Site icon NewsIT
13:43 | 07.02.25

Χαμηλή η ελκυστικότητα της Ελλάδας για τους επενδυτές – Μόλις 19η στην ΕΕ

Φωτογραφία: iStock

Newsit Newsroom

Οι επενδύσεις συμβάλλουν κατά 15% σε ετήσια βάση στην αύξηση του ΑΕΠ

Παρά το γεγονός πως οι επενδύσεις παίζουν έναν ολοένα πιο ουσιαστικό ρόλο στην ανάπτυξη του πραγματικού ΑΕΠ της χώρας, η Ελλάδα παραμένει ένας μη ελκυστικός προορισμός για τους επενδυτές, οδηγώντας την χώρα να υστερεί έναντι των υπολοίπων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Σύμφωνα με μελέτη της Alpha Bank, οι επενδύσεις συμβάλλουν κατά 15% σε ετήσια βάση στην αύξηση του ΑΕΠ, αν και η Ελλάδα εξακολουθεί να υστερεί σε σχέση με τον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ (22%). Γεγονός που, μεταξύ άλλων, αντανακλά την χαμηλή ελκυστικότητα που έχει η ελληνική οικονομία ως προορισμός για επενδυτές, όπως δείχνει και σχετική κατάταξη που παρουσιάζει η μελέτη της τράπεζας.

Σε ό,τι αφορά την συνολική συνεισφορά των επενδύσεων στο ΑΕΠ, μετά από μια σημαντική πτώση από 25,5% το 2007 σε λίγο πάνω από 11% το 2013-2016, ο λόγος επενδύσεων προς ΑΕΠ σταδιακά ανέκαμψε σε περίπου 15% έως το τέλος του 2023, διατηρώντας έκτοτε παρόμοια επίπεδα.

Για το 2025, ο λόγος επενδύσεων προς ΑΕΠ αναμένεται να διαμορφωθεί στο 17,5%, έναντι 20,8% στη ζώνη του ευρώ, υποδηλώνοντας τη μείωση του επενδυτικού χάσματος.

Οι δημόσιες επενδυτικές δαπάνες αναμένεται να τονώσουν σημαντικά την επενδυτική δραστηριότητα στο μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, καθώς υπολογίζονται συνολικά σε 64,2 δισ. ευρώ για την περίοδο 2025-2028. Παράλληλα, οι προοπτικές για την προσέλκυση ΑΞΕ φαίνονται ελπιδοφόρες.

Ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη για την ελκυστικότητα της χώρας ως επενδυτικού προορισμού, που διεξήχθη μεταξύ στελεχών ξένων εταιρειών, η Ελλάδα κατατάχθηκε στον 19ο πιο ελκυστικό ευρωπαϊκό προορισμό για ξένες επενδύσεις το 2024, γεγονός που υπογραμμίζει τον έντονο ανταγωνισμό και την αναγκαιότητα περαιτέρω βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Από τους ερωτηθέντες, το 50% εξέφρασε την επιθυμία να αναπτύξει ή να επεκτείνει τις δραστηριότητές του εντός του επόμενου έτους, μια σημαντική αύξηση από το 30% που ανέφερε παρόμοιες προθέσεις το 2019. Αυτή η βελτίωση μπορεί να αποδοθεί σε εταιρείες τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η Ελλάδα έλαβε ικανοποιητική βαθμολογία από τους συμμετέχοντες σε τέσσερα από τα πέντε κριτήρια για τη λήψη επενδυτικών αποφάσεων, εξαιρουμένης της φορολογίας. Αυτά τα κριτήρια περιελάμβαναν τη βιώσιμη ανάπτυξη, την ηλεκτρική ενέργεια, την τεχνολογία και τους ανθρώπινους πόρους.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version