Τετάρτη, 13 Νοε.
16oC Αθήνα

Χαρτοφυλάκιο πράσινης ενέργειας 2,2 GW αναπτύσσει στην Ελλάδα η Αρχιρόδον

Χαρτοφυλάκιο πράσινης ενέργειας 2,2 GW αναπτύσσει στην Ελλάδα η Αρχιρόδον
Φωτογραφία: iStock

Η κατασκευαστική Αρχιρόδον, ελληνική εταιρεία με ευρεία παρουσία στις διεθνείς αγορές, ιδίως αυτές της Μέσης Ανατολής, πραγματοποιεί πλέον την επιστροφή της στα πάτρια εδάφη με επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

Όπως δήλωσε σε εκδήλωση στην κλιματική διάσκεψη COP29 ο διευθυντής επιχειρηματικής ανάπτυξης, Δαμιανός Ευθυμιάδης, η εταιρεία Αρχιρόδον λειτουργεί σε σχεδόν 30 χώρες και διευθύνει τις δραστηριότητες από τα κεντρικά γραφεία της στην Αθήνα. Έχει βάλει μπροστά ένα χαρτοφυλάκιο πράσινης ενέργειας συνολικής ισχύος 2,2 γιγαβάτ, το οποίο περιλαμβάνει διαφορετικά έργα ανά τη χώρα. Το μεγαλύτερο εξ αυτών είναι της τάξης των 560 μεγαβάτ, ενώ υπάρχουν και έργα των 200 μεγαβάτ. Επίσης, από το χαρτοφυλάκιο της στις ΑΠΕ, το 80% της ισχύος αφορά φωτοβολταϊκά και το 20% αιολικά.

«Αποφασίσαμε να γυρίσουμε και να δούμε την ελληνική αγορά με γνώμονα να αναπτύξουμε οι ίδιοι έργα, όχι μόνο να τα κατασκευάσουμε εκ μέρους άλλων», ανέφερε ο κ. Ευθυμιάδης. «Υπάρχουν προκλήσεις, όπως η αδειοδοτική διαδικασία και τα γραφειοκρατικά εμπόδια, αλλά δηλώνουμε παρών», τόνισε ο ίδιος.

Συγκριτικά με το παρελθόν της χώρας και εποχές όπου οι μεγάλες επενδύσεις χρειάζονταν 20 χρόνια ή ακυρώνονταν, σήμερα έχουν βελτιωθεί τα πράγματα. «Περάσαμε από το Enterprise Greece και η διαδικασία είναι πλέον πολύ πιο γρήγορη. Αυτό είναι που προσελκύει κεφάλαια και επενδύσεις στη χώρα μας. Θέλουμε να γίνει κόμβος η Ελλάδα στην πράσινη ενέργεια και για αυτό βάλαμε την Αθήνα στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων μας», πρόσθεσε.

Κοιτάζοντας μπροστά, η Αρχιρόδον εξετάζει τις νέες τεχνολογίες που αναδύονται και για αυτό η εταιρεία αναμορφώθηκε με νέο βραχίονα που εστιάζει στην ενεργειακή μετάβαση και συγκεκριμένα, τη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (CCS), το υδρογόνο και τα πλωτά αιολικά.

«Μαθαίνουμε μέσα από συνεργασίες να αναπτύσσουμε τις νέες τεχνολογίες καθώς ωριμάζουν. Είμαστε μέρος της διαδικασίας και δεν την ακολουθούμε», κατέληξε ο κ. Ευθυμιάδης.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μακρο-οικονομία Τελευταίες ειδήσεις