Τον έντονο προβληματισμό τους εξέφρασαν οι εκπρόσωποι της εγχώριας βιομηχανίας και της βιοτεχνίας στο ενιαίο τιμολόγιο διανομής φυσικού αερίου που ζητά η ENAON EDA (πρώην ΔΕΠΑ Υποδομών) να εφαρμοστεί από τη ρυθμιστική αρχή ενέργειας.
Στο επίκεντρο βρίσκεται η πρόταση να ισχύσει ένα ενιαίο τιμολόγιο αντί για διαφορετικό σε κάθε περιοχή, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα. Όμως, οι μεγάλες αυτές επιχειρήσεις βλέπουν πίσω από την ιδέα μια προσπάθεια αύξησης των τιμολογίων που θεωρούν ότι θα τις πλήξει. Όπως επισήμανε στα πλαίσια της σχετικής διαβούλευσης η βιομηχανική ένωση ΕΒΙΚΕΝ, οι προτεινόμενες τιμές για τις αναπτυσσόμενες περιοχές του δικτύου φυσικού αερίου δίνουν μια αίσθηση των τιμών που σκοπεύει ο Διαχειριστής να εφαρμόσει στο ενιαίο τιμολόγιο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Αυτό θα είναι καταστροφικό για τις μεγάλες βιομηχανίες. Επίσης οι προτεινόμενες τιμές καθιστούν απαγορευτική τη σύνδεση νέων βιομηχανιών στο δίκτυο», επισημαίνει. Κατ’ επέκταση, η ΕΒΙΚΕΝ εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της στη συγκεκριμένη πρόταση. «Είναι προφανές ότι δεν συμφωνούμε με την έγκριση ενός ενιαίου τιμολογίου, καθώς αποτελεί το πρόσχημα της αύξησης των τιμολογίων σε όλη τη χώρα», τονίζει σχετικά.
Αντίστοιχα, η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) σημείωσε ότι η υιοθέτηση του ενιαίου τιμολογίου διανομής φυσικού αερίου είναι ένα θετικό βήμα, έστω κι αν υλοποιηθεί με τεράστια χρονική καθυστέρηση.
Είναι ωστόσο ανάγκη αυτή η αλλαγή στον τρόπο τιμολόγησης να μην συνδυαστεί με αυξήσεις στα τέλη χρήσης. Τα τέλη χρήσης ήδη μεσοσταθμικά αυξήθηκαν κατά προσέγγιση 18% στις 1/2/2024 με αποτέλεσμα η διάδοχος της ΔΕΠΑ Υποδομών ENAON EDA (ιταλική εταιρεία στην οποία συμμετέχει το ιταλικό δημόσιο) να εξασφαλίζει υπερκέρδη από τα νοικοκυριά και τους επαγγελματίες, προσθέτει η ΓΣΕΒΕΕ.
Η συζητούμενη αύξηση κατά 15% είναι αναιτιολόγητη και, κυρίως, θα επιβαρύνει τους χρήστες και θα προκαλέσει ντόμινο περαιτέρω αυξήσεων, προειδοποιεί.
Επιπλέον, η ΓΣΕΒΕΕ θεωρεί ότι η επέκταση του δικτύου διανομής του αερίου δεν συμβάλλει στην αναγκαία αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και είναι προτιμότερο να προκριθούν καθαρές μορφές ενέργειας.