά στο παρασκήνιο ενδέχεται να «κουμπώνουν» με όσα μετοχικά εξελίσσονται εδώ και εβδομάδες στο χρηματιστηριακό ταμπλώ.

PO άγνωστος μεθοδικός αγοραστής και το blocking minority

Oσον αφορά στο εύλογο ερώτημα γιατί θα μπορούσε κάποιος ισχυρός παίκτης να μαζεύει μετοχές του ΟΛΠ, όπως αποτυπώνεται στην επί εβδομάδες  άνοδο της τιμής της μετοχής; το Υπέρταμείο δικαιούται να ορίζει ένα μέλος στο 9μελές Δ.Σ και ένα μη Εκτελεστικό στην Επιτροπή Ελέγχου, ενώ ταυτόχρονα διατηρεί δικαίωμα αρνησικυρίας σε ορισμένα σημαντικά θέματα (reserved matters).

Η σύνθεση του Δ.Σ 6 Κινέζοι και 3 Έλληνες- Δημήτρης Πολίτης/από το Ταμείο, Γιάννης Μώραλης/Δήμαρχος Πειραιά και Νίκος Αρβανίτης. Σημειωτέον πως, ο Δημήτρης Πολίτης (ex ΤΑΙΠΕΔ) είναι εδώ και λίγες ημέρες σύμβουλος για επενδυτικά θέματα του Κυριάκου Μητσοτάκη/ με τον Πρωθυπουργό στην στοχευμένη συνέντευξη του στο Breitbart να αναφέρεται και στον

India – Middle East – Europe Corridor 

Πρακτικά κάποιος μαζεύει ΟΛΠ μέσα από την αγορά ότι δεν είναι στον έλεγχο του βασικού μετόχου -δηλαδή της CosCo- και του ΤΑΙΠΕΔ. 

Ο μεν κινεζικός όμιλος ελέγχει το 67% του μετοχικού κεφαλαίου , το δε Ταμείο έχει το 7,14% του μ.κ άρα ένα 25,86% είναι διάσπαρτο (free float)στην αγορά. 

Σημειώνεται ότι, στις 5 Μαρτίου 2014 το ΤΑΙΠΕΔ προκήρυξε διεθνή διαγωνισμό για την πώληση του 67% του μ.κ, στις 8 Απριλίου 2014 υπογράφηκε η Σύμβαση πώλησης των μετοχών (σε δύο φάσεις 51% και 16%). Με κόστος συνολικά 368,5 εκατ. η CosCo απόκτησε βάση-πύλη εισόδου των προϊόντων της στην Ευρώπη σε ένα λιμάνι που, πλέον είναι πρώτο στη Μεσόγειο και τέταρτο στην Ευρώπη (σε όρους εμπορευματοκιβωτίων/TEUs).

Συνακόλουθα, εάν ο ισχυρός παίκτης καταφέρει και μαζέψει ένα μεγάλο ποσοστό της ελεύθερης διασποράς τότε στο βέλτιστο ενδεχόμενο δηλαδή συγκεντρώνοντας το 25,86% μαζί με το 7,14% του Ταμείου “χτίζει” θέση καταστατικής μειοψηφίας.

Το τι σημαίνει για έναν μέτοχο να διαθέτει την καταστατική μειοψηφία, να έχει αυτό που στην διεθνή ορολογία ονομάζεται blocking minority, είναι ευνόητο. Τώρα εάν και κατά πόσον αυτό θα μπορούσε να σχετίζεται με τις ευρύτερες γεω-πολιτικές εξελίξεις, το δόγμα Τραμπ θα φανεί στην συνέχεια.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Μακρο-οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Μακρο-οικονομία: Περισσότερα άρθρα