Μακρο-οικονομία

Το Σεπτέμβρη οι ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα στήριξης της οικογένειας

Ένα «καυτό» καλοκαίρι περιμένει την κυβέρνηση σε επίπεδο καθορισμού δημοσιονομικών στόχων με τον τελευταίο σταθμό στη διαδρομή να είναι η ΔΕΘ, στην οποία παραδοσιακά ανακοινώνονται οι όποιες παροχές και το οικονομικό πλάνο παρέμβασης του επόμενου διαστήματος.

Aυτή την χρονιά, η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πως το περιθώριο επιπλέον παρεμβάσεων είναι περιορισμένο λόγω της εφαρμογής των νέων δημοσιονομικών κανόνων που απαιτούν απαρέγκλιτη τήρηση των ορίων δαπανών και πλεονασμάτων, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται κάποια «έκπληξη» στη ΔΕΘ, σύμφωνα με πληροφορίες.

Η αρχή της μακράς πορείας για το οικονομικό επιτελείο είναι η 19η Ιουνίου, κατά την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημοσιεύσει την μεταπρογραμματική εποπτεία για την Ελλάδα, καθώς και την έκθεση του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, χωρίς ωστόσο οι πηγές του newsit.gr στο υπουργείο Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ) να αποκλείουν μικρές καθυστερήσεις στο χρονοδιάγραμμα. Δύο ημέρες μετά προγραμματίζονται οι ανακοινώσεις της Κομισιόν προς τις εθνικές κυβερνήσεις των κρατών μελών, οι οποίες θα περιέχουν δημοσιονομικές προτάσεις για τους στόχους της τετραετίες.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως οι προτάσεις αυτές δεν είναι δεσμευτικές για την Ελλάδα, και για κανένα κράτος-μέλος, πράγμα που σημαίνει πως η χώρα μας στις αρχές του Σεπτέμβρη θα πρέπει να καταθέσει τη δική της εθνική πρόταση για τους δημοσιονομικούς μας στόχους για τη μείωση του χρέους σε σύνδεση με ένα ανώτατο όριο αύξησης των δαπανών.

Σε συνάρτηση με το πώς θα έχει εξελιχθεί η παραπάνω αλληλουχία γεγονότων για την Ελλάδα, αλλά και το πόσο θα έχει «τρέξει» εντός και άνω των στόχων η εκτέλεση του προϋπολογισμού, η κυβέρνηση θα πάει στη ΔΕΘ με… γεμάτο ή άδεια το «καλάθι» των επιπλέον παροχών.

Πάντως, οι πηγές του ΥΠΟΙΚ αναφέρουν στο newsit.gr, πως στην περίπτωση που βρεθεί ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος για παροχές και πρόσθετες παρεμβάσεις, τα δύο επικρατέστερα πεδία είναι η στεγαστική πολιτική και η στήριξη της οικογένειας (τρίτεκνων, πολύτεκνων κλπ.) με γνώμονα την αντιμετώπιση του δημογραφικού.

Υπενθυμίζεται, άλλωστε, πως όπως έχουν γνωστοποιήσει οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, δρομολογούνται νέες παρεμβάσεις στο επίπεδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων, καθώς το στεγαστικό πρόβλημα είναι κάτι που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης, ενώ και οι παρεμβάσεις για την ενίσχυση της οικογένειας είναι κάτι που ιεραρχείται ιδιαίτερα ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης.

Μακρο-οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Μακρο-οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Ειδικό ευρωπαϊκό ταμείο για τη στέγαση προτείνει η Ζαχαράκη – Ο σχεδιασμός και τα σενάρια για το 2025
Τη συζήτηση για ένα κρατικό στεγαστικό «κουμπαρά» άνοιξε η χρήση των εισπράξεων από το διπλάσιο ΕΝΦΙΑ από τα κλειστά τραπεζικά ακίνητα για κοινωνικές δράσης στήριξης της στέγης
Ειδικό ευρωπαϊκό ταμείο για τη στέγαση προτείνει η Ζαχαράκη – Ο σχεδιασμός και τα σενάρια για το 2025