Τετάρτη, 2 Οκτ.
26oC Αθήνα

Βραβεύτηκε η Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων του ΥΠΟΙΚ στα Compliance Awards 2024

Βραβεύτηκε η Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων του ΥΠΟΙΚ στα Compliance Awards 2024

Χρυσό Βραβείο στην κατηγορία Compliance Team of the Year – Public Sector, απέσπασε η Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων (ΓΔΔΕ) του ΥΠΟΙΚ, στα Compliance Awards 2024.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, το βραβείο αναδεικνύει το σημαντικό έργο της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσιονομικών Ελέγχων του ΥΠΟΙΚ στον τομέα της κανονιστικής συμμόρφωσης και της συμβολής της στην ενίσχυση της διαφάνειας και της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης.

Η σημαντική αυτή διάκριση ήρθε ύστερα από αυστηρή αξιολόγηση των υποψηφιοτήτων από ανεξάρτητη επιτροπή, αποτελούμενη από καταξιωμένους εκπροσώπους και επαγγελματίες στο θέμα της συμμόρφωσης και του ακαδημαϊκού χώρου.

Η ΓΔΔΕ διακρίθηκε ανάμεσα σε κορυφαίους οργανισμούς χάρη στις καινοτόμες πρακτικές που έχει υιοθετήσει, την εφαρμογή προηγμένων ελεγκτικών εργαλείων και τη συνεχή προσήλωση στην κανονιστική συμμόρφωση.

Η βράβευση της υποψηφιότητας της ΓΔΔΕ με τίτλο «Καινοτόμες πρακτικές ελέγχου συμμόρφωσης σε φορείς του δημόσιου τομέα» βασίστηκε σε αυστηρά κριτήρια και αντικατοπτρίζει την πραγματική αξία του έργου που επιτελεί η ΓΔΔΕ.

Από το 2018 έως τις 30.06.2024, η ΓΔΔΕ διενήργησε 1.247 ελέγχους, εκδίδοντας αποφάσεις δημοσιονομικών διορθώσεων ύψους 6.430.079,97 ευρώ και καταλογιστικές αποφάσεις συνολικού ποσού 12.060.981,32 ευρώ. Μόνο κατά την ελεγκτική περίοδο από 01.07.2023 έως 30.06.2024, ολοκληρώθηκαν 219 έλεγχοι, με 44 αποφάσεις δημοσιονομικών διορθώσεων ύψους 2.372.751,65 ευρώ και 16 καταλογιστικές αποφάσεις ύψους 2.763.432,34 ευρώ.

Κατά τη διάρκεια της τελετής στην οποία παρέστη ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, το βραβείο παρέλαβε ο Γενικός Διευθυντής Δημοσιονομικών Ελέγχων κ. Γιώργος Γεωργίου.

Ο κ. Γεωργίου δήλωσε σχετικά «Η επιτυχία αυτή αντανακλά την εφαρμογή προηγμένων ελεγκτικών εργαλείων και μεθόδων, που ακολουθούν τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές. Η ΓΔΔΕ αξιοποιεί σύγχρονα εργαλεία, όπως τα ερωτηματολόγια συμμόρφωσης και ανάλυσης κινδύνων, που επικαιροποιούνται συνεχώς για να διασφαλίζουν την προσαρμογή στις μεταβαλλόμενες ανάγκες του ελεγκτικού έργου.

Επιπλέον, τόσο ο Κανονισμός Διενέργειας Ελέγχων και Ερευνών, όσο και η Υπουργική Απόφαση περί επιβολής Κυρώσεων καθοδηγούν με σαφείς οδηγίες τις ελεγκτικές διαδικασίες, και αποτελούν στοιχεία κλειδιά στην ελεγκτική μεθοδολογία της ΓΔΔΕ.

Η ΓΔΔΕ ενδυναμωμένη και από αυτή την βράβευση με χρυσό, θα συνεχίσει με την υποστήριξη και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, να λειτουργεί ως πρωτοπόρος στην υιοθέτηση σύγχρονων μεθόδων και εργαλείων συμμόρφωσης, διασφαλίζοντας τη διαφάνεια, λογοδοσία και συμμόρφωση στη δημόσια διοίκηση. Η συνεχιζόμενη δέσμευσή της για βελτίωση και εκσυγχρονισμό των ελεγκτικών πρακτικών ενισχύει τη θέση της ως Ελεγκτική Υπηρεσία πρότυπο στον δημόσιο τομέα».

Μακρο-οικονομία Τελευταίες ειδήσεις