Μπορεί σε μόλις 45 ημέρες να ξεκινά να εφαρμόζεται η απαγόρευση έκδοσης νέων αδειών βραχυχρόνιας μίσθωσης για τα ακίνητα τριών διαμερισμάτων της Αθήνας, αλλά από το οικονομικό επιτελείο αφήνουν… ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο υπάρξει μεταγενέστερη επέκταση του μέτρου και σε άλλες περιοχές.
Συγκεκριμένα, από το νέο έτος σταματούν να εκδίδονται νέοι Αριθμοί Μητρώου Ακινήτων (ΑΜΑ) και να βγαίνουν και άλλα σπίτια σε βραχυχρόνια μίσθωση, για ένα χρόνο και με δυνατότητα παράτασης έως τέλος του 2026, σε Πλάκα, Κολωνάκι, Κουκάκι, Σύνταγμα, Ομόνοια, Μοναστηράκι, Εξάρχεια, Ιλίσια, Νεάπολη, Μετς, Νέο Κόσμο, Άγιο Αρτέμιο, Παγκράτι, Βοτανικό, Μεταξουργείο, Γκάζι, Πετράλωνα, Ρουφ. Μάλιστα, οι καμπάνες για εκείνους οι οποίοι παρ’ όλ’ αυτά θα νοικιάσουν βραχυχρόνια τις κατοικίες τους προβλέπονται ιδιαίτερα βαριές, κατ’ ελάχιστον στα 20.000 ευρώ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ωστόσο, από πλευράς υπουργείου έχει αφεθεί ανοιχτό «παράθυρο» για επέκταση του μέτρου και σε άλλες περιοχές, εάν μέχρι το τέλος του 2025 κριθεί ως αποδοτικό.
Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, οι γειτονιές της Αθήνας που αναστέλλεται η διάθεση νέων κατοικιών για βραχυχρόνια μίσθωση έχουν ένα σημαντικό ποσοστό επί του συνόλου των κατοικιών. Αυτός είναι και ο λόγος που επιλέχθηκε να εφαρμοστεί εκεί το μέτρο, τα αποτελέσματα του οποίου θα κριθούν στο τέλος του 2025 προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για το εάν θα υπάρξει παράτασή του ή επέκταση σε άλλες περιοχές που στο μεταξύ μπορεί να καταγράφουν, επίσης, υψηλά ποσοστά βραχυχρόνιων μισθώσεων κλπ.
Ποιες είναι οι περιοχές που ακολουθούν
Έτσι, αν και στην κορυφή της λίστας των «κόκκινων» περιοχών φιγουράρουν τα τρία κεντρικά διαμερίσματα της πρωτεύουσας, υπάρχουν και άλλες περιοχές που ακολουθούν με υψηλούς αριθμούς ακινήτων σε βραχυχρόνια μίσθωση και δυνητικά είναι οι επόμενες που θα συμπεριληφθούν στο μέτρο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σύμφωνα με στοιχεία από την πλατφόρμα AirDNA, αυτή τη στιγμή η Κρήτη καταγράφει έναν εντυπωσιακό αριθμό 22.190 καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης. Υψηλή συγκέντρωση παρατηρείται και στις κεντρικές και παραλιακές γειτονιές της Θεσσαλονίκης με 3.684 καταλύματα. To φαινόμενο πολλαπλασιάζεται στις τουριστικές περιοχές της χώρας, με τους αριθμούς να είναι ακόμα πιο διογκωμένοι κατά την τουριστική σεζόν.
Ενδεικτικά, στη Μύκονο επί της παρούσης καταγράφονται 2.840 καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, ενώ στη Σαντορίνη 4.797. Εξίσου μεγάλη συγκέντρωση υπάρχει και στο Ιόνιο, με την Κέρκυρα στα 7.741 καταλύματα, στη Ζάκυνθο με 3,074 καταλύματα, και στη Κεφαλονιά με 2.837 καταλύματα. Στα Δωδεκάνησα, η Ρόδος επίσης καταγράφει υψηλά νούμερα, στα 4.897 καταλύματα.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι κεντρικές περιοχές της Αθήνας έχουν 12.820 ενεργές καταχωρήσεις στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.