Μια από τις διαχρονικές αιτίες που η Ελλάδα έχει ακριβότερη χονδρική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη είναι ότι οι περισσότερες ποσότητες περνούν μέσα από το Χρηματιστήριο Ενέργειας.
Στην περίπτωση άλλων ευρωπαϊκών κρατών, όπως η Γερμανία, το ποσοστό αυτό είναι πολύ χαμηλότερο, καθώς υπάρχουν και άλλοι τρόποι τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας, όπως είναι τα προθεσμιακά συμβόλαια. Στην περίπτωση αυτή, ένας παραγωγός πηγαίνει και προπωλεί μεγάλες ποσότητες για τα επόμενα έτη έναντι μιας συγκεκριμένης τιμής. Κατ’ επέκταση, οι ποσότητες αυτές δεν θα περάσουν τελικά μέσα από το χρηματιστήριο και δεν θα επηρεαστούν από τα σκαμπανεβάσματα της καθημερινής αγοράς. Το αποτέλεσμα είναι μια πολύ πιο σταθερή και προβλέψιμη διαμόρφωση των τιμών με μικρότερη επίδραση έκτακτων παραγόντων και συνθηκών.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Με αφορμή διαβούλευση που πραγματοποίησε πρόσφατα το ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας, η βιομηχανική ένωση ΕΒΙΚΕΝ τόνισε ότι στη χώρα μας υπάρχει σχεδόν μηδενική ρευστότητα στην προθεσμιακή αγορά. Το γεγονός αυτό εμποδίζει τους μικρούς προμηθευτές ή τους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές από το να αντισταθμίσουν τον κίνδυνο από τις μεταβολές που παρατηρούνται στη χονδρεμπορική αγορά.
Η ΕΒΙΚΕΝ συνεχίζει λέγοντας ότι υπάρχει μια ακόμη μεγαλύτερη στρέβλωση: Η αυτόματη σύνδεση των οικιακών τιμολογίων με την τιμή χονδρικής, που δημιουργεί συνθήκες ενδεχόμενης χειραγώγησης από τη στιγμή που οι προμηθευτές δεν χρειάζεται να αναλάβουν ρίσκο. Έτσι, διαμορφώνονται οι ιδιαίτερα υψηλές τιμές που έχουν παρατηρηθεί στην Ελλάδα από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα όταν οι συνθήκες το ευνοούν.
Ως λύση η ΕΒΙΚΕΝ προτείνει να μη μπορούν οι καθετοποιημένοι παίκτες (με ταυτόχρονη παρουσία σε παραγωγή και προμήθεια) να συνάπτουν συμβάσεις εσωτερικά μεταξύ των μονάδων και του προμηθευτή τους στον ίδιο βαθμό όπως σήμερα. Μέχρι στιγμής, ο περιορισμός αυτός ισχύει μονάχα στην περίπτωση του δεσπόζοντα παίκτη και πρέπει να επεκταθεί σε όποιον άλλο έχει μερίδιο άνω του 10% στην αγορά, προτείνει η Ένωση.