Την άποψη ότι η αύξηση της τιμής του νερού δεν αποτελεί εργαλείο μείωσης της ζήτησης του, δεδομένης των συνεχώς μειούμενων αποθεμάτων του λόγω της λειψυδρίας των τελευταίων χρόνων που έχει φέρει η κλιματική αλλαγή, εξέφρασε ο Πέτρος Βαρελίδης, γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.
«Η ευρωπαϊκή νομοθεσία επιβάλλει να υπάρχει πλήρης κάλυψη του κόστους λειτουργίας. Η αύξηση της τιμής του νερού φυσικά είναι μία απόφαση του παρόχου, η οποία σε ό, τι αφορά την ΕΥΔΑΠ εγκρίνεται και από την κυβέρνηση. Αύριο, μεθαύριο από την Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων. Το αύριο, μεθαύριο είναι σχεδόν κυριολεκτικό» σημείωσε ο ίδιος.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Όμως η αύξηση της τιμής δεν είναι ένα εργαλείο μείωσης της ζήτησης. Η ελαστικότητα της ζήτησης σε νερό σε σχέση με την τιμή είναι πολύ χαμηλή, γιατί έχει παρατηρηθεί ότι όταν αυξάνεις την τιμή μειώνεται μεν παροδικά η κατανάλωση αλλά μετά από λίγους μήνες ξαναγυρνάει στα συνήθη επίπεδα. Άρα θα έλεγα ότι δεν θα πρέπει να συνδέουμε άμεσα το ζήτημα της τιμής ως εργαλείο διαχείρισης της ζήτησης. Προφανώς η τιμή είναι ένα εργαλείο για να μην μπαίνεις μέσα, να μην έχεις ζημιές».
Η σωστή διαχείριση του νερού είναι μια αναγκαιότητα έτσι και αλλιώς σε όλες τις περιοχές της χώρας, υπογράμμισε ο κ. Βαρελίδης, «όμως για να αλλάξει συνήθειες ο πολίτης χρειάζεται χρόνος».
Ο κος Βαρελίδης τόνισε επίσης πως «αυτό είναι κάτι το οποίο φυσικά πρέπει να γίνει, αλλά είναι κάτι μακροπρόθεσμο. Εν τω μεταξύ θα πρέπει να φτιάξουμε τα δίκτυα, να έχουν μικρότερες απώλειες. Θα πρέπει να δούμε μονάδες αφαλάτωσης όπου υπάρχει έλλειψη νερού και θα πρέπει να δούμε και λύσεις όπως της επαναχρησιμοποίησης των επεξεργασμένων λυμάτων ειδικά για άρδευση ή για βιομηχανική χρήση».